Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Ometa li Ismet Dedeić medijskim istupima istragu tužilaštva Brčko distirkt BiH kada je u pitanju predmet “SISTEM”!?

0

Iako je juče direktor zavoda za planiranje,projektovanje i izgradnju BD BIH, Ismet Dedeić u svojim medijskim istupima krivio Policiju i šefa Policije Brčko distirkta BiH kao i portal “times.ba”, zbog operativnih radnji policije u cilju suzbijanja kriminaliteta pomenuo je i sudski spor koji je još uvijek u procesu a tiče se upravo portala “times.ba”.

Gdje je Dedeić tužio jednog od osnivača portala Mirzu Derviševića zbog klevete kako tvrdi da je on (Ismet Dedeić) kršio mjere zabrane nakon uspješno sprovedene policijske akcije „SISTEM“, radi se o tekstu pod naslovom: “SAZNAJEMO: Dedeić i dalje krši mjere zabrane, pravde nema, da li je sutkinja Ajsela Memišević pod uticajem politike SDA zbog muževog stranačkog statusa?!”

Kasnije je Dedeić u svom medijskom tekstu i sam potvrdio da je tužio nekoga za nešto što ni sam nije znao da li je istina te je vjerovatno tek na prvom pripremnom ročištu saznao da je ipak kršio mjere ukoliko se to gleda s aspekta dokumenta  na osnovu čijeg sadržaja je i pisan tekst za koji je Dedeić tužio portal “times.ba”.

Interesantna je činjenica da je Dedeić ponovo izašao u javnosti u 5 do 12 odnosno u vakuumu vremena kada Tužilaštvo BD BIH kako smo nezvanično saznali privodi kraju istrage predmeta „Grant“ i predmeta „Sistem“. Javni tužilac Zekerija Mujkanović je i sam javno na skupštini BD BIH kazao da će ti predmeti biti riješeni krajem godine 20222 odnosno do početka nove 2023 godine te da vjeruje da neće biti oslobađajućih presuda za neke predmete gdje je kasnije objašnjavao i pominjao predmet “Grant” i “Sistem”.

Prema tome slobodno možemo zaključiti da Ismet Dedeić ostavlja dojam na sebe da je stisnut u ćošak od strane pravde te se nalazi u situaciji iz koje se može teško izvući ovaj put, a zbog koje je proveo 48 sati u pritvoru I to vjerovatno prvi put u svom životu. Iako je Ismet Dedeić penyionisan prije nego što je postao direktor Zavoda za planiranje, projektovanje I izgradnju Brčko distrikta BiH. Izgleda da mu teško pada činjenica iz dokumenta u kom piše da su mu telefonski pozivi presretnuti. Očigledno je da se gospodin Dedeić teško snalazi sa novim tehnologijama.

Shodno tome možemo reći da je ovaj njegov javni istup juče u medijima bio samo jedan od pokušaja kako bi se imalo za cilj uticati na tužilačku odluku stvaranjem konfuzije da su ga nezakonito prisluškivale institucije. Ovim činom javnog istupa pretpostavljamo da je Dedeić također ometao istragu iznošenjem nekih abnormalnih činjenica koje nemaju veze sa logikom s ciljem pokušaja stvaranja konfuzije kako Pravosuđe I Policija BD BIH ne rade svoj posao po zakonu.

Dedeić je javnim istupom vjerovatno pokušao stvoriti dojam da su svi drugi krivi a da samo on nije kriv, iako je ranije čak bio I osuđen  zbog zloupotrebe službenog položaja tokom nadzidivanja oko 500 stambenih jedinica u Brčko distriktu BiH a zatim je godine 2016 podignuta i optužnica za nezkonito posredovanje I zloupotrebu položaja koje je na kraju oslobođen ali to ne mjenja činjenicu da je joše ranije bila nametnuta i zabrana odnosno restrikcija supervizora gospodina Raffi Gregorian-a koji mu je zabranio ulazak u institucije Brčko distrikta BiH do daljnjeg. Kasnije nakon nekoliko godina sankcija Dedeić je skinut sa te liste od strane OHR-a koji mu je i nametnuo te mjere.

