Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

KRIZA U ZAVODU ZA IZGRADNJU: Vlada im oborila “Trasu Auto puta” i reuglacioni plan “CENTAR 2″ je li time započet tihi proces smjene direktora Ismeta Dedeića!?

0

Nedavno je odbačen predmet “SISTEM” od strane pravosuđa Brčko distrikta BiH, u kom je jedan od glavnih osumnjičenih bio gospodin  Ismet Dedeić direktor Zavoda za Planiranje,projektovanje i izgradnju Brčko distrikta BiH kao i Anto Ilić, Bojan Delić i Azur Mustafić čime su svi osumnjičeni oslobođeni. 

No uzalud tome frapantna činjenica je da gospodin Ismet Dedeić sa svojih skoro 76 godina života odnosno sa godinama već odavno zrelih za penziju ipak obnaša direktorsku poziciju u pomenutom zavodu. Prije nekoliko dana Ismet Dedeić je sazvao i održao konferenciju za medije povodom odbacivanja potvrde optužnice u predmetu “SISTEM”od strane osnovnog i Apelacionog suda o čemu je portal “TIMES.BA” pisao 7. dana prije ostalih lokalnih medija..

U svom obraćanju Ismet Dedeić je javno prozvao portale koji su izvještavali o predmetu “SISTEM” tačnije portal za koji nije imao dovoljno hrabrosti da ga imenuje. No s obzirom da je portal “TIMES.BA” kog upravo čitate jedini izvještavao o predmetu “SISTEM” lahko je bilo prepoznati isti. Pretpostavljamo da se ostali lokalni portali već duže vrijeme plaše Ismeta Dedeića te ne smiju previše da pišu istinu jer se boje posljedica jer je opće poznato po izjavam raznih svjedoka da je Dedeić sklon javnim verbalnim napadima na pojednce prijetnjama i sl. Neki izvori tvrde da je javna tajna da Ismet Dedeić također hoda, radi  i ide na sastanke naoružan za pištoljem oko pasa te da posjeduje oružani list i ostale dozvole za korištenje vatrenog oružja. No do ovih informacija pokušat ćemo što prije da dođemo upitom institucija te za ove navode ne možemo da potvrdimo da li su istiniti.

No redakcija portala “TIMES.BA” nema problema sa tim. Jedan od glavnih osnivača portal “TIMES.BA” Mirza Dervišević poručuje sljedeće.

“Istina je razne prijetnje smo dobivali s raznih strana i ranije baš nedavno u Brčkom su me pratili crnim džipovima i sl. te pokušali zastrašiti kao novinara u čemu naravno nisu uspjeli. No mi smo saznali ko stoji iza svake prijetnje i pratnje odnosno pokušaja zastrašivanja novinara ali nas to ne zabrinjava jer mi svoj posao radimo pošteno i jako je bitno da nismo nikada ni marke uzeli niti dobili od Vlade Brčko distrikta BiH što naravno nije slučaj s ostalim lokalnim portalima, jer za svaki posjedujemo materijalni dokaz da su imali neke uplate novca sa budžeta Brčko distrikta BiH. Upravo ti portali i mnogi političari,privrednici biznismeni i sl. su pali u zamku gospodina Ismeta Dedeića. Za svaki postupak koji su mnogi uradili u zadnjih 20 godina gospodina i naplatili od Distrikta zakonski ili nezakonski Ismet  Dedeić ima sve zabilježeno i sada ih upravo ako pažljivo slušate njegovo obraćanje na konferenciji za medije ucjenjuje te im na neki način prijeti objavom svoje autorske knjige o otome. To je vrlo jasan pretpostavljamo znak da Dedeić pokušava političarima i funkcinerima da pošalje jasnu poruku da se ne igraju sa njim te da ga više ne diraju. Ako mene lično pirate Ismet Dedeić je već davno pročitana basna.

Pretpostavljam da ta knjiga nikada neće ugledati svjetlo dana a da je Ismet Dedeić potpisan kao autor iste. Lično moje slobodno mišljenje o Ismetu Dedeiću dugogodišnjem licu s optužnica i presuda institucija BD BIH od čega je od nekih oslobođen i koji je bio lišen slobode te provodio par dana u pritvoru među četiri zida jeste da je riječ o jednom Penzioneru koji je u kasnom klimaksu te koji ne želi da odstupi s pozicija i time oslobodi mladim ljudima radnu  poziciju kojom bi prehranili svoje porodice. On u svom obraćanju na pomenutoj konferencije za portal koji je izvještavao o predmetu “SISTEM” za koji pretpostavljamo kao što smo ranije napisali da je riječ o portalu “TIMES.BA”, kaže da smo nepismeni mahalaški portal koji je povezan s policijskim radionicama,klevetama i sl.

