Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

APSURD ZORANA BULATOVIĆA: Ponavlja se prošlogodišnja priča u srednjim školama Brčko distrikta BiH!

0

Direktori škola u septembru imaju zakonsku obavezu da urade Godišnji program rada za nastupajuću školsku  godine koji usvaja Nastavničko vijeće i školski odbor te ga  dostavljaju  Odjelu za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH. Ovim programom između ostalog donosi se i podjela predmeta na nastavnike.

Prošle školske godine Šef Odjeljenja za obrazovanje gospodin Zoran Bulatović usmeno je naložio direktorima srednjih škola da po završetku nastave za maturante nastavnici koji su ostali bez časova preuzmu časove nastavnika koji su radili po ugovoru, a mijenjali nedostajuće nastavnike i one koji su bili na bolovanju.

Očigledno je da zahtjev nije u skladu sa zakonom jer nema pedagoško opravdani razlog da se učenicima mjesec pred kraj nastavnog procesa mijenja nastavnik iako su odradili časove po nalogu direktora. Sve je prijavljeno inspektoru za obrazovanje koji je donio Rješenje na osnovu kojeg su nastavnicima isplaćeni honorari  čime je tako oštećen budžet Brčko distrikta BiH za vise hiljada maraka. Ova isplata mogla se izbjeći da su direktori blagovremeno uradili korekciju i dopunu Godišnjeg programa rada srednjih škola.

No kako saznajemo zbog navedenog iz teksta niko nije snosio bilo kakvu odgovornost te vjerovatno i neće snositi istu.

No također saznajemo da se ove godine (2023) ponavlja ista priča gdje čak Šef za obrazovanje pismeno traži iste radnje i ponovo bez da su dopunili i izmijenili Godišnji program rada. Direktori su naložili nastavnicima da preuzmu časove  a nastavnici po ugovoru ponovo ostaju bez posla.

Očigledno je da se Šef odjeljenja za Obrazovanje Brčko distrikta BiH Zoran Bulatović direktno miješa u Godišnji program rada, sklad i rukovođenje školama dok nije poduzeo nikakve mjere kada je prošle godine izdao sličan usmeni nalog koji su direktori poslušali i oštetili budžet za više hiljada Konvertibilnih maraka u Augustu prošle godine 2022. Po sličnom usmenom nalogu nastavnici su odradili časove ali ujedno i žalili inspektoru za obrazovanje nakon čijeg uvida i Rješenja nastavnicima su isplaćeni honorari za održane časove.

No uzalud svemu i dalje ostaje pitanje pedagoške opravdanosti i štete po budžet Brčko distrikta BiH. Međutim kako saznajemo ovakav način rada šefa odjeljenja za Obrazovanje Brčko distrikta BiH Bulatovića nisu zabilježili ni nastavnici sa dugogodišnjim iskustvom rada u školama.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version