Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

BRČANSKA RAPSODIJA: Hoće li Gradonačelnik Esed Kadrić promijeniti trasu auto puta u korist RS-a, dodijeliti Hrvatima dodatnog zamjenika policije i dva savjetnika kako bi sačuvao fotelju i funkciju!?

0

Iako smo već ranije pisali da Brčko distrikt BiH umjesto jake zime i mećave, ustvari trenutno drma ciklus raznih političkih afera pogotovo kada je u pitanju preuzimanje vlasti na državnom i federalnom nivou od strane Osmorke,HDZ-a i SNSD-a BIH. Sporazum koji je potpisao ovaj novi blok obuhvata program koji ima plan da na cijelom državnom nivou vlast čine potpisnici ovog sporazuma. No kako smo nezvanično saznali pored federacije i RS-a u programu odnosno sporazumu uključen je i Brčko distrikt BiH te je plan vrlo precizan i jasan.

No ono što je interesantno saznali smo da se na sastancima pomenutih političkih partija jasno podvukao plan za Brčko distrikt BiH kao bitan faktor koji među prvima posle formiranja vlade federacije mora biti ostvaren.

U prijevodu bi to značilo samo jedno, a to je da bi SDA u Brčko distriktu BiH veoma brzo mogla da ode u opoziciju. Te bi stranke osmorke s partnerima trebale preuzeti vlast u Brčko distriktu BiH.

Vrlo je jasno da je to uznemirilo predsjednika Brčanske SDA odnosno Eseda Kadrića koji trenutno već dvije godine obnaša funkciju Gradonačelnika no sudeći po pisanju portala “TIMES.BA” vjerovatno prvog gradonačelnika u historiji Brčko distrikta BiH koji je zabilježio najveći broj raznih afera.

No shodno saznanjem da bi mogao ostati bez funkcije te bez posla, Gradonačelnik se prema nezvaničnim informacijama koje imamo preko svojih izvora, jako zabrinuo za svoj politički položaj.

Ono što izvori tvrde a što se vodi kao javna tajna je da on u posljednjih manje od mjesec dana radi sve kako bi sačuvao svoju poziciju. Vrlo ozbiljan u tome toliko je zaslijepljen da je čak žrtvovao i dobar dio svoje političke stranke SDA u Brčko distirktu BiH kao i njene članove i simpatizere i sl. zbog svoje lične koristi odnosno zabrinutosti samo za sebe i svoj politički položaj. No kako članove tako i razne privrednike koji su podržavali ovu stranku odnosno brčansku SDA. Kako saznajemo i u stranci brčanske SDA vlada pravi haos i podjele zbog ovako čudnih postupanja predsjednika ove stranke Eseda Kadrića.

Izvor tvrdi a što je vodi kao javna tajna je, da je Kadrić bio toliko zabrinut da je prilikom odlaska u Banja Luku zbog navodnog poskupljanja struje, također posjetio dodatno i jednog Srpskog visokog funkcionera a u RS-u a koji nije Milorad Dodik te ga je zamolio da Srpski blok u Brčkom ostane uz njega Eseda Kadrića kao Gradonačelnik te da ne glasaju za njegovo razrješenje kada dođe vrijeme za to uz navode da je hrvate u Brčkom već završio te da oni nisu sporni, tvrdi izvor.

Odgovor koji je dobio od srpskog političara pozicionera je bio da će on dobiti podršku srpskog bloka uz uslov da mora promijeniti trasu autoputa Beograd-Sarajevo u korist Republike Srpske. Vrlo jasno je s obzirom na to da supruga Eseda Kadrića odnosno Mensura Kadrić radi u Zavodu za planiranje i izgradnju Brčko distrikta BiH koji se upravo pita za ucrtavanje trase autoputa koji prolazi kroz Brčko da bi se to ustvari moglo i desiti a o čemu ćemo pisati nešto kasnije.

No kada su Hrvati Brčko distrikta BiH u pitanju izvori dodaju da je također od njih Gradonačelnik tražio istu stvar te im je ponudio da ukoliko ga podrže će dobiti nove dodatne hrvatske pozicije. I to zamjenika šefa policije BD BIH uz dva nova savjetnika. Sva trojica bi navodno trebala biti iz reda Hrvatskog naroda tvrdi izvor.

