Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Trasa auto puta kroz Brčko distrikt BiH uz kadrove lokalne SDA i pravosudni sistem mašinerija za izvlačenje novca u korist ličnih interesa pojedinaca!?

0

Ovih dana u Brčko distriktu BiH vlada opšta panika i pokušaj kako bi se spasila vladajuća većina u vlasti odnosno bošnjaci koji obnašaju visoke funkcije u Vladi Brčko distrikta BiH, panika ne vlada samo među njima već i raznim privrednicima kako iz Brčko distrikta tako i iz ostatka BiH. A jedan od primjera je firma HEZ ALUMINIJUM iz Tuzle u vlasništvu Azmira Husića koja je specijalnom pogodbom dobila državno zemljište za mizeran iznos.

No jedini problem firme HEZ ALUMINIJUM ali i Gradonačelnika Brčko distrikta BiH gospodina Eseda Kadrića je električna energija koja bi trebala biti jača za potrebe proizvodnje od obične električne energije odnosno jeftine struje. Kao i dalekovod za potrebe firme HEZ ALUMINIJUM. No upravo tu nastaje problem na kom se trenutno uveliko radi na rješavanju istog, gdje je predloženo a što se vodi kao javna tajna je da se firmi HEZ ALUMINIJUM omogući pričljučak na električnu energiju i sl preko JP KOMUNALNO na ugovor sa firmom.

Esed Kadrić Gradonačelnik BD BIH i Predsjednik brčanske SDA

Upravo ovaj potez ODNOSNO sklapanje ugovra za priključak električne energije JP Komunalno Brčko distrika BiH sa firmom HEZ ALUMINIJUM iz Tuzle bi predstavljalo veliku nezakonitu radnju odnosno krivično djelo gdje bi velike posljedice i odgovornost pored vlasnika firme trebbao snositi i direktor JP Komunalno BD BiH. No kako smo nezvanično saznali preko svojih izvora upravo u vezi ove problematike danas u 13.00h trebao bi biti održan tajni sastanak između vlasnika firme HEZ ALUMINIJUM Azmira Husića iz Tuzle i Gradonačelnika Brčko distrikta BiH gospodina Esada Kadirića u Tuzli.

No kada su u pitanju gospodin Esed Kadrić Gradonačelnik Brčko distrikta BiH i Azmir Husić vlasnik firme HEZ ALUMINIJUM iz Tuzle, treba napomenuti da su obojica stranačke kolege političke stranke SDA, stim da je Esed Kadrić Predsjednik brčanske SDA a Husić prema svemu sudeći samo finansijer tuzlanske SDA.

No da se vratimo analizom na neke prethodne i trenutne činjenice i radnje u Brčko distriktu BiH koje su jedan od primjera i dokaza pokazatelja da vladajuća većina vodi politiku Brčko distrikta BiH, isključivo za svoj račun i račun svojih koalicionih partnera je upravo usvajanje Izmjena Prostornog plana Brčko distrikta BiH 2007- 2017.godine.

Naime, Prostorni plan Brčko distrikta BiH 2007-2017.godine je istekao 2017.godine koji je prema
odredbama člana 16. stav (4) Zakona o prostornom planiranju | građenju usvojen na period od
10.godina.

Nakon isteka navedenog roka shodno odredbama stava (7) istog člana gore navedenog Zakona,
važenje planova za sprovođenje može se produžiti odlukom Skupštine Brčko distrikta BiH za još
10 godina uz prethodnu analizu i opravdanost. Skupština Brčko distrikta BiH je na 7. redovnoj sjednici održanoj 15.Marta 2017.godine, donijela je odluku o pristupanju izradi Prostornog plana Brčko distrikta BiH broj : 01-02-96/17 od 15.03.2017.godine, koji se donosi za period 10.godina, koji još uvijek nije izrađen. Nije donošena odluka Skupštine Brčko distrikta BiH o produženju roka važenja Prostornog plana
Brčko distrikta BiH 2007-2017. godina, a nakon isteka roka važenja navedenog prostornog plana
usvojene su :

  1. Strategije razvoja Brčko distrikta BiH za period 2021-2027. godine.
  2. Strategija prostornog razvoja Brčko distrikta BiH za period 2018-2038. godine.
  3. Strategija zaštite životne sredine Brčko distrikta BiH za period 2022-2032. godine.

