Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Zbog nenadležnosti komisija odbacila anonimnu prijavu za sukob interesa protiv Amira Softića, šefa kabineta gradonačelnika Brčko distrikta BiH!

0

Kao što smo ranije i objavili u tekstovima grupa anonimnih građana Brčko distrikta BiH prijavila je Amira Softića šefa kabineta gradonačelnika Brčko distrikta BiH za sukob interesa komisiji za odlučivanje o sukobu interesa BD BIH.

Naime rođena sestra Amira Softića odnosno Amra Redžić je zaposlena godine 2019 u Inspektoratu Kancelarije gradonačelnika Brčko distrikta BiH kao inspektor u obrazovanju. To bi otprilike kako je shvaćeno iz pomenute prijave značilo da šef kabineta gradonačelnika Amir Softić podliježe direktno Kancelariji gradonačelnika kao i Inspektorat, odnosno inspektorica Amra Redžić gdje oboje imaju istog šefa odnosno Gradonačelnika s tim da je za razliku od svoje sestre koja obavlja posao inspektora u obrazovanju njen brat Amir Softić šef Kabineta gradonačelnika BD BIH.

Nedugo nakon toga redakcija portala “TIMES.BA” kontaktirala je Komisiju za utvrđivanje sukoba interesa kako bi provjerili da li im je zaista dostavljena ova anonimna prijava za koju smo na email adresu dobili obavijest da jeste.

Predsjednica pomenute komisije gospođa Admira Mujić potvrdila nam je da je pomenuta prijava dostavljena komisiji, te da će uskoro biti odgovor komisije na tu prijavu a koji će biti postavljen na zvaničnu web stranicu komisije nakon isteka žalbenog roka od dana donošenja odluke odnosno zaključka.

Redakcija portala “TIMES.BA” saznala je da je na 45 sjednici održanoj 02.02.2023 godine, komisija donijela zaključak, koji je 03.02.2023 godine istaknut na oglasnoj ploči u kancelarijama pomenute komisije.

Nakon što je redakcija našeg portala dobila na uvid putem svojih izvora zaključak sa oglasne ploče odlučili smo informisati javnost da je komisija za odlučivanje o sukobu interesa Brčko distrikta BiH zaključkom odbacila anonimnu prijavu za sukob interesa koja je podnesena protiv Amira Softića, šefa kabineta gradonačelnika Brčko distrikta BiH uz obrazloženje da pomenuta Komisija za odlučivanje o sukobi nteresa BD BIH nije nadležna za utvrđivanje ovog slučaja Amira Softića šefa kabineta gradonačelnika iz razloga što Amir Softić nije nosilac javne funkcije Brčko distrikta BiH.

No kada sve saberemo i oduzmemo pitamo se tko je onda nadležan za utvrđivanje sukoba interesa vladinih službenika vlade Brčko distrikta BiH kako bi se tačno utvrdilo i dobio odgovor na anonimnu prijavu za sukob interesa!?

S obzirom na to da smo u više navrata bezuspješno pokušali doći do kontakta Kancelarije za suzbijanje korupcije odnosno direktora ove kancelarije Žarka Čosića. Utvrdili smo da pomenuta kancelarija uopće nema kontakt telefon kao ni e-mail adresu gdje bi građani mogli prijaviti bilo koji vid korupcije ili sukoba interesa što naravno predstavlja veliki apsurd.

Postavlja se pitanje da li s razlogom pomenuta kancelarija za suzbijanje korupcije u Brčko distriktu BiH nema kontakte na koji bi ih građani i drugi mogli dobiti s ciljem prijave korupcije.

S obzirom na sve, redakcija portala “TIMES.BA” potrudit će se preko državnih institucija i nevladinih organizacija dođe do odgovora tko je nadležan za utvrđivanje sukoba interesa vladinih službenika jer kako smo shvatili u anonimnoj prijavi protiv Amira Softića šefa kabineta gradonačelnika BD BIH navodno ne postoji izdvojeno mišljenje etičara da li je Softić bio u sukobu interesa u trenutku imenovanja na poziciju šefa kabineta gradonačelnika.

U nastavku teksta prilažemo odluku odnosno zaključak komisije za odlučivanje o sprečavanju sukoba interesa Brčko distrikta BiH:

Zaključak Komisije za odlučivanje o sukobu interesa BD BIH – Oglasna ploča
Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version