Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

NA PARLAMENTU 14. OKTOBRA Konačno uspostaviti sistem utvrđivanja sukoba interesa

0

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrat će 14. oktobra u drugom čitanju Prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH, koji su predložili poslanici Saša Magazinović, Damir Arnaut i Jasmin Emrić.

Poslanik Damir Arnaut tokom rasprave u prvom čitanju kazao je da trenutni sistem suzbijanja sukoba interesa u institucijama BiH ne postoji.

“Ne postoji kao sistem i sam od sebe predstavlja sukob interes, jer o sukobu interesa zvaničnika u institucijama BiH, prema trenutnom sistemu, odlučuju upravo oni koji su najmanje pozvani da odlučuju, a to su izabrani imenovani zvaničnici”, naveo je Arnaut.

Pojasnio je da o sukobu interesa izabranih i imenovanih zvaničnika odlučuju njihove kolege.

“Samo od sebe to je sukob interesa i samo od sebe takvom nečemu nema mjesta u zakonu”, smatra Arnaut.

Naveo je primjer susjedne Republike Hrvatske, navodeći da institucija koja već godinama dobiva najveće povjerenje u svim anketama građana je njihova agencija za utvrđivanje sukoba interesa, sastavljena od nezavisnih eksperata, „naoružana“ izuzetno jakim mehanizmima i za istragu i za utvrđivanje sankcija.

Istaknuo je da sve što ovaj zakon predlaže je da se takav jedan sistem uspostavi i u BiH, umjesto ovoga ovakvog kakav imamo.

Radi se o zakonu koji su krajem prethodnog mandata poslanici Parlamenta BiH izradili uz pomoć Transparency international BiH, OSCE i Delegacije EU.

Evidentna je potreba usaglašavanja postojećeg Zakona sa prihvaćenim međunarodnim standardima i preporukama, kao i ratificiranim međunarodno-pravnim instrumentima koji reguliraju oblast sukoba interesa imajući u vidu obaveze Bosne i Hercegovine na evropskom putu u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Kao najznačajnije izmjene Arnaut, Emrić i Magazinović ističu uspostavljanje nezavisnog, depolitiziranog i profesionalnog tijela za provođenje Zakona, odnosno Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u čijem članstvu ne bi mogle biti osobe koje su u prethodnih 5 godina bile članovi bilo koje političke stranke. 

Članovi ovog tijela, također ne bi mogli biti osobe koje su unutar prethodnih 10 godina obavljali funkciju poslanika, delegata, odbornika ili vijećnika, gradonačelnika, načelnika općine, člana vlade ili savjetnika na bilo kojem nivou vlasti u BiH.

Zakonom je predviđeno proširenje kruga lica na koje se zakon odnosi kako bi svi nosioci javnih funkcija imali jednak tretman, te uvođenje preciznih pravila koja ograničavaju vršenje više funkcija, te jasnih pravila u obavljanju funkcija, angažmana i poslovanja nosilaca javnih funkcija i nakon prestanka funkcije.

Objedinjavanje i usklađivanje propisa o izvještajima o imovini i sukoba interesa, jasno definiranje nadležnosti u pogledu prikupljanja, objavljivanja i kontrole od strane Komisije koja provodi zakon, uvođenje dostupnosti i obaveze podnošenja imovinskih kartona na godišnjoj osnovi, kao i uspostavljanje sistema provjere tačnosti podataka u izvještajima i objavljivanje registra nosilaca funkcija i njihove imovine, proširenje spektra i vrsta sankcija i uvođenje novih mehanizama, kao što su poništenje djela nastalog u situaciji sukoba interesa, neke su od važnih izmjena predviđenih ovim zakonom.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version