Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Hoće li konačno ministrica Bisera Turković porazgovarati sa Ivicom Dacićem između ostalog i o izručenju OSMANA OSMANOVIĆA iz Brčkog?

0

Već smo ranije objavili vijest o posjeti zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković da će boravit 9. juna ove godine u zvaničnoj posjeti Republici Srbiji.

Ministrica Turković će boraviti u zvaničnoj posjeti Republici Srbiji na poziv prvog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Republike Srbije Ivice Dačića.

Paralelno sa ovim prvim susretom BiH zvaničnika, pruža se idealna prilika za potezanjem pitanja o slučaju “OSMAN OSMANOVIĆ” koga je Srbija uhapsila na osnovu svjedoćenja lica za koja je utvrđeno da su u ranijim sudskim procesima lažno svjedočili.

Osmanović, državljanin Bosne i Hercegovine, uhapšen je u novembru 2019. godine na granici između Srbije i BiH, te mu je određen pritvor. BiH je tražila njegovo izručenje, ali Srbija je odbila.

Osman Osmanović, optužen za ratni zločin nad zatvorenicima u zatvoru MUP-a u Gornjem Rahiću na području Brčkog Bosne i Hercegovine 1992.

Osman Osmanovic se izjasnio se da nije kriv, dok je njegovo suđenje u Beogradu otvoreno. Suđenje se nastavlja 1 jula.

No od tada zvanično ispred BiH reagovao je samo član predsjedništva BiH Željko Komšić, međutim nakon par dana sve se utišalo. Može se predpostaviti da je država Bosna i Hercegovina zaboravila ili odustala od svog državljanina iz tko zna kojih razloga.

Ovaj put pruža se VELIKA PRILIKA ministrici Turković da povuče prave poteze svojim velikim diplomatskim iskustvom kako bi se Osmanu Osmanoviću ukoliko ima bilo kakvih elemenata sudilo u njegovoj matičnoj državi Bosni i Hercegovini.

Ovo je veliki test za ministricu Biseru Turković kada je u pitanju zaštita državljana Bosne i Hercegovine! Ali test i za SDA u kom će politička partija preko svojih kadrova morati dokazati svoj patriotizam za koji se sama stranka zalaže ili barem tako javnosti svoj patriotizam prikazuje. Na kraj krajeva zar ima većeg patrijotskog djela nego od zaštite sopstvenih građana kako unutar svoje domovine tako i van nje.

Da li će ministrica Bisera Turković proći na tom testu i ipak spasiti svog državljanina na nama je da vidimo nakon njene najavljene posjete Republici Srbiji.

Podsjećamo suđenje bivšem pripadniku RMUP-a slobodne teritorije RBiH, Osmanu Osmanoviću, počelo je u ponedjeljak na Višem sudu u Beogradu, pri čemu se optuženi izjasnio da nije kriv za optužbe za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika, smještenih u zatvoru Rasadnik u Gornjem Rahiću, na brčanskom području Bosne i Hercegovine, u ljeto 1992. godine.

 

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version