Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Katar sudjeluje na 9. Zasjedanju Arapsko-kineskog foruma na ministarskom nivou

0

Država Katar je učestvovala na devetom zasjedanju arapsko-kineskog foruma na ministarskom nivou, koje je počelo danas i održano putem video linka.

Delegacijom Države Katar na sjednici je predsjedavao Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani.

Tokom zasjedanja, Država Katar je rekla da je arapsko-kineska saradnja zasnovana na zajedničkim interesima, dugoj historiji i konvergentnim pogledima na mnoga globalna pitanja, naglašavajući da prosperitet i sigurnost arapskog svijeta i Kine zahtijevaju jačanje saradnje i zajedničko djelovanje jačanjem zajedničkih institucija i projekata, na način koji služi interesima  naroda i postizanju regionalnog i globalnog mira.

Transformacije i izazovi kroz koje svijet prolazi obavezuju nas da zajedno radimo na preuređivanju međunarodnih odnosa prema viziji utemeljenoj na saradnji, solidarnosti i suživotu svih naroda, jer mir je ono što će dovesti do svijetle budućnosti u svijetu i njegove stabilnosti i razvoja, saopćila je Država Katar.

Palestinski problem ostaje na vrhu liste zajedničkog dnevnog reda između arapskog svijeta i Kine, potvrdila je Država Katar, cijeneći neprekidne napore prijateljske NR Kine u zastupanju palestinskog naroda i njihovog legitimnog prava na slobodu i okončanje izraelske okupacije, što zahtijeva da međunarodna zajednica ispuni svoje dužnosti u postizanju pravednog rješenja ključnih pitanja u regiji, u skladu s međunarodnim rezolucijama o legitimitetu, principu dvodržavnog rješenja i Arapske mirovne inicijative.

Zaustavljeni mirovni proces u regiji rezultat je stalnog nepoštivanja svih međunarodnih konvencija i normi od strane Izraela, te njegove istrajnosti u očitim praksama i kršenjima koji su u suprotnosti s odredbama međunarodnog prava, međunarodnih rezolucija o legitimitetu i referencama mirovnog procesa, koje će u konačnici dovesti do pukotina u kredibilitetu međunarodne zajednice i njenih institucija, dodao je Katar.

Političko rješenje ostaje jedini izlaz iz dugotrajne sirijske krize, sa svim njenim humanitarnim i ekonomskim posljedicama koje su prešle granice Sirije, naglasio je Katar, podvlačeći da međunarodna zajednica treba uložiti dovoljno napora kako bi se izborila sa sirijskom katastrofom i njenim mnogim komplikacijama kako bi se pronašlo sveobuhvatno rješenje za patnju Sirijaca na način koji čuva jedinstvo, cjelovitost i suverenost sirijske teritorije.

Država Katar je ukazala da se situacije u Libiji suočava s mnogim izazovima i da se mora obnoviti svačija obveza kako bi se pružila podrška libijskoj državi i njenom narodu u postizanju stabilnosti, te također potaknuo politički dijalog između njenih strana, u skladu s težnjama Libijaca.

Što se tiče jemenske krize, Katar je rekao: “Svi smo zabrinuti zbog kontinuiranog političkog zastoja u rješavanju ove krize koja je dovela do ubijanja, sabotaže i uništavanja sposobnosti jemenskog naroda i njihove kulturne baštine, moramo sarađivati kako bismo zaustavili ovu krizu radi očuvanja jedinstva, suverenosti Jemena i zaustavljanja krvoprolića njegovog naroda. Naši potezi trebaju biti zasnovani na rezultatima jemenskog nacionalnog dijaloga, Zaljevske inicijative i Rezolucije 2216 Vijeća sigurnosti UN. ”

Ovaj forum je protumačen kao zavjet zajedničke volje arapskih zemalja i Kine da se uspostavi uspješan model saradnje jug-jug (South-South cooperation).

Država Katar se nada da će Forum biti snažan poticaj za ubrzanje tempa održivog razvoja na nacionalnom nivou kroz komplementarni rad koji prati napore za unapređenje ljudskog elementa, izgradnju kapaciteta, transfer stručnosti, tehnologije i kapitala, povećanje obima trgovinske razmjene i stvaranje ekonomske mogućnosti ulaganja, ne zanemarujući kulturni aspekat.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version