Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

DIPLOMIRANI EKONOMISTA BEZ MATEMATIKE I STATISTIKE: “CEPS” iz Kiseljaka Kemalu Atiću priznao tri  brze godine fakulteta iz Sremske Kamenice (R. Srbija) bez nostrifikacije diplome!?

0

Iako je Redakcija portala “Times.ba” pisala i upozoravala Institucije Brčko distrikta BiH o tome da novo izabrani Direktor JP KOMUNALNO BRČKO Gospodin Kemal Atić nema validnu fakultetsku diplomu te da istu niko nije temeljno provjerio, odlučili smo priču nastaviti do kraja.

Pisali smo da je Diploma na konkursu za Direktora “JKP BRČKO” kandidata Kemala Atića sumnjiva kao i potvrde o posebnim uslovima o iskustvu na Infrastrukturnim projektima koje konkurs zahtjeva kao i certifikati o znanju stranog jezika.

U tekstovima smo navodili i dokazali priloženom diplomom da je Kemal Atić za samo godinu dana završio 3 godine fakulteta u Sremskoj Kamenici u susjednoj Republici Srbiji. Zatim smo napisali i objasnili da je Kemal Atić upisao taj isti Fakultet odnosno smjer Menadžment godine 2007 gdje je 3 godine studija završio već godine 2008. Dakle za godinu dana Kemal Atić je završio Fakultet od 3 godine. No pored toga naveli smo da je Fakultet upisao godine 2007 dok je isti Fakultet Univerziteta “EDUCONS”  u Srbiji osnovan godine 2008 kada i dobiva potrebne dozvole za rad u u susjednoj Republici Srbiji.

Sve navedeno smo dokazali kopijom diplome Kemala Atića koju je stekao u Sremskoj Kamenici u susjednoj Republici Srbiji.

Pisali smo također da je nakon toga s diplomom Ekonomiste s Univerziteta  “EDUCONS”  iz Sremske Kamenice i završene brze tri godine za godinu dana također upisao i četvrtu godinu četverogodišnjeg studija u Visokoj školi “CEPS” iz Kiseljaka. Gdje smo naveli da je završio samo dva semestra (sedmi i osmi semester) na osnovu trogodišnjeg studija iz Sremske Kamenice. Takođe naveli smo da je sa završnom, samo četvrtom godinom na visokoj školi “CEPS” iz Kiseljaka stekao ponovo diplomu ekonomiste koju je godinama u “JKP Brčko” predstavljao kao regularno  završen četverogodišnji studij na Visokoj Školi “CEPS” iz Kiseljaka bez pominjanja diplome iz Sremske Kamenice Univeziteta “EDUCONS”.

Nakon ovih objava portala “TIMES.BA” tekstovi su naišli na razne kritike u javnosti i masi počevši od toga da to nije istina što se navodi u tekstovima iako smo slikovno prikazali i dokazali na neki način kopijom diplome iz Sremske Kamenice. Na kraju smo zaključili da to ipak nisu bile kritike već spinovi kojima se politički pokušala sačuvati slika Kemala Atića kao kadra brčanskog SDP-a.

Napominjali smo da UO i Služba za ljudske resurse “JKP BRČKO” treba da  ozbiljno shvati ovu problematiku te da joj na profesionalan način pristupi temeljnom provjerom diplome i ostalih pratećih dokumenata koje Konkurs za direktora zahtjeva. No ono što se desilo je da su UO i službe JKP samo donijele zaključak da diploma zadovoljava zakonske uslove i akte jer je vjerodostojan pečat i potpis sa diplome. Dok istovremeno diplomu nisu poslali na provjeru Institucijama koje se bave provjerama diploma. Izgleda da im nije bio dovoljan alarm pisanje medija i sl.

No uzalud svemu UO i Služba za ljudske resurse “JKP BRČKO” ipak je izabrala Kemala Atića kao najboljeg kandidata sa validnom po njima dokumentaicjom i to na sljedeći način.

