Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Zašto Tužilaštvo Brčko distrikta BiH, prolongira i obustavlja istrage visoke korupcije, korupcije i zloupotrebe službenog položaja lokalnih tajkuna,funkcionera i političara!?

0

Već duže vrijeme portal „TIMES.BA“  često kritikuje rad Tužilaštva Brčko distrikta BiH zbog usporenog (NE)rada. Kritikuju ga I zastupnici Skupštine Brčko distrikta BiH ali i sami građani koji su ogorčeni stanjem u Tužilaštvu Brčko distrikta BiH. Ogorčeni upravo zbog toga što se neki predmeti prolongiraju kako bi se dobilo na vremenu, a nakon toga što budu zaboravljeni u krajnjem slučaju istrage koje sprovodi samo tužilaštvo jer naglo budu obustavljene ili na kraju predmeti zastare. Uvidom u neke predmete koje smo kao mediji pratili zaključili smo da najčešće budu obustavljene istrage po anonimnim prijavama građana.

Naravno pitali smo se zašto!? No na kraju smo zaključili da je najlakše obustaviti anonimne prijave iz razloga što na te prijave Tužilaštvo nema kome adresirati odgovor te na kraju tihom odlukom sa oglasne ploče koju rijetko ko prati istekne žalbeni rok, niko se ne žali i odluka bude tiho sprovedena. Jedan od dobrih primjera je upravo istraga koja je zaustavljena kada je u pitanju bila afera MARKOVIĆ-KADRIĆ kada se putem video zapisa jasno vidjelo na sjednici skupštine BD BIH koja je prenošena uživo da se trgovalo utjecajem pri familijarnom zapošljavanju a očemu smo naknadno pisali i tekstove kada je u pitanju nepotizam tadašnjeg predsjednika skupštine BD BIH gospodina Eseda Kadrića a danas Gradonačelnika BD BiH. Pisali smo o tome mi ali i drugi državni mediji.

Iako se Javni Tužilac Mujkanovć znao u javnosti u posljednje vrijeme zbog predmeta GRANT i SISTEM vaditi na to da Tužilaštvo sporo radi iz razloga jer nemaju dovoljno kapaciteta odnosno nemaju dovoljan broj tužilaca, on zaboravlja činjenicu koju smo saznali putem svojih izvora da je upravo Tužilaštvo tražilo od VSTV-a u ranijem periodu da se smanji broj tužilaca u Tužilaštvu BD BIH ili rasporedi negdje drugo. Apsurd je da nakon par godina Tužilaštvo pokreće kampanju kako bi se trebala napraviti nova zgrada za Tužilaštvo što predstavlja nelogičnost kome i zašto ukoliko su kapaciteti smanjeni te na kraju još apsurdnije je vaditi se na činjenicu da je rad tužilaštva usporen zbog nedostatka tužilaca u tužilaštvu BD BiH, upravo nedostatak onih istih tužilaca za koje je javni tužilac od strane VSTV-a tražio da se smanji ukupan broj.

No kada su u pitanju stariji ali i noviji bitni predmeti visoke korupcije,korupcije i zloupotrebe položaja a koje Tužilaštvo Brčko distrikta ne sprovodi te ih je stavilo u ladice što bi se u narodu kazalo na kiseljenje onda treba da krenemo redom.

1. PREDMET „Ferhat Čejvanovič“

Ćejvanović je osumnjičen da se, postupajući u svojstvu šefa pododjela na čijem čelu se nalazi, u dva navrata sastao s jednim licem povodom zahtjeva za podsticaj za poljoprivrednu proizvodnju tražeći hiljadu KM da bi ishodovao pozitivno rješenje. Oni su se sastali na benzinskoj pumpi Gazprom u Brčkom, pri čemu mu je E.F. pri izlasku iz objekta predao traženi novac – navedeno je u naredbi za provođenje istrage protiv Ćejvanovića. Čejanoviću je određen jednomjesečni pritvor a nakon toga je pušten da se brani sa slobode. Čejanović je lišen slobode godine 2020. Ovaj predmet ni dan danas nije riješen.