Nakon toga Dedeić se često kako izvori tvrde hvalio da je narod prepoznao njegov rad i trud te se on kandiduje ispred političke strnake SBB Brčko kao kandidat za izbore u skupštinu Brčko distrikta BiH gdje na istim izborima ne prolazi jer je ostvario mizeran broj glasova  te time nije uspio ni doći blizu praga koji bi ga uveo u skupštinske klupe. Toliko o tome da je narod BD BIH prepoznao Dedeićevu borbu i rad za Brčko distrikta BiH.

Interesantna je informacija da je Dedeić zajedno sa par aktera akcije „SISTEM“ u radni odnos primio Mensuru Kadrić kao jedinog selektiranog kandidata na konkursau za šefa planiranja u zavodu za izgradnju. Mensura Kadrić je supruga Gradonačelnika Eseda Kadrića koji inače obnaša funkciju predsjednika brčanske SDA. Mensura Kadrić je nakon jednog od naših tekstova vezanih za pomenuti Zavod oglasila se i na svom Facebook profilu gdje se pokušala pravdati u ime zavoda u kom radi da neke stvari nisu onakve kako je napisao naš portal, što je naravno besmislica koju ćemo uskoro potkrijepiti i dokazima. Mensura je također pokušala odbraniti Tuzlanski Hezz Aluminium te je spomenula trafo stanicu koja je sporna u tekstu našeg portala odnosno priiključka I trafo stnaice na način kako je to već usvojeno i regulirano regulacijonim planom koji je upravo njen zavod u kom radi pripremio i završio te poslao u proceduru za taj dio grada odnosno područje bivše američke baze.

No Mensura Kadrić supruga Gradonačelnika Eseda Kadrića kada je u pitanju HEZ Aluminijum, zaboravila je navesti i činjenicu da će se uz pomoć upravo te trafo stanice firma Hez aluminijum biti ugovorom vezana da plaća struju po cijeni domaćinstva a ne po cijeni industrijeske električne energije kao što i sve ostale firme plaćaju što predstavlja apsurd i neprihvatljivu  i nepoštenu činjenicu prema ostalim firmama i preduzećima koje plaćaju električnu energiju punom industrijskom cijenom a ne cijenom kao i domaćinstvo što plaća čime je vidljivo da je napravljena iznimka HEZ ALUMINIJUMU koji je dobio silno zemljište na osnovu specijalne pogodbe po mizernoj cijeni ispod tržišne. Čime je naravno kada je ugovor o prodaji električne energije po cijeni domaćinstva počinjeno vjerojatno i krivično djelo za koje će neko itekako morati odgovarati.

MALO DUŽI POST ZA BRČAKE i SVE ONE KOJI SE TAKO OSJEĆAJU
Jučer je na portalu koji je formiran, a kako njegov ‘urednik’…

Posted by Mensura Kadrić on Saturday, February 11, 2023

Još interesantnija je činjenica da je 13.02.2023 godine u periodu između 12 i 13h Gradonačelnik Esed Kadirić posjetio Javnog Tužioca Zekeriju Mujkanovića i to u pratnji svog vozača koji ga je dovezao i čekao na parkingu tužilaštva sa upaljenim svjetlima.

Ova posjeta je interesantna jer se desila u periodu kada bi trebale da sijevnu optužnice u predmetu “GRANT” i “SISTEM” koji obuhvata Ismeta Dedeića kao jednog od glavnih aktera predmeta “SISTEM.”

Još interesantnije je što se taj sastanak Gradonačelnika predsjednika brčanske SDA Eseda Kadrića sa javnim tužiocem Mujkanovićem desio samo dan prije nego što je 14.02.2023 godine u Tužilaštvu BD BIH trebao biti saslušan skupštinski zastupnik turske nacionalne manjine Alija Denjagić kao jedan od glavnih aktera predmeta “GRANT”.  Još uvijek redakciji našeg portala nije poznato da li je Denjagić saslušan u Tužilaštvu BD BIH.

No tome nije ni kraj koliko ovo sve dobija interesantnu priču je da se odma 15.02.2023 Dedeić u javnosti pojavio na portalu političkog magazina “STAV” iz Sarajeva koji po mišljenju medija, raznih političara i građana BiH važi za glasilo ili satelit stranke SDA BIH.

Interesantna je činjenica taođer da je pored izvornog teksta na portalu” STAV” tekst objavio i brčanski “Otisak.ba” čiji je osnivač i prvi urednik bio gospodin Edin Raženica koji je također obuhvaćen u predemtu “GRANT” te kako nezvanično saznajemo protiv kojeg bi također nakon Denjagića trebala biti podignuta optužnica u vezi predmeta “GRANT” odnosno zbog nezakonite zloupotrebe grantova koje je vlada BD BIH dodjeljivala udruženjima BD BIH.

No ni tu nije kraj u tom tekstu u kojem Dedeić za sve krivi šefa policije gospodina Gorana Pisića da ga između ostalog Policija proganja jer je Dedeić Bošnjak iako je rodom iz Rožaja koji se nalazi u Crnoj gori čije državljanstvo Ismet Dedeić posjeduje paralelno sa državljanstvom BiH i još nekoliko zemalja. No interesantna je činjenica da je Dedeić prijavio sve to što smatra nezakonitim skupštinskoj komisiji za javnu bezbjednost  i nadzor Policije Brčko distrikta BiH. I to onoj komisiji čiji je prema zvaničnoj web stranici skupštine BD BIH jedan od članova upravo Alija Denjagić za kojim bi tužilaštvo vjerovatno trebalo uskoro do kraja mjeseca podignuti optužnicu zbog predmeta „GRANT. Shodno svemu možemo zaključiti da je jednostavno velika slučajnsot da je previše SDA elemenata na jednom mjestu.

No ono u čemu Dedeić traži krivca za dokument koji se pojavio u posjedu portala “times.ba”, Dedeić bi ipak vjerovatno trebao  da traži u odgovoru i od aktera predmeta “SISTEM” odnosno svojih kolega iz zavoda koji su kako smo saznali također posjedovali isti ili sličan dokment dokument ali su krili od Dedeića kako bi išli sebi u korist ukoliko dođe do optužnice.

Može se zaključiti po tvrdnjama Dedeića iz medijskih objava da je on vjerovatno preuranjeno  izašao sa nekim svojim ličnim konstatacijama  te je vjerovatno bilo mnogo pametnije i mudrije sačekati da se završi tok postupka pa tek onda donositi zaključke šta je zakonito a šta nije, te poslati žalbe institucijama koje su zadužene za te stvari nakon optužnice ili presude odnosno apelacionom I vrhovnom sudu.

Slobodno možemo pretpostaviti da s obzirom na to da u ovoj fazi kada optužnica još uvijek nije podignuta ovakve konstatacije gospodina Dedeića su usmejrne vjerovatno na nešto drugo kao naprimjer u cilju dezinformiranja javnosti i pritisak na tužilaštvo i institucuje odnosno ometanje istrage I smetanje rada tužilaštva BD BIH kao I pokušaja uticaja na privatnu tužbu koju je podnio protiv ojednog od osnivača portala “times.ba” .

Opće poznata je stvar da nijedan sud neće zasnivati svoju odluku ukoliko utvrdi da su neki dokazi nezakonito pribavljeni te će donositi odluku uz pomoć više faktora i dokaza a ne samo jednog pisanog dokumenta.

Prema tome možemo zaključiti da je vjerovatno cilj Dedeića bio nešto sasvim drugo a to je da se prije optužnice opere pred javnosti i pokuša da stvori sliku kako je on pošten,dobar i fin građanin Brčko distrikta BiH koji je puno uradio za Brčko dok istovoremno posjeduje najmanje tri državljanstva stranih država, te da mu se ovo sve politički montira bez obzira što mu ovo nije bila prva optužnica ili prva presuda da je osuđen ili proglašen krivim.

No sudeći po svemu kada je rad tužilaštva i optužnica u pitanju teško da se Denjagić i penzioner Ismet Dedeić mogu spasiti grudve koja je već krenula da se kotrlja niz brdo iz smjera Tužilaštva Brčko distirkta BiH….

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version