Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Ministrica Turković oštro odgovorila Arnautu i obrazložila komentar o napadu na Vučića

0
“Je li Bisera Turković posjetila Huseina Mujanovića i Osmana Osmanovića, borce Armije RBiH koji već godinama trunu u srbijanskom pritvoru zbog namještenih optužnica? Je li tražila da budu pušteni? Zna li uopšte za njih? Ali joj je Vučić prioritet”, napisao je Arnaut na Twitteru.

Turković je danas odgovorila Arnautu, ne štedeći ga direktnih prozivki.

“Gospodin Arnaut je bio ambasador ove zemlje i upoznat je o djelokrugu rada diplomatsko-konzularne mreže. Njegov otac je bio ambasador u Srbiji, a i majka i amidža su mu obnašali diplomatske funkcije. Otac je mogao da prenese na sina kako funkcioniše ovo ministarstvo i on je trebao da zna kako se to radi. Zbog toga iznenađuju njegove izjave i insinuacije da se ova uspješna posjeta Srbiji okarakteriše kao neuspješna”, kazala je ministrica Turković.

Potom je poručila da je tokom svoje posjete razgovarala o statusu i položaju uhapšenih pripadnika Armije RBiH u Srbiji.

“Meni je drago da se Arnaut brine o borcima, ali bi bilo bolje da tu brigu pokaže djelima, a ne samo riječima. Briga na daljinu, to je on već pokazao da umije tokom rata studirajući u Americi, dok su njegovi vršnjaci u BiH branili zemlju na drugi način. On to čini i sada iz sigurne poslaničke klupe koju počesto mijenja zbog promjene političkih opredjeljenja i stavova, što je naravno njegovo pravo. Međutim sve to skupa ukazuje i na nešto drugo. Zašto se to radi i na čiji račun. Naša ambasada u Beogradu prati aktivno i slučaj Mujanović i Osmanović i naravno da su s ambasadoricom obavljeni razgovori o ovim slučajevima. Nema tu ništa što nije dotaknuto ili analizirano, a da je u kompetencijama Ministarstva vanjskih poslova. Ambasada će vrlo rado prihvatiti pravnu pomoć poslanika Arnauta s obzirom na brigu koju izražava, pa eto neka tu brigu pokaže i na jedan drugi način”, naglasila je Turković za Klix.ba.

Ministricu smo pitali da obrazloži svoj jučerašnji komentar o napadu na Aleksandra Vučića u Potočarima 2015. kada je kazala da se to nikako nije smjelo dogoditi. Ipak, zbog brojnih nejasnoća u vezi s tim napadom i uz nerazjašnjene okolnosti takva izjava je naišla na brojne kritike, jer je protumačena kao prihvatanje odgovornosti BiH.

“Ja nisam istražni organ niti mogu davati sudove o onome šta rade sigurnosni i istražni organi. Kada se utvrdi objektivna istina, onda ćemo razgovarati. Ipak, postoji opće pravilo u diplomatiji, a to je da ljude treba prihvatiti i zaštititi. Govorim o stranim predstavnicima i o diplomatama i tu je princip jasan. Ko je iza nekog incidenta, ko je i u kojoj mjeri uključen, ja ne mogu da spekuliram. Vi kao novinar možete propitivati te stvari, ali ja ne mogu ulaziti u tu zonu, to je bez sudova i presuda u domenu spekulativnosti. One su možda tačne, ali to sud treba potvrditi. Da li je neko kriv u BiH ili u Srbiji apsolutno postoji otvorena mogućnost, ali ono što ja mogu da tvrdim je da mi trebamo biti dobri domaćini kada nam dolaze diplomate i strani državnici. Niko od mene ne može tražiti da ja budem sudija, da iznosim fakte za koje nema sudskih presuda i slično. To bi bilo veoma neozbiljno za ministra vanjskih poslova. Uzročno-posljedična veza još nije ustanovljena”, zaključila je ministrica Turković

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version