2. PREDMET: Inspektor Jovica Jovičević

U sklopu akcije kodnog naziva „LISAC“ policije BD BIH u suradnji sa policijskom upravom Bijeljina slobode je lišen Jovica Jovičević Inspektor u jedinici kriminalističke policije Brčko distrikta BiH. Inspektor Jovičević se sumnjiči da je ucjenjivao R. R. (59) iz Bijeljine i od nje iznuđivao novac koristeći informacije koje je imao kao policajac. Tijekom pretresa vozila i lokacija koje je koristio osumnjičeni pronađeni su 16.000 KM, tri vojne puške, četiri mobitela i municija različitog kalibra. Nakon saslušanja u policiji Jovica Jovičević je predat u nadležnost Tužilaštvu Brčko distrikta. Događaj se desio godine 2019 a ovaj predmet takođe ni dan danas nije riješen.

3. PREDMET: Grant

Novinari CIN-a radili su istraživanje kada je djela grantova u pitanju u Brčko distriktu BiH odnosno njihova zloupotreba u privatne svrhe. Oni su istražili i zaključili sljedeće: Dodjela grantova nevladinim udruženjima postala je unosan biznis za njihove osnivače i lokalne političare u Brčko distriktu. Dok političari na ovaj način kupuju glasove, njihovi prijatelji iz udruženja troše novac bez kontrole. Među njima su i „Sjedinjene nacionalne manjine“ (SNM), ali do predsjednice Enide Osmanović nismo mogli doći jer je blokirala pozive novinara.

Ona je sebi iz granta isplatila više od 10 hiljada maraka za zastupanje udruženja i iznajmljivanje vlastitog vozila – Fiata Punta. Iako u ovaj mali automobil može stati do 50 litara goriva, računi kojima je Osmanović pravdala grant pokazuju da je sipano 60, 70 pa i skoro 80 litara.

Rad SNM-a podržava nezavisni zastupnik i predstavnik turske nacionalne manjine Alija Denjagić. Osnovali su ga njegovi bliski prijatelji, a tu je radila i njegova bivša supruga. Telefonski priključak koji koristi Udruženje pripadao je upravo Denjagiću, a on je i svoju mobilnu internet-mrežu nazvao po njima – Alija Denjagić SNM. O povezanosti sa Udruženjem nije želio pričati.

„Taj ko Vas je naručio, sa njim obavite razgovor“, rekao je Denjagić, vrijeđajući novinare CIN-a i prijeteći im. SNM je za dvije godine dobio 151 hiljadu maraka, a o radu ovog udruženja se malo zna jer u izvještaju nisu naveli nikakve aktivnosti. Kancelarija – opremljena luksuznim namještajem koji su građani platili 15 hiljada maraka – uvijek je zaključana, dok na telefone – čiji su računi iznosili više od 7.800 KM – niko nije odgovarao.

No kasnije nakon toga Policija Brčko distrikta BiH u suradnji upravo sa Tužilaštvom BD BIH sprovela je policijsku akciju kodnog naziva “GRANT”. Policija Brčko distrikta BiH provela je, pod nadzorom Tužiteljstva Brčko distrikta BiH i postupajući po naredbi Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, akciju kodnog naziva “Grant” čiji je cilj provjera pravilnosti i zakonitosti utroška novčanih sredstava osiguranih udruženjima građana putem grantova iz proračuna Brčko distrikta BiH.

Izvršena su četiri uviđaja i ukupno 16 pretresa. Izvršeni pretresi su usmjereni prema licima SEAD ZAHIROVIĆ rođen 1960. godine, ALEKSANDRU GLUHOVIĆU. rođen 1987. godine, ENIDI OSMANOVIĆ. rođena 1997. godine, ALIJA DENJAGIĆ. rođen 1965. godine, EDIN RAŽANICA. rođen 1978.koji ste u toku sprovođenja akcije nalazio van Brčko distrikta BiH te je naknadno saslušan i Ivani Trifunović rođena 1973. godine, svi nastanjeni u Brčkom, priopćeno je još tada iz Policije Brčko distrikta BiH.

