Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Da li gradonačelnik SINIŠA MILIĆ SVESRPSKIM POLITIČKIM JEDINSTVOM POKUŠAVA SPASITI BRČANSKU SDA od izbornog potopa ?

0


JEDINO BUĐENJEM NACIONALIZMA U LJUDIMA NACIONALISTIČKE DESNIČARSKE POLITIČKE PARTIJE U BRČKO DISTRIKTU MOGU OPSTATI

Ono što je specifično u Brčko distriktu BiH jeste stari model jeftine politike koja se ogleda u nacionalizmu. Političke partije koje forsiraju nacionalizam koriste ovaj model kako bi najlakše motivisali birače da glasaju za njihove ideje.

Dok je danas u godini 2020 realnost dosta drugačija. U Brčko distriktu davno je prevaziđen suživot i slobodno možemo reći da svi narodi žive sasvim normalno. Svi narodi rade zajedno,ispijaju kafe zajedno ,posjećuju ugostiteljske objekte gdje nije bitno je li vlasnik iz jednog a ne drugog reda naroda. I upravo tu možemo svojim očima da vidimo da je nacionalizam u gradu sveden na minimum.

Jedan od primjera da je nacionalizam pokoren jeste prva ovogodišnja a i ostale SAVSKE REGATE 2020 gdje su sva tri naroda i drugi uživali u ljepotama rijeke SAVE uz druženje,dobru muziku i vatromet.

BRATSKA LJUBAV SDA,SNSD I HDZ

S obzirom da vec 8 godina vidimo bratsku ljubav između političkih partija kao što su SDA,SNSD i HDZ mozemo zaključiti da jedni bez drugih ne mogu. Uporedo oni su i poslovne kolege u službi DISTRIKTA.

Siniša MILIĆ (SNSD) GRADONAČELNIK, Esed KADRIĆ (SDA) PREDSJEDNIK SKUPŠTINE BD, Anto DOMIĆ HDZ (vječni) ZAMJENIK GRADONAČELNIKA BD. Tko zna šta su oni sve zajedno prošli i bili jedan uz drugog kada su u pitanju tenderi,konkursi i sve ono vezano za milionski budžet Brčko distrikta. Prema tome netko drugi ili iz neke druge političke opcije bio bi višak ili rizik. Ukoliko bi napravili reviziju tendera u Brčko distriktu vidjeli bi da više van Brčko distrikta firmi obavlja posao U DISTRIKTU iz FBIH I RS. Time se iznosi novac iz Brčko distrikta dok firme u Brčko distriktu propadaju.

Vlast se nikada u Brčko distriktu neće moći napraviti bez nacionalnog ključa BOŠNJAK,SRBIN I HRVAT.
Međutim šta bi se desilo kada bi nakon izbora SDA ispala iz igre zbog malog broja dobijenih mandata koji bi poremetili cijelu matematiku dosadađnje vladajuće većine?

Desilo bi se samo jedno a to je velika promjena koja bi promjenila kompletnu postavu dosadašnje vladajuće većine a samim tim i politiku koja se vodi u BD što bi rezultiralo padom dosadašnjeg sistema svega.

Bošnjaci u Brčko distriktu siti su obećanja i lažnog patriotizma koju brčanbska SDA nudi. Čak što više kivni su.

Dolaskom ELMEDINA KONAKOVIĆA kao novog mesije kod Bošnjaka i osnivanjem nove političke opcije NAROD I PRAVDA, SDA je upolovljena sto je vidljivo, a i sam predsjednik SDA BAKIR IZETBEGOVIĆ je priznao da je stranka dozivjela veliki krah zbog loše politike koju su vodili člnovi. Pa smo tako dobili afere ZUKIĆ,SARAJLIČ,NOVALIĆ i sl. S druge strane jačanjem LJEVICE koja se ogleda u BH BLOKU – SDP-NAŠA STRANKA u Brčko distriktu koji prema procjeni redakcije ima najaču intelektualnu listu i najuticajniji forum mladh ruku pod ruku sa NIP-om. Bošnjacima i drugim narodima nude utjehu i revolt na nekavalitnu vlast. Isto tako možemo reći i za brčanski PDP i SP kada je u pitanju narod iz reda SRBA.