Dana 06.06.2023. Godine u isticao je mandat direktora “JKP BRČKO” odnosno Kemala Atića (SDP). Razgovor odnosno Intervju s prijavljenim kandidatima na novom konkursu za Direktora “JKP BRČKO” zakazan je i obavljen dana 05.06.2023. godine s četiri kandidata koji zadovoljavaju uslove. Posljednji razgovor s kandidatom bio je zakazan isti dan u 17:45 sati.

Samo par sati nakon toga UO “JKP BRČKO” ekspresno je donio odluku o izboru novog Direktora “JKP BRČKO” odnosno izabrali su ponovo starog direktora Kemala Atića. Odluka je kako smo i naveli i donešena u večernjim satima 05.06.2023. godine jer je u ponoć 06.06.2023. godine isticao prethodni mandat direktora odnosno Kemala Atića

Nakon toga i odluke o tome da je Kemal Atić ponovo izabran za Direktora JKP , u ranim jutarnjim satima dana 06.06.2023. godine novi ili stari Direktor Kemal Atić kako smo nezvanično saznali potpisao je novi direktorski Ugovor o radu na 4 godine mandata. Međutim ono što je jako interesantno je da ni danas 3 dana nakon konkursa i razgovora ni jedan od preostala 3 kandidata nije dobio nikakvu obavijest, niti su se iz JKP udostojili da tu odluku UO objave na oglasnoj ploči preduzeća ili na web stranici.

Sve navedeno je vrlo jasan pokazatelj netransparentnosti izbora Direktora “JKP BRČKO” i bahatosti članova upravnog odbora JKP kao i službe za ljudske resurse koji su učestovali u provođenju konkursne procedure od pregleda pristigle dokumentacije prijavljenih kandidata i određivanja šta je od predatih dokumenata validno a šta ne, pa sve do izrade pomenute Odluke o izboru Direktora i potpisanog Ugovora o radu koji još uvijek nije zvanično saopćen javnosti.

Iako je Kemal Atić već započeo svoj mandat i rad u funkciji Direktora JKP BRČKO, ponavljamo ostali kandidati još uvijek nisu obaviješteni zvaničnno o rezultatima konkursa.

Nakon svega navedenog i svih sumnji u pisanje i navode portala “TIMES.BA” o sumnjivim diplomama, potvrdama i certifikatima i sl. danas Ekskluzivno po prvi put objavljujemo dokazni materijal, tj. diplomu Kemala Atića odnosno završene samo četvrte godine visoke škole “CEPS” iz Kiseljaka.

Kemal Atić je nakon diplome iz Sremske Kamenice odnosno zvanja diplomiranog ekonomiste sa 180 ECTS bodova upisao Visoku školu ”CEPS” u Kiseljaku godine 2015. a koju je zavšrio 2016. godine gdje su mu vjerovatno nezakonski priznali 3 godine iz Sremske Kamenice iz susjedne Republike Srbije s Univerziteta “EDUCONS”. Kiseljačka Visoka Škola “CEPS” je prekršila zakon jer diploma koju je Kemal Atić priložio nikada nije nostrifikovana u Bosni i Hercegovini što je moralo da se uradi kako bi se predmeti i diploma priznali. No ono što se desilo u visokoj školi u Kiseljaku je da su od Kemala Atića tražili da polaže samo razliku predmeta koju je navodno i položio za samo godinu dana i uporedo završio 2 semsetra četvrte godine odnosno sedmi i osmi semestar sa dodatnih 11 predmeta uz Diplomski Rad. Dakle Kemal Atić je s razlikom predmeta i predmetima sedmog i osmog semestra uz diplomski rad  položio ukupno 19 predmeta za samo godinu dana. Čudo od djeteta reklo bi se u narodu.

Nakon toga Kemal Atić stiče diplomu sa “CEPS-a” sa zvanjem ekonomiste u kojoj se navodi da je Kemal Atić završio četiri godine Visoke škole “CEPS” u Kiseljaku. Dok u diplomi nigdje nije navedeno da su mu one tri godine iz Sremske Kamenice iz Republike Srbije priznate u okviru novog studijskog programa na “CEPS-u” u Kiseljaku.