Kako je pojašnjeno, u sklopu istražnih aktivnosti policija je tijekom travnja zaprimila naredbu Tužiteljstva Brčko distrikta o provođenju istrage za izvršena krivična djela koruptivne prirode. Realizujući spomenutu naredbu, pod nadzorom predmetnog tužitelja Tužiteljstva Brčko distrikta BiH prikupljeni su dokazi i informacije o više osoba uključenih u nezakonite radnje, u vezi čega je pribavljena naredba Osnovnog suda Brčko distrikta BiH za pretresanje. Izvršenim pretresanjem su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti i dokazi važni za krivični postupak.

Nedugo nakon toga Policija Brčko distrikta BiH ponovo je pretresala prostorije nacionalnih manjina “SNM” u Brčko distriktu BiH. Kako smo još tada saznali radilo se o nastavku prethodne akcije kodnog naziva “GRANT” gdje su tada izuzete članske kartice udruženja I još nekoliko dokaznih materijala. Novinari CIN-a su ovu aferu raskrinkali još godine 2019 a Policija je intervenirala I sprovela akciju početkom godine 2021.

Prije nekoliko mjeseci redakcija portala “TIMES.BA” nezvanično putem svojih izvora saznala je da bi u narednih nekoliko dana u tom periodu krajem godine 2022. Tužilaštvo Brčko distrikta BiH trebalo krenuti s podizanjem serije optužnica za visoku korupciju u vezi takozvane brčanske afere “GRANT” koju su razotkrili novinari CIN-a i Policija Brčko distrikta BiH.

Kako smo još tad saznali trebalo je da bude podignuta prvo jedna optužnica a nešto kasnije još četiri optužnice. No cijelom aferom je upleteno i obuhvaćeno čak 30 osoba iz raznih udruženja na prostoru Brčko distrikta BiH.

Ono što je interesantno je da smo također uspjeli saznati da je ovaj predmet zaveden pod oznakom “VISOKE KORUPCIJE” te kao takav u Bosni I Hercegovini je vrlo rijedak po oznaci te u cijeloj državi nema sigurno ni deset predmeta pod takvom oznakom.

No kako smo saznali prva optužnica bi trebala biti podignuta protiv zastupnika u skupštini Brčko distrikta BiH koji dolazi iz reda turske nacionalne manjine gospodina Alije Denjagića  zbog navodno stečenih 80.000 KM nelegalnim putem preko jednog udruženja, u kojem se u mjesecu Maju godine 2022 vršio pretres od strane pripadnika Policije Brčko distrikta BiH gdje je izuzeta razna dokumentacija i sl. Odnosno sav sadržaj koji bi mogao poslužiti kao dokaz u istražnim radnjama.

No nakon objave ove vijesti našeg portala dana 28.11.2022 godine. U kratkom roku nakon toga Tužilaštvo BD BIH je poslalo poziv za saslušanje zastupniku turske nacionalne manjine skupštine BD BIH gospodinu Aliji Denjagiću nakon čega bi vjerovatno shodno dokaznom materijalu I izvještajima policije trebala biti podignuta optužnica. Samo par dana nakon poziva kako nezvanično saznajemo zastupnik Denjagić je putem svog advokata Tužilaštvu BD BIH dostavio dokaz o opravdanom izostanku zbog zdravstvenih problema odnosno malog operativnog zahvata, te tražio od Tužilaštva da mu se saslušanje prolongira odnosno odgodi dok se ne oporavi.

Nakon toga I isteka opravdanog roka I ulaska u godinu 2023 početkom mjeseca Januara tužilaštvo više ne poziva Denjagića na saslušanje dok je on u više navrata kako saznajemo biva viđen u gradu i noćnim izlascima gdje je izgledao sasvim normalno i oporavljen odnosno u sposobnom stanju.

Nakon toga sredinom mjeseca Januara godine 2023. Denjagić je viđen na sjednici skupštine BD BIH dok je također viđen 17.01.2023. godine u Brčanskom Islahijetu povodom događaja koji je organizirala politička stranka SDA gdje je sudeći prema fotografijama bio u društvu Nedima Halilovića zvanog Muderis inače aktivnog promotora SDA BIH.