Želimo ovom prilikom da podsjetimo gospodina Dedeića da je nedavno portal “TIMES.BA” pravosnažno oslobođen sličnih optužbi od bivšeg Gradonačelnika BD BIH odnosno mnogo jače pozicije koju vi gospodine Dedeiću obnašate i pozicije koju vi nikada nećete obnašati jer nemate podršku građana Brčko distrikta BiH. Dovoljno je pogledati komentare na društvenim mrežama na bilo koji tekst o vama kako bi se vidjelo kakvo građani imaju mišljenje o vama. Vaša konferencija za štampu i vaše obraćanje javnosti izgledali su kao obraćanje nekog nedovoljno obrazovanog pastira s vrha Durmitora. Vaš žargon i način izražavanja gospodine Dedeiću uopće nije bio primjeren ni kulturan. A najbogatiji intelektualni termin vašeg obraćanja bile su riječi “BADŽO”,  “PLUVAČKI” i “MAHALAŠKI” što sasvim dovoljno govori o vašem maternjem jeziuku Srpskom ili Bosanskom jer je očigledno da vam ni jedan ni drugi baš ne idu za rukom što se može zaključiti ukoliko se posluša i pogleda vaša nedavna konferencija za medije. 

Podsjećamo vas gospodine Dedeiću da ovo nije ono vrijeme na koje ste vi navikli, te imamo utisak da vi zaostajete u vremenu sudeći po vašem slobodno možemo reći “ruralnom” saopštenju na konferenciji za medije u kom ste pokazali da skoro i ne znate čitati. Pitamo se da li je to uošpšte bilo čitanje ili kašljucanje kao pokušaj skretanja pažnje od lošeg načina čitanja a obnašate direktorsku poziciju i sebe smatrate intelektualcem.

Nisam siguran da je neko imao hrabrosti ranije da vam kaže ali ja ću vam slobodno reći vi obnašate poziciju direktora Zavoda za izgradnju koji bi trebao biti kreativan po struci i načinu rada. No vi ste gospodine Dedeiću vjerovatno umislili sebi da ste neki diplomirani arhitekta no prava istina je da ste Saboraćajac što nema nikakve veze sa strukom koju vodite iako je pozicija postavljena po zakonu. Ukratko gospodine Dedeiću shodno vašim ranijim aferama od uspostave distrikta pa do danas slobodno vam mogu reći da lično smatram da ste vi egocentrični “destruktivac” a ne “kreativac” Tržnica Arizona je očit primjer toga koja godinama propada ukoliko se uporedi sa inicijalnim početnim stanjem samih početaka rada tržnice Arizona kada je finansijksi promet u pitanju. Vi ste gospodine Dedeiću rijetko nešto napravili sami svojim rukama vaša djela su pretežno opstrukcije tuđih ideja i sl. Definitivno se može pretpostaviti da imate odliku manipulatora po nekom mom skromnom mišljenju.

Također upozoravamo insticuje Brčko distrikta BiH da za društvenu zajednicu Brčko distrikta, Bosne i Hercegovine ali i regije nije prihvatljivo da vlast i institucije bez kritike i reakcije dopuste da na onako sramotan način kao na vašoj konferenciji Institucije Policije BD i Republike Srpske BiH, Obavještajno sigurnosne agencije OSA/OBA i sl. javno predstavljate građanima i medijma kao političko tajkunske sluge pojedinaca što smo mi shvatili da Insticuje odnosno kako vi  kažete “vrhuške” policije i tužilaštva predstavljate kao mafijaške frakcije i organizacije ili barem takav efekat javnosti stvarate. A, koje kako navodite  spletkare raznim radionicama preko portala kako vi to nazivate u vašem saopštenju. 

Upravo ovakve i slične javne izjave bez dokaza i argumenata gospodine Dedeiću su jako opasne za naše društvo. Jer upravo zbog takvih omalovažavanja istražnih institucija narušen je i srozan zakonski autoritet u našem društvu u kom živimo i odgajamo djecu, a čija je jedna od posljedica nedavno rezultirala oružanim masakrom maloljetnika u susjednoj Republici Srbiji u osnovnim školama. Upravo slična omalovažavanja institucija daju hrabrost mladim naraštajima da slijede i vjeruju u izjave poput vaših odnosno da ne poštuju dovoljnio institucije. Jedno je kritika a drugo je omalovažavanje s ciljem ličnog egocentričnog pokrića ili pokušaja pravdanja javnosti samoga sebe. 

Stoga Gospodine Dedeiću ne plašimo se ni vas ni vaših tužbi na koje imate pravo kao i svaki građanin jer i mi vjerujemo u sudove Brčko distrikta BiH. Svjesni smo šta ste sve u stanju da uradite i napravite ali uzalud svemu upamtite jedno “NE BOJIMO VAS SE, NISMO NI PRIJE, NITI ĆEMO KASNIJE” ali vam obećavamo da ćemo se kao medij truditi maksimalno da vas istinom,zakonom i pravdom ispratimo tamo gdje vam je već odavno bilo mjesto a to je u mirnoj penziji a ne da doprinosite vašom bahatošću,tvrdoglavošću i pohlepom odlivom mozgova i odlaskom mladih ljudi iz Brčko distrikta BiH i ostatka Bosne i Hercegovine!” poručuje Dervišević jedan od glavnih osnivača portala“Times.ba”.

No ako se stvari sagledaju i poslože pravilno onda je definitivno je da Ismet Dedeić direktor zavoda za izgradnju slavi poraz kao pobjedu. Predmet “SISTEM” je odbačen i skoro zatvoren osim ako se ne pronađu novi materijalni dokazi. Međutim s obzirom na to da je Dedeić udario po Srpskom političkom korpusu Brčko distrikta BiH desilo se nešto čega je vjerojatno bio svjestan od samog početka.

Upravo juče Vlada Brčko distrikta BiH oborila  je “Trasu autoputa” koja prolazi kroz Brčko distrikta BiH a za koju su juče na skupštini zastupnici tvrdili da su djelovi iste trase bili skriveni od očiju javnosti Brčko distrikta BiH iz nepoznatih razloga, kao i to da sje zanemareno 600 potpisa peticije mještana Brke sa primjedbama. Trasa je pala i neće proći dok ne bude usklađena da prati obilaznicu. Baš kao što je pao i predmet “SISTEM” tako je pala i ucrtana trasa autoputa yajendo i sa rekonstrukcijom Savskog mosta.

No kao što smo još ranije u našim tekstovima i najavljivali. Trasa auto puta ne bi trebala da prolazi onako kako je ucrtana već bi logičnim putem i uštedom budžetskih sredstava morala da prati dionicu obilaznice koja prolazi kroz Brčko distrikta BiH kako bi se zadovoljilo i uvažilo i mišljenje drugih naroda a ne samo jednog. Međutim kako nezvanično saznajemo pao je i Regulacioni plan općine “CENTAR 2” koji je bio na vladi obuhvaćen predstavljenim nacrtom. No to i nije uopšte čudno, Zavod za izgradnju je predstavio ucrtane objekte u prvoj verziji Regulacionog plana a nakon primjedbi građana neuvažavajući sve djelove primjedbi ucrtavali su skroz neke druge dimenzije objekata a da nisu vlasnike parcela ni upoznali sa tim. Što znači da su svojim prvim verzijama u Zavodu za izgradnju prevarili neke građane i javnost te im zamazali oči prvom verzijom Regulacionog plana koja se po nekim objektima razlikuje sa ovom posljednjom koja je pala na vladi.

Također većina građana nije dobila rješenja i odgovore na primjedbe istih koje je dostavila preko odjeljenja za Prostorno planiranje i Urbanizam ka zavodu za izgradnju. Što dovodi do sumnje da se ponovo kao i trasa auto puta i regulacioni plan za općinu “CENTAR 2”u finalnoj verziji nakon primjedbi pokušao sakriti od očiju javnosti jer nakon korekcije nije predstavljen javnosti nikome osim odjeljenju za prostorno planiranje i Urbanizam i to je jedna istinita činjenica koju niko ne može osporiti, čime se desio pokušaj podmetanja da se usvoji Regulacioni plan općine “CENTAR 2” bez kasnije mogućnosti ispravki istog.

Mensura Kadrić – Šef Sektora za prostorno planiranje, supruga bivšeg Gradonačelnika Eseda Kadrića

Iako se gosdpoin Suvad Mašić (NIP) Šef odjeljenja za Prostorno planiranje i urbanizam Vlade Brčko distrikta BiH iskreno korekcijama borio da se bošnjački interesi i interesi Islamske zajednice u Brčkom zadovolje kada je u pitanju općina “CENTAR 2”i lokacija izgradnje dažmije ispravi katastroflanim tehničkim greškama koje je cijelo vrijeme Dedeić forsirao još od ranije kao direktor Zavoda za Izgradnju a što bi bilo po štetu Bošnjaka. Čime je gospodin Suvad Mašić pokušao sačuvati i ispraviti interese Bošnjaka u Brčko distriktu BiH zajedničkim dogovorom i kompromisom sva tri konstitutativna naroda BiH koji žive u Brčko distriktu BiH. Time je gospodin Suvad Mašić za jako kratko vrijeme na poziciji šefa Prostornog planiranja i Urbanizma napravio ono što prethodni Šef Edin Zaimović Beg i ostali nisu znali uraditi godinama. Mašić je definitivno pokušao ispraviti, i sačuvati interese Bošnjaka u Brčko distriktu BiH. No uzalud svemu ipak su tačke oborene afirmativnim glasom gospodina Ratka Stjepanovića (SDS) iz reda Srpskog naroda.

No kako nezvanično saznejmo predstavnici naroda Srba su kazali jednom od izvora da obaranje ovih tački nisu zbog gospodina Mašića koji ispravlja krive drine svojih predhodnika u odjeljenju čijeg je on šef, već iz razloga što predstavnci naroda Srba u vlasti i većini ne žele da Penzioneri (misleći na Dedeića) obnašaju direktorske pozicije ovako bitnih pozicija za budućnost Brčko distrikta BiH i koji skriva i nameće tok trase preko samo njemu poznatih parcela.

Upravo o tome lokalni mediji ne žele da pišu a i sami možemo na osnovu ovog teksta pretpostaviti zašto. 

Upravo obaranjem ove dvije tačke trase autoputa i regulacionog plana “CENTAR 2” započet je tihi proces razvlaštenja Ismeta Dedeića kao direktora zavoda za izgradnju pretpostavljamo, odnosno ovim političko strateškim potezom koji će podržati veći dio naroda  Srba, Bošnjaka ali i dio Hrvata kao i ostali osim pretpostavljamo Alje Denjagića zastupnika turske nacionalne manjine, počinje proces smjene Ismeta Dedeića s pozicije direktora Zavoda za Izgradnju.

Ismet Dedeić i Mensura Kadrić – Šef Sektora za prostorno planiranje, supruga bivšeg Gradonačelnika Eseda Kadrića

Naredni korak kako saznajemo putem svojih izvora je obaranje financijskih izvještaja Zavoda za Planiranje,projektovanje i izgradnju Brčko distrikta BiH čija će posljedica biti blokiranje istog zavoda sa radom do trenutka dok se ne pokrene inicijativa smjene direktora zavoda odnosno gospodina Ismeta Dedeića kome je već odavno bilo vrijeme za penzionisanje a ne za priključak na račun koji građani finansiraju preko Budžeta Brčko distrikta BiH.

Sve oči su sada uprte u OHR i supervizora za Brčko distrikt BiH te se postavlja pitanje hoće li OHR i supervizor pokloniti povjerenje Vladi koja je odbila kao i nezadovoljnim građanima Brke ili gospodinu Ismetu Dedeiću poznatom čovjeku OHR-ovim bivšim listama zabrane kada su mu zabranili ulazak u prilazak i ulazak u institucije Brčko distrikta BiH zbog sumnjivih građevinskih malverzacija i sl.

I na kraju ovaj tekst završavamo sa citatom odnosno izjavom rahmetli/pokojnog Muftije Muamera Zukorlića koji je na sličnu temu obraćao se poznatom voditelju sljedećim riječima:

“Ti si ovdje Mariću svjedok koliko je ovdje sve lažno, moguće je biti čovjek, vjerovati u Boga, previše će biti uništenih generacija i djece, ostavite barem jednu traku za one koji to žele. Kako ćeš umrijeti Mariću, neke stvari koje si radio će ti zapriječiti u grlu kad budeš umirao. Čovječe nemoj ovo da radiš.” kazao je između ostalog muftija Zukorlić u gostovanju u jednom TV programu..

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version