Međutim, nakon isteka regulacionog plana nije izrađen niti je usvojen novi regulacioni plan a projekti od značaja odnosno koji vladajućoj većini će olakšati izvlačenje novca iz budžeta Distrikta su se pojavili,
umjesto da se počelo s izradom novog Prostornog plana Brčko distrikta BiH krenulo se u
postupak izmjena Prostornog plana Brčko distrikta BiH 2007-2017. godine u 2021. godini, sto je
suprotno odredbama zakona koji je još uvijek na snazi ali to vladajućoj većini ne smeta.

Teko na prijedlog Vlade Brčko distrikta BiH, Skupština Brčko distrikta BiH 10.03.2021.godine,
donosi Odluku pristupanju izradi Izmjena Prostornog plana Brčko distrikta BiH 2007-2017.godine,
s ciljem :

  • Utvrđivanja trase autoceste Tuzla-Orašje | autoceste Banja Luka — Bijeljina.
  • Utvrđivanje lokacije za izgradnju središta za upravljanje otpadom Kladje“ Donji Rahić.
  • Utvrđivanje lokacije novog mosta preko rijeke Save.

Prema članu 9. navedene odluke nositelj pripreme za izradu izmjena i dopuna prostornog plana je
Odjeljenje za prostorno planiranje i imovinsko pravne poslove a nositelj izrade izmjena i dopuna
Prostornog plana je Zavod za planiranje i projektovanje Brčko distrikta BiH.

Kako je Edin Zaimović šef Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko pravne poslove visoko
pozicionirani član vladajuće političke stranke SDA a gradonačelnikova supruga Mensura Kadrić je također visokopozicionirani zaposlenik u Zavodu za planiranje I projektovanje Brčko distrikta BiH odnosno na šefovskoj poziciji sektora za prostorno planiranje odnosno poziciji kojom zahvaljujući vladajućoj većini i pravosuđu Brčko distrikta BiH a što se vodi kao javna tajna, na neki način gospodari Ismet Dedeić. Gdje se uzajamno pristupilo i izmjeni Prostornog plana Brčko distrikta BiH 2007-2017. godine koji je istekao 5 punih godina.

EDIN ZAIMOVIĆ

Utvrđivanja trase autoceste Tuzla-Orašje i autoceste Banja Luka — Bijeljina za građane Brčko
distrikta BiH predstavlja značajno pitanje razvoja grada ali za vladajuću većinu znači jasno određivanje trase preko zemljišta gdje su ovi vlasnici zemlje, kako bi na legalan” način isisali novčana sredstva iz budžeta Brčko distrikta BiH, kako smo već i pisali ranije u prethodnim tekstovima portala “TIMES.BA”.

No treba napomenuti da nova trasa autoceste Tuzla-Orašje i autoceste Banja Luka — Bijeljina je planirana preko zaštitnih zona Brčko distrikta BIH čime se ispostavlja ali i dokazuje da se ne vodi interes od općeg značaja za dobrobit građana Brčko distrikta BiH.

Tako na upućeno pitanje gradonačelniku od strane zastupnice Ine Pamukčić (SBB) na sjednici Skupštine
koja je održana dana 25.01.2023.godine da li je sastanak većine održan sa Zavodom za planiranje
projektovanje i izgradnju Brčko distrikta BiH bio u vezi određivanja trase, odgovor je bio da nisu
sve pozivali i da se samo ticalo nekih pitanja, u vezi autoputa sto znaci da od izabranih poslanika
od strane građana Brčko distrikta BIH kriju svoje namjere nego će kako imaju jasnu većinu u Vladi
i Skupštini Brčko distrikta BiH usvojiti sve ono sto odgovara vladajućoj većini predstavnika Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH. Ali samo uz uslov da zastupnik HDZ-a gospodin Ivo Filipović za vrijeme glasanja ne ode na pauzu za uriniranje kao što je to bio slučaj prije nekoliko sjednica skupštine BD BIH kada se glasalo u vezi izvještaja upravo Zavoda za planiranje,projektovanje i izgradnju Brčko distrikta BiH, kada se tik nakon glasanja Ivo Filipović (HDZ) vratio na svoju stolicu.

Ismet Dedeić direktor Zavoda za planiranje,projektovanje i izgradnu BD BIH

Ovo je još jedan u nizu dokaza da za vladajuću većinu u izvrsnoj | zakonodavnoj vlasti Brčko
distrikta BiH ne važe zakoni nego isključivo porodični interesi, interesi koalicionih partnera a
interesi građana Brčko distrikta BiH su u drugom planu i sasvim nebitni.

No treba nglasati da ni Edin Zaimović Šef Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko pravne poslove ne pati od moralnog straha javnosti, jasno pokazuju dozvole koje izdaje odjeljenje kojim on gospodari a na osnovu dobijene saglasnosti Zavoda za planiranje, projektovanje i izgradnju kojim također gospodari
Mensura Kadrić supruga stranačkog kolege Zaimovića odnosno supruga gradonačelnika Brčko distrikta BiH, Eseda Kadrića i to na parcelama preko puta FIS-a, a preko kojih se nalaze vodovi Elektroprijenosa 35/0,4 kv kablovskog voda na kojim parcelama nije dozvoljena gradnja objekata.

Ne treba ni zaboraviti činjenicu da je u blizini te iste lokacije FIS-a u Brčko distriktu BiH veliki dio zemljišta čak od 28.000 metara kvadratnih čija je tržišna vrijednost u trenutku podnošenja izvještaja iznosila 850.000 KM.

Imovinski Karton ISMET DEDEIĆ – Izvor: Komisija o odlučivanju o sukobu interesa BD BIH

No slobodno se može zaključiti da nezakonito izdavanje navedenih dozvola građane Brčko distrikta BiH će koštati mnogo više od onoga za šta su izdate dozvole za gradnju na ovim parcelama zato što je potrebno izvrši kabliranje voda u zemlju, gdje će se ponovo vladajuća većina u budžetu Brčko distrikta BiH ugraditi u mašineriju za izvlačenja novca za lične potrebe i preko onih koji dobiju na tenderu da izvrše kabliranje i sl.

Da vladajuća većina sve može dokaz je i izdavanje pozitivnog mišljenja na na nezakonitu izmjenu prostornog plana 2007-2017 godine. Odnosno uz saglasnost lično Gradonačelnika BD BIH Eseda Kadrića, koji u skladu sa odredbama člana 5. stav (2) Statuta Brčko distrikta BiH predstavlja
Brčko distrikt BiH i ni u kom slučaju na ove dokumente ne treba da daje mišljenja. No mišljenje je
ipak dato isključivo u svrhu bržeg usvajanja navedenog ne zakonitog plana, odnosno, podržavanje Edina Zaimovića i svoje supruge Mensure Kadrić kako bi radili na navedenim izmjenama.

Gradonačelnik BD BIH Esed Kadrić daje mišljenje na plan iza kojeg stoji njegova supruga Mensura Kadrić i to je činjenica, Mensura Kadrić na iste dostavljene komentare odgovara reklo bi se drsko i bezobrazno prema riječima našeg izvora jer ona je umislila sebi kako izvor zaključuje da je ona prva dama Brčko distrikta BiH pa može raditi sve što želi, tvrdi izvor. No zar to nije dovoljno vidljivo da je to očit primjer, sukoba interesa, korupcije i niza nezakonitih radnji koje vladajućoj većini predstavlja uredne radnje odnosno , opravdanje da je “sve po zakonu“!?

Mensura Kadrić

No javna je tajna da upravo te sve te zakonite radnje vladajuće većine ćuvaju i štite niko drugi nego kako bi se u narodu kazalo lordovi ili stražari Brčko distrikta BiH kada je tumačenje zakona i pravde u pitanju odnosno vjerovatno niko drugi nego Javni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta gospodin Zekerija Mujkanović i gospodin Safet Pizović Predsjednik pravosudne komisije BD BIH koji kao što po “zakonu” kako smo prethodno u tekstu napisali, štite vladajuću većinu svojim autoritetom i pravosudnim sistemom Brčko distrikta BiH…

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version