Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

ANALIZA ŠTRAJK ZDRAVSTVENIH RANDIKA U BRČKO DISTIRKTU BIH: Plate uposlenika Zavoda za planiranje i izgradnju veće od doktorskih!

0

Ovih dana svjedoci smo štrajka i pobune zdravstvenih radnika u Brčko distriktu BiH. Ukoliko uzmemo u obzir uslove u kojima zdravstvenih radnici rade počevši od doktora specijalista, medicinskih sestri,tehničara i drugog medicinskog osoblja možemo slobodno reći da na to imaju puno pravo.

Katastrofalan sistem u zdravstvu JZU lošim rukovođenjem nestručnih lica u koja vode JZU ali i odjeljenje za zdravstvo Brčko distrikta BiH. Ukoliko bi se analizirale diplome onih koji vode ovako ozbiljno odjeljenje i JZU Brčko distrikta onda nas katastrofalno stanje u zdravstvu ne treba iznenaditi.

Pa da krenemo redom od glavnih odgovornih a to je politika Bošnjačke političke stranke SDA koja je postavila na ovako bitne pozicije ljude koji su stekli diplome 2014. godine na privatnim univerzitetima u Bijeljini i Banja Luci. Dakle ovi intelektualci su imenovani na ovako ozbiljne pozicije 2021. godine. Dakle samo sedam godina od dana sticanja diplome postali su ministri odnosno šefovi vladinog odjeljenja za zdravstvo. Primjerice direktor JZU je završio privatni fakultet u Banja Luci 2011. godine. Nakon 10 godina radnog iskustva u knjigovodstvu privatne firme na Arizoni postao je direktor Javne zdravstvene ustanove u Brčko distriktu BiH.

Šef odjeljenja za zdravstvene i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH

Sed Šadić (SDA) – Privatni Univerzitet Sinergija Bijeljina, Fakultet za poslovnu ekonomiju Bijeljina.

Datum sticanja zvanja: 14/07/2014 godine.

Plata 3,365.92 KM.

Sead Šadić – Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge BD BIH

Direktor Zdravstvenog centra JZU Brčko distrikt BiH:

Emir Osmanović (SDA) – Privatni Fakultet za primijenjenu ekonomiju Univerzitet za poslovne studije Banja Luka.

Datum sticanja zvanja : 16/06/2011 godine.

Plata: 4,113.92 KM.

Emir Osmanović – Direktor JZU BD BIH

Dakle jako bitne pozicije sa zvanjima steknutim na privatnim univerzitetima. Pitamo se šta bi tek bilo kada bi se ove diplome privatnih univerziteta i fakulteta istražile temeljito da li bismo imali novi slučaj Sebije Izetbegović ali u Brčkom.

Slobodno možemo zaključiti da ljudi sa jako malo iskustva i diplomama privatnih fakulteta vode jako bitne ustanove one od kojih zdravlje građana na neki način može da zavisisi pa čak i život. Te se na kraju moramo pitati zašto je katastrofalno stanje u zdravstvu Brčko distrikta BiH.

No da krenemo dalje interesantna i apsurdna je činjenica da su arhitektonske plate diplomiranih osoba odnosno bećlera u Zavodu za planiranje,projektovanje i izgradnju Brčko distrikta veće od plata doktora u JZU odnosno bolnici, hitnoj i ostalim zdravstvenim centrima unutar Brčko distrikta BiH. Podsjećamo supruga trenutnog gradonačelnika Eseda Kadrića (SDA) odnosno Mensura Kadrić trenutno obnaša šefovsku poziciju u Zavodu za planiranje,projektovanje i izgradnju Brčko distrikta BiH.

Mensura Kadrić – Šef Sektora za prostorno planiranje sa suprugom Esedom Kadrićem trenutnim gradonačelnikom BD BIH

Navest ćemo par primjera u tabelarnom prikazu i uporediti plate:

JZU BRČKO DISTRIKT BIHPLATAZAVOD ZA PLANIRANJE PROJEKTOVANJE I IZGRADNJU BRČKO DISTRIKTA BIHPLATA
Doktor specijalista porodične/obiteljske medicine,2,646.68 KMŠef Sektora za prostorno planiranje2,753.63 KM
Doktor specijalista interne medicine-subspecijalista kardiolog2,773.80 KMŠef sektora za planiranje društveno ekonomskog razvoja i zajedničke poslove2,753.63 KM
Doktor stomatologije 2,271.32 KMStručni savjetnik-projektant arhitektonske faze2,367.51 KM
Diplomirani inženjer radiologije/Diplomirani inžinjer radiologije1,439.06 KMGlavni inženjer – projektant2,489.63 KM
Medicinska sestra/tehničar1,185.43 KMTehnički sekretar1,531.49 KM
Vozač808.27 KMVozač1,110.06 KM
Tabela prikaza razlike u platama JZU i ZAVODA ZA IZGRADNJU BD BIH

Evidentno je da su doktori i medicinsko osoblje oštećeni te imaju potpuno pravo na pobunu štrajkove. Također treba uzeti u obzir infrastrukturno i higijensko stanje objekata JZU i ZAVODA ZA PLANIRANJE a o opremi da ne komentarišemo.

Ukoliko bi zaista željeli da dovedemo zdravstvo na zavidan i normalan nivo plate u zdravstvu bi trebale biti povećane barem za 50% jer se radi o radnicima u čijim je rukama život građana Brčko distrikta i ostatka BiH.

Zavod za izgradnju je luksuzna i nepotrebna stvar Brčko distriktu jer paralelno s tim postoji odjeljenje vlade Brčko distrikta koje nosi naziv Odjeljenje za prostorno planiranje i imovinsko pravne osnove Brčko distrikta BiH. Gotovo ista stvar kao i zavod no to odjeljenje barem nešto ozbiljno radi.

Trebam ose zapitati šta je Brčko distrikta BiH dobio ZAVODOM ZA IZGRADNJU osim izložbe fotografija odnosno renderovanih slika iz softvera auto cad? Da li je i koliko je tih projekata poput, CIiglana,Sportski kompleks Ficibajer, Fazanerija, Parkovi u centru, Trasa auto puta, regulacioni planovi. Sve su to bile izložbe fotografija građanima distrikta iako se neke fotografije i kriju od očiju građana i javnosti poput trase auto puta koja prolazi kroz distrikt. Dakle postavlja se pitanje zašto se ne ukine zavod za izgradnju a teret ne prebaci na odjeljenje za prostorno planiranje odnosno Urbanizam BD BIH.

Zašto se ukidanjem zavoda financijska sredstva odlukom skupštine uz dodatak sredstava ne preusmjere na 50% povećanje plate zdravstvenih radnika?

Hoće li novi Probosanki Blok poraditi na tome ?

No kada je Zavod za izgradnju u pitanju ne treba zaboraviti činjenicu da je direktor tog istog zavoda penzioner ovo je tipični primjer da se edukacija, nauka i nove tehnologije zaustavljaju a prednost se daje demenciji!

Zdravstveni radnici i ostali zaposleni u Zdravstvenom centru u Brčkom danas su stupili u generalni štrajk, zahtijevajući bolje uslove rada.

Neurolog Edin Hodžić rekao je novinarima da zbog štrajka neće biti prekinuto pružanje zdravstvenih usluga hitnim slučajevima i onkološkim pacijentima.

Hodžić je pojasnio da su se na generalni štrajk odlučili na osnovu odluke Upravnog odbora Sindikata jer njihovi zahtjevi nisu ispunjeni ni poslije deset dana jednočasovnog štrajka.

“Postoji minimum uslova koje mi tražimo do pristupanja pregovorima za kolektivni ugovor, a to je poboljšanje materijalno-tehničkih uslova za rad. Ne borimo se samo za naše plate, kao što se to predstavlja, mi se borimo I za poboljšanje uslova za pacijente”, rekao je Hodžić.

Hodžić je najavio da će svi zdravstveni radnici Zdravstvenog centra Brčko u srijedu krenuti u protestnu šetnju centrom grada.

On je pojasnio da su dobili dopis da je Vlada formirala Komisiju za pregovore sa Štrajkačkim odborom i da ima informaciju da od sutra počinju razgovori.

“Nadam se da ćemo što prije doći do dogovora da prekinemo štrajk”, istakao je Hodžić.

I na kraju pitamo se hoće li se medicinski radnici lakše osjećati ukoliko im na direktor JZU na razglas pusti Emirov Vez!?

https://www.times.ba/wp-content/uploads/2023/03/81407890_3363985463674785_7463381377681981440_n.mp4
Emirov Vez
Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version