U tom vremenu dana 18.01.2023 godine redakcija našeg portala “TIMES.BA” objavila je tekst pod nazivom “Zašto Tužilaštvo BD BiH ne smije da podigne optužnice za predmete “GRANT” i “SISTEM” jesu li pod ucjenom ili političkom suradnjom sa SDA!?” gdje su navedeni svi ovi prethodni navodi te pitanje za tužilaštvo zašto uzalud  svemu tome Denjagić nije ponovo pozvan na saslušanje u Tužilaštvo BD BIH.

Nedugo nakon toga i dana 23.01.2023. godine kako nezvanično saznajemo Tužilaštvo BD BIH je poslalo poziv zastupniku Denjagiću na ponovno saslušanje za zakazano za Utorak dana 24.01.2023 godine.

Na dan 24.01.2023. godine kada je bilo zakazano saslušanje u Tužilaštvu BD BIH iako je bio sasvim normalan I zdrav prije toga na sjendici skupštine I u Islahijetu, Denjagić se pojavio u tužilaštvu uz prisustvo svog advokata sa glavom umotanom u zavoje te je putem advokata poručio da je ponovo imao novi operativni zahvat te da zbog toga nije u mogućnosti da bude saslušan, te je od postupajućeg tužitelja tražio odgodu koju je I dobio u trajanju od 20 dana. Nakon toga Denjagić je ponovo viđen u nekim ugostiteljskim objektima Brčko distrikta BiH povezane glave u zavojima.

Naredno saslušanje Denjagića u tužilaštvu BD BIH bi trebalo da bude između 12.02 ili 13.02.2023 godine, ukoliko se u međuvremenu ne desi još neko opravdanje. Shodno tome da zbog neiskorištavanja istražnih radnji ovlastima tužilaštva zbog neprovjeravanja ovih navoda I medicinskih nalaza I papira jer kao što smo rekli Denjagića su građani distrikta viđali u normalnom na izgled zdravom stanju u gradu, građani su krenuli zbijati šale po ugostiteljskim objektima na račun Tužilaštva BD BIH kako je svakome moguće skoro za sve izbjeći I prolongirati optužnicu metodom ne dolaska na saslušanje u tužilaštvo sa medicinskim opravdanjem  čak I ako vam padne trepavica u oko.

No dali će Denjagiću trepavica pasti u oko do narednog zakazanog saslušanja uz medicinsko opravdanje ne znamo ali vrijeme je pred nama. No jedno je definitivno a to je da Tužilaštvo jako sporo sprovodi I ovaj predmet uzalud tome što se se Javni Tužilac Zekerija Mujkanović u više navrata u medijima i za skupštinskom govornicom javno hvalio kako Tužilaštvo Brčko distrikta BiH u BiH uspješno realizuje i suzbija korupciju odnosno visoku korupciju.

U skupštinskom obraćanju na jednoj od sjednica koje smo prikazali u video prilogu naše redakcije pod nazivom “KOLOVOĐA” Javni Tužilac Mujkanović je javno naglasio da će predmeti kao što su Grant i sl. biti riješeni do kraja godine, no to se ipak nije desilo na šta je zastupnica SBB-a Ina Pamukčić ukazivala još u tom periodu te kazala kako se smije kladiti da se to neće desiti te da pomenuti predmeti neće biti riješeni. Iako je Javni Tužilac Mujkanović uvjeravao javnost ali i zastupnicu Inu Pamukčić kako on lično misli da će ona izgubiti okladu pokušavajući javnosti poslati poruku da će to sve ipak biti riješeno do nove godine aludirajući na predmete “GRANT” i “SISTEM”.

No hoće li biti podignuta uopće optužnica u predmetu “GRANT” te hoće li biti izdata naredba o sprovođenju I saslušanja I ostala četiri aktera obuhvaćena ovim  predmetom vidjet ćemo u skorijoj budućnosti. Ili će jednostavno kao I ranije sve ovo biti obustavljeno starom forom na osnovu nalaza I mišljenja vještaka ili će biti optužnica slabo pripremljena kako bi je mogao na sudu oboriti I svaki apsolvent pravnog fakulteta, vidjet ćemo u skorijoj budućnosti.

4. PREDMET: Sistem

Jedna od većih predmeta pored Granta je i predmet „SISTEM“. U godini 2021 uspješno je realizirana akcija Policije Brčko distrikta BiH kodnog naziva “SISTEM” u kojoj su tri osobe lišene slobode jer se sumnjiče za zloupotrebu položaja. Radi se o visoko pozicioniranim uposlenicima takozvanog Zavoda za planiranje i projektovanje Brčko distrikta BiH koji je ne toliko davno počeo sa radom.

U uspješnoj policijskoj akciji “SISTEM” slobode su lišeni direktor zavoda Ismet Dedeić i dva visokopozicionirana službenika zavoda Anto Ilić i Bojan Delić. Nekoliko dana nakon lišenja slobode osumnjičenih Tužilaštvo Brčko distrikta BiH za Ismeta Dedeića i Antu Ilića predložilo je pritvor u trajanju od 30 dana dok je za Bojana Delića Tužilaštvo predložilo mjere zabrane. Nakon što su osumnjičeni dovedeni pred osnovni sud došlo je do komplikacije jer je kako nezvanično saznajemo jedan od osumnjičenih tražio izuzeće sudije Muhameda Avdića nakon čega je uslijedila pauza. Nakon što je ustanovljeno da se ne ispunjavaju kriteriji za izuzeće sudije Avdića, suđenje je nastavljeno a sudija Avdić je odbio prijedlog Tužilaštva te je osumnjičene pustio da se brane sa slobode uz mjere zabrane i obavljanje javnih funkcija.

Nedugo nakon toga nažalost iznenadnih zdravstvenih problema uvaženi i jedan od najboljih sudija Osnovnog suda BD BIH gospodin Muhamed Avdić u periodu ovog predmeta je doživjeo srčani udar te je bio hospitaliziran jer je pao u komu zbog posljedica srčanog udara, nažalost Sudija Avdić je preminuo nedugo nakon toga. Ali je potrebno naglasiti da se ovaj nesretni slučaj dogodio u toku odluka postupajućeg sudije u predmetu „SISTEM“. Nakon toga predmet „SISTEM“ je dodijeljen sutkinji Ajseli Memišević koja ja je kako smo saznali odbila policijski izvještaj koji je navodio da je zbog presretnutih razgovora u tom periodu gospodin Dedeić kršio mjere zabrane. No sutkinja Memišević čiji je muž bio aktivni član političke stranke SDA i koji se javno eksponirao na fotografijama političke stranke SDA koje je objavila i sama stranka na svojoj zvaničnoj stranici društvene mreže „FACEBOOK“ što smo ranije i objavili u tekstu u tom periodu. Odbacila je izvještaj policije uzalud presretnutim razgovorima uz navode da su razgovori presretnuti nezakonitim putem, te je izvještaj odnosno obavijest kao takvu odbacila te ju nije uvažila u postupajućem predmetu. Što naravno ne mjenja činjenicu da su se presretnuti razgovori desili sa osobama sa kojima je bio zabranjen kontakt u periodu kada su na snazi bile mjere zabrane što se logično može i zaključiti da su mjere kršene ali je zbog odbacivanja izvještaja kao dokaza Policije teško pravno dokazati iako je sve vrlo jasno i potkrepljeno crno na bijelo.

Kako smo nezvanično saznali akteri ovog predmeta među kojima je gospodin Ismet Dedeić koji danas uredno i aktivno kao penzioner obavlja funkciju direktora takozvnaog zavoda za izgradnju BD BIH uzalud svemu i ranijim podizanjima optužnice za sumnjive radnje Dedeića gdje je uvijek bivao na krjau oslobođen. Dedeić je nastavio uredno obavljati funkciju direktora zavoda za izgradnju nakon isteka mjera zabrane i to baš u ključnim momentima važnosti za Brčko distrikt BiH kada je u pitanju ucrtavanje I usvajanje trase aktuelnog auto puta Sarajevo-Beograd koja prolazi kroz Brčko distrikt BiH.

No kako nezvanično saznajemo ukoliko se ