Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo optužnicu protiv skupštinskog zastupnika Damira Bulčevića

0

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Damira Bulčevića (40)*, zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH, zbog sumnje da je 2018. godine u postupku imenovanja za šefa Inspektorata lažno potvrdio nepostojanje sukoba interesa u vezi s političkim angažmanom. Bulčević je optužen da je svjesno i namjerno, iako je u to vrijeme obavljao više funkcija unutar lokalne organizacije Stranke demokratske akcije (SDA) sačinio, ovjerio i nadležnom organu predao lažnu izjavu u kojoj je naveo da nije član organa političkih stranaka.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Bulčevića da je 2018. godine, iako je u mandatnom periodu od 2015. godine do 2019. godine obnašao funkciju potpredsjednika Organizacije SDA Brčko distrikta BiH i člana – dopredsjednika Izvršnog odbora te političke organizacije,  u postupku prijema u državnu službu izjavio da nije član organa političkih stranaka. Kako se navodi u optužnici, on je izjavu s dijelom lažnih navoda ovjerio kao istinitu, te je predao Odboru za zapošljavanje zajedno s ostalom potrebnom dokumentacijom za poziciju šefa Inspektorata u Uredu gradonačelnika. Izjava je upotrijebljena da se utvrdi kako Bulčević ispunjava uslove konkursa, a nakon potvrde izbora od strane gradonačelnika  zasnovao je radni odnos na neodređeno vrijeme na tom radnom mjestu.

Pred Osnovnim sudom Distrikta koji je potvrdio optužnicu, Bulčević je optužen za krivično djelo Krivotvorenje isprave (iz člana 367 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.   


Glavni Tužilac
Zekerija Mujkanović

No ukoliko uporedimo slične slučajeve kada je “Sukob interesa” u pitanju možemo se slobodno zapitati da li slijedi optužnica u narednom periodu i protiv novoizabrane glavne revizorke Selme Šadić zbog slične izjave o nepostojanju sukoba interesa?

Ili građani trebaju da razmisle da li ima istine u onome što je nezavisni zastupnik skupštine Brčko distrikta BiH Abdulah Iljazović na svom statusu društvene mreže Facebook napisao:

“Izgleda da su tužioci alergični na zastupnike iz vlasti

Napominjemo da smo ranije objavili da je Komisija-Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak protiv Selme Šadić Glavnog revizora za Brčko distrikt BiH zbog sumnje u postojanje sukoba interesa.

Selma Šadić prilikom imenovanja na funkciju Glavne revizorke nije dostavila potpisanu i ovjerenu izjavu kojom bi trebala potvrditi da nije u sukobu interesa.

Vezani tekstovi:

Glavna Revizorka nije dostavila potpisanu i ovjerenu izjavu koja bi trebala dokazati da nije u sukobu interesa, “Žmiri” li skupštinska komisija BD BiH prilikom imenovanja i odabira kandidata?

Zbog sumnje na Sukob interesa, komisija pokrenula postupak protiv Selme Šadić glavnog revizora za Brčko distrikt BiH !

      

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version