Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Nakon VSTV-a BiH oglasio se i Gradonačelnik distrikta, Esed Kadrić – Nejasno je od koga Apelacioni sud Brčko distrikta BiH traži zaštitu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća

0

Nakon što je VSTV BiH kritikovao neprimjerno i neprihvatljivo kritikovanje funkcionera odnosno trenutnog Gradonačelnika Brčko distrikta BiH Eseda Kadrića u jučerašnjem objavljenom sapoštenju od strane VSTV-a BiH. Danas se oglasio i Gradonačelnik Brčko distirkta BiH Esed Kadrić koji po svemu sudeći odnosno tumačenju njegove reakcije pokušava da nauči VSTV kako treba da rade svoj posao.

Saopštenje VSTV BiH 12.09.2022 godine.

Njegovu reakciju pročitajte u nastavku:

Nejasno je od koga Apelacioni sud Brčko distrikta BiH traži zaštitu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Kao gradonačelnik i predstavnik izvršne vlasti Distrikta imam obavezu prema svim građanima ove zajednice da ukazujem na sve neuobičajene pojave koje bi mogle utjecati na funkcionisanje bilo kog od tri stuba vlasti u Distriktu.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH, Esed Kadrić
  • Apsolutno poštujući odredbu Zakona o sudovima Brčko distrikta BiH, koja kaže da niko ne smije utjecati na nezavisnost i nepristrasnost sudije pri odlučivanju u predmetima koji su mu dodijeljeni u rad, ne mogu smatrati svoju javnu reakciju, koja je došla, ne u toku, nego nakon donošenja ranije pominjane presude, neprimjerenom i utjecajem na rad suda. Ovo iz razloga što je moja osnovna zadaća da radim u cilju zaštite interesa i imovine Distrikta, tako da je i moja reakcija bila isključivo u tom smjeru.
  • Visoko sudsko i tužilačko vijeće je osnovano sa osnovnim zadatkom da osigura nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe u cijeloj Bosni i Hercegovini, a budući da je već posredno uključeno u ovo pitanje, držim svojom obavezom da sva saznanja koja imam po ovom pitanju uputim pomenutoj instituciji poštujući zakonska ovlaštenja ovog organa.
  • Vijeće, kao nezavisan i samostalan organ ima zakonska ovlaštenja da, putem propisanih procedura i postupaka utvrdi sve činjenice od važnosti po ovom pitanju, jer kako je naprijed pomenuto, Vijeće, kojem se Apelacioni sud Distrikta žali i moli zaštitu, ne brine samo o nezavisnosti suda, nego i o njegovoj nepristrasnosti i profesionalnosti, koje moraju biti neraskidivo vezane osobine svakog suda i sudije.

✅ Nejasno je od koga Apelacioni sud Brčko distrikta BiH traži zaštitu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Kao…

Posted by Esed Kadrić on Tuesday, September 13, 2022

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version