Kada su u pitanju Hrvati u Brčko distriktu to je stara priča HDZ dijaspora ono malo trunke nada bilo je u HSS-u medjutim zbog afere uticaja trgovine glasovima svi snovi su se srušili a i usljedila su hapšenja aktivnih člnova.

Prema tome sad kada je SDA opkoljena bošnjačkim alternativama uvidjela je i veliki krah odnosno poraz koji će upoloviti mandate stečene od prošlih izbora. Postepenim urušavanjem brčanske SDA lahko je predvidjeti da bi ova politička opcija jačanjem alternative mogla biti parkirana u hladovinu na opozicionu klupu.

SNSD za SDA kao svjetlo na kraju tunela

Kako pomoći SDA i VLADAJUĆOJ VEĆINI da održi dosadasnji model nesmetane funkcije? Vrlo lahko pozovimo SRBE UPOMOĆ i pravimo paravan kao što je ideja SINIŠE MILIĆA “SVESRPSKO POLITIČKO JEDINSTVO”
jer to će motivisati ljude na nacionalizam, svaki Bošnjak če odmah reći evo ga SRBI su se udružili gotovi smo hajmo i mi, glasajmo za naše nacionaliste. Šuplja priča davno prevaziđena ali jako opasna ukoliko vam netko ne kaže da je to samo fol.

Na građanima ove izbore ostaje samo veliki TEST inteligencije i pameti da se testiraju jesu li prevazišli istu foru svake izbore ili su i dalje na nivou Savskog ŠKOBALJA pa grizu mamac i po mutnom…

Zbog specifičnosti Distrikta gradonačelnik Milić predlaže svesrpsko političko jedinstvo

Gradonačelnik Distrikta Brčko Siniša Milić pozvao je sve srpske političke strane koje dobiju povjerenje građana u parlamentu, da formiraju širok koalicioni savez zbog specifičnosti Distrikta kao lokalne zajednice.

Izdizanje iznad stranačkih interesa poput Srba Mostara i Srebrenice, učinilo bi, kaže, relaksiranje političkih odnosa unutar srpskog biračkog tijela.

Kondominijum kao Arbitražna tekovina je garancija suvlasništva entiteta nad prostorom Distrikta, i to je ono što i državljanima Republike Srpske daje mogućnost da na ovom prostoru opstaju. Zato je pravljenje vlasti od svih srpskih stranaka, poslije izbora, od egzistencijalne važnosti.

– Najlogičnije je da se ovdje stvori široka srpska koalicija koja bi se izdigla iznad svih stranačkih i radila prije svega na očuvanju nacionalnih interesa državljana Republike Srpske. I SNSD će kao politička partija sa najviše poslanika u Skupštini Distrikta, očekujemo i takav izborni rezultat, raditi na tome -naglasio je Siniša Milić, član GO SNSD-a i gradonačelnik Distrikta.

Inicijativi SNSD-a stiže podrška iz PDP-a i SP-a. Kažu, vlast u Brčkom formira se na principima kao i Savjet ministara, od sva tri naroda, čiji predstavnici moraju voditi računa o trenutnim i budućim odnosima u Distriktu.

– Ono što je posebno bitno, odnosno što šira srpska koalicija srpskih političkih stranaka, i ko su ti predstavnici i oni moraju da budu respektabilni, da svom svojom snagom, političkim i ličnim autoritetom, staje iza toga – rekao je Siniša Golić, predsjednik PDP-a, Brčko.

Slično razmišlja i Zoran Kokanović, predsjednik OO SP Brčko.

– Shvatajući složenost situacije političke u Brčkom, koja najviše liči na Savjet ministara BiH, pozdravljam tu inicijativu Gradonačelnika, i SP želi isto tako da što više srpskih poslanika čini buduću vladajuću većinu – rekao je Kokanović.

Iz SDS-a, koji je van vlasti više od godinu, nema odgovora da li su za postizbornu koaliciju sa ostalim strankama. To što bi srpski politički predstavnici napravili širi koalicioni dogovor, nije protiv bilo koga drugoga u Brčkom, kaže Milić.

– Dobar primjer je Mostar, dobar primjer je Srebrenica, i mislim da iz te saradnje ne treba isključivati ni jednu političku partiju, a naročito uzeti u obzir one političke ideje i programe koji su utemeljeni u srpskom narodu – dodao je Milić.

Srpske stranke, zbog toga najavljuju, da će predizborna kampanja biti vođena u fer atmosferi.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version