No ono što je također vrlo interesantno je da je Kemal Atić u Kiseljaku polagao čak 8 predmeta razlike a među kojima su Matematika i Statistika. Shodno da je Kemal Atić u Kiseljačkoj razlici predmeta polagao Matematiku i Statistiku to znači da u Sremskoj Kamenici nije imao pomenute predmete Matematika i Statistika a stekao je diplomu i zvanje Ekonomiste.

Ukratko Kemal Atić s trogodišnjom diplomom Ekonomiste bio je Ekonomista bez poznavanja Matematike i Statistike odnosno Osnovnih pojmova zvanja ekonomiste. Tu se i postavlja pitanje da li bi neko htio zaposliti ekonomistu koji nije imao na Ekonomskom fakultetu predmet matematike i statistike. No izgleda da su članovi UO “JKP BRČKO” osjetili da im upravo treba baš takav Direktor!

Upravo od tog trenutka sticanja Kiseljačke diplome započinje afera koju smo nazvali afera “BLEFER”.

S Kiseljačkom diplomom koju je stekao 2016. Godine Kemal Atić se pojavljuje na konkurs za direktora “JKP BRČKO” u godini 2019. Te ponovo bez prateće dokumentacije i rješenja o posebnim uslovima sa samo 3 godine radnog iskustva on je  izabran konkursnom procedurom za direktora “JKP BRČKO” nakon što je prethodno iste godinepostavljen za VD direktora od strane brčanskog SBB-a.

Dakle  godine 2019. pored toga što nije imao prateću dokumentaciju koju konkurs zahtjeva on je imao i samo 3 godine radnog iskustva dok je Konkurs zahtijevao 5 godina radnog iskustva. Dakle još tada UO JKP je dokazao da oni ne određuju i ne biraju direktora već politika i politički nalogodavci koji su postavili upravo pomenute članove UO u JKP BRČKO. 

Kemal Atić je prema svemu sudeći svojom stečenom Kiseljačkom diplomom blefirao i lažno se predstavljao kao što to i dan danas radi, a dokaz tome je sporni Konkurs za novog direktora “JKP BRČKO”. Kemal Atić obnaša direktorsku funkciju u “JKP BRČKO” na osnovu blefa o uredno stečenoj fakultetskoj diplomi u BiH.

Nakon priloženih dokaza odnosno diploma i sl možemo slobodno zaključiti da Kemal Atić posjeduje neregularno stečenu diplomu visokog obrazovanja koju je stekao na jako sumnjiv način sudeći po svim nabrojanim propustima odnosno bez nostrifikacije u BiH. Također treba napomenuti da je Kiseljački “CEPS” akreditovan godine 2021. dok je Kemal Atić diplomu stekao godine 2016. To u prijevodu znači da njegova diploma nije bila validna bez akreditacije ali je uzalud tome i pravilniku JKP i uslovima konkursa on bio primljen na funkciju direktora JKP Brčko te godine 2019.

No ukoliko se pogleda Kiseljačka diploma može se zaključiti da u dnu gdje bi trebao biti potpis Dekana Fakulteta, ukoliko je “CEPS” uopšte Fakultet. No umjesto dekana potpisuje se gospodin Mirzo Selimović koji uopšte nije  Dekan već Direktor Visoke škole CEPS a koji nema titulu doktora nauka već zvanje Magistra.

No na suprotnoj strani bi trebao obično ići potpis Rektora Ubniverziteta ali se nalazi potpis profesora jer je očigledno da Visoka Škola “CEPS” Kiseljak nema niti pripada nekom Univerzitetu.

No ono što je interesantno a što prilažemo je pravilnik JKP u kom jasno piše da diplome stečene van države BiH moraju biti nostrifikovane.

Kako nezvanično saznajemo za ovaj posljednji sporni konkurs JKP BRČKO ovih dana ide nekoliko krivičnih prijava i tužbi. A ono što smo nezvanično saznali je da je Državna Agencija SIPA upoznata sa ovim slučajem UO JKP, te da ista traži informacije o ovom slučaju posljednja dva konkursa za direktora u “JKP BRČKO”.

Na svima nama ostaje da pratimo i gledamo rad Tužilaštva i Policije Brčko distrikta BiH ili neke interesantne akcije ili istrage Državne agencije SIPA Bosne i Hercegovine a sporvedene na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine

Izvor:
Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version