Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Odbijen prijedlog Hrvatske / Vijeće EU usvojilo zaključke o BiH, ali u njima se ne nalaze amandmani o konstitutivnosti naroda

0

Vijeće EU je, također, izrazilo nedvosmislenu podršku jedinstvenoj i suverenoj Bosni i Hercegovini.

Vijeće Europske unije održalo je sjednicu o proširenju i stabilizaciji, a na njoj je bilo govora i o Bosni i Hercegovini. U zaključcima ove sjednice je navedeno da Vijeće EU žali zbog blokada institucija i krizom u državi.

Ističu kako su blokade državnih institucija usporile napredak u sprovođenju reformi koje su neophodne za pridruživanje naše zemlje Europskoj uniji.

Također, u zaključcima se domaći lideri pozivaju na suzdržavanje od provokativne retorike, propitivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i cjelovitosti države.

Retorika i inicijative kojima je cilj poništenje reformi I povlačenje iz državnih institucija su neprihvatljive i prijete da ugroze usklađenost BiH za pravnom tekovinom EU kao i njenu predjeljenost integraciji sa EU, navedeno je.

Vijeće EU je zaključilo da Bosna i Hercegovina mora izvršiti izmjene Ustava i Izbornog zakona, sve sa ciljem otklanjanja diskriminatornih odredbi koje se odnose na njenje građane.

U tom kontekstu, Vijeće poziva Međuresornu radnu grupu da hitno nastavi svoj rad i iznese svoje prijedloge o reformama prije glasanja za poboljšanje izbornog okvira, ističe se u jednom zaključku.

Kada je u pitanju pravo na slobodu izražavanja i bezbjednost novinara u BiH, Vijeće EU je izrazilo nezadovoljstvo odsutnim napretkom na tom polju.

Govoreći o ekonomiji, Vijeće EU je zaključilo da je Bosna i Hercegovina ostvarila ograničeni napredak u uspostavljanju funkcionalne tržišne ekonomije.

– Vijeće žali zbog oštrog pada usklađenosti Bosne i Hercegovine sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU i poziva zemlju da preokrene ovaj negativni trend. S druge strane, pozdravlja kontinuirano aktivno učešće BiH u misijama i operacijama EU u okviru Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike, ističe se.

Vijeće EU je, također, izrazilo nedvosmislenu podršku jedinstvenoj i suverenoj Bosni i Hercegovini. Ono što je interesantno, jeste to da Vijeće EU u svoje zaključke nije uvrstilo amandmane koje je predlagala Hrvatske.

Naime, riječ je o amandmanima koji kažu da je potrebno osigurati ravnopravnost konstitutivnih naroda kroz izbornu reformu.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version