No to nije sve, s obzirom na to da je nakon lokalnih izbora skupštinsku većinu donijela odluka trenutno najmoćnije ženske političarke iz Brčko distrikta BiH koja također važi na neki način i za velikog privrednika Brčko distrikta BiH, Kadrić je morao da zadovolji i neke njene druge poslove koje su za njega sitni ali jako krupni u očima drugih a pogotovo u očima građana. A sve zbog toga kako bi dobrostojećoj brčanskoj političarki udovoljio zahtjevima njenih rodbinskih povezanosti koje mirišu na sukobe interesa na jednom od fakulteta u Brčko distirktu BiH i sl. ali su dobro zaštićeni kako ne bi dosjpjeli u javnost ili definitivno bili predmet neke nove istrage.

Bilo kako bilo vrlo je jasno da politika budžetom podmazuje pozicije da što treba i što ne treba ide glat bez prepreka.

Haos u Policiji Brčko distrikta BiH, verbalni sukob u Bošnjačkom korpusu!

No pored ovoga kako nezvanično saznajemo u Policiji Brčko distrikta nastao je pravi haos u Bošnjačkom korpusu. Naime zamjenik šefa policije BD BiH je okreno leđa Bošnjacima u Policiji koji su ga podržali i naučili poslu koji radi tvrdi izvor. Zamjenik Jašarević je naime pokušao smjestiti “žvaku” šefu Krim Policije Mustafi Aleti kako bi se Aleta okliznuo, iako je kako izvor tvrdi  svima poznato da Jašarević nikada ne bi vidio pozicije zamjenika šefa policije da ga nije predložio upravo Mustafa Aleta koji ga je kako izvor tvrdi i naučio poslu zamjenika no to se navodno vodi kao javna tajna.

Izvor tvrdi da je Jašarević počeo da radi na svoju ruku te da je više naget instrukcijama političkog vrha Bošnjaka nego svojih kolega. Mješanje politike i službe kao institucije Distrikta može biti opasno i nezgodno za institucije jer time bivaju usporene u radu. Kao što je zbog bošnjačke politike usporen i rad Tužilaštva BD BIH. Iako se Javni Tužilac Zekerija Mujkanović nedavno u pojedinim režimsko političkim medijima javno hvalio kako Tužilaštvo radi svoj posao u pojedinim predmetima za visoku korupciju izgleda da ni od toga nema ništa. Činjenica je da Tužilaštvo na svom stolu kako izvori tvrde ima najmanje 4 predmeta koje ne smije ni da dotakne zbog političkog pritiska Bošnjaka. Predmeti kako saznajemo poput Grant,Sistem,Kvadar i Izbor su stavljeni da se kisele kako bi izbljedili i kako bi se dalo akterima istih više manevarskog prostora za šurovanje i čišćenja terena.

No upravo zbog sličnih navedenih stvari od ranije Javni Tužilac Mujkanović je pod istragom Visokog Sudskog i Tužilačkog vijeća VST BIH te ukoliko istraga utvrdi neregularnosti slijedi disciplinski postupak protiv istog. Iako sam proces istrage može da traje do dvije godine zvanično smo saznali da se aktivnosti unutar pomenute istrage odvijaju mnogo brže nego uobičajno.

No postavlja se ključno pitanje kada je Policija BD u pitanju koja jedina radi svoj posao hoće li je upravo kao instituciju usporiti šurovanje sa politikom zamjenika Jašarevića kako bi upravo time se usporio rad Šefa Krim Policije Mustafe Alete koji kako izvori tvrde je završio sa Jašarevićem za sva vremena. Ili jednostavno se priprema teren kako bi se otpisao Mustafa Aleta i degradirao u službi kako bi se zazmjenio uz pomoć Gradonačelnika novim hrvatskim pozicijama.

Takođe je interesantno da se ne zna da li je Senadu Jašareviću istekao mandat zamjenika te nije poznato na osnovu čega on vrši trenutno funkciju zamjenika šefa policije BD BIH osim ako nije funkcija zamjenika umjesto četiri godine sada produžena na pet godina.

No stvari će se jasno iskristalisati vremenom te će se vidjeti ko će izaći kao pobjednik Senad Jašarević i politika ili Mustafa Aleta i Institcuija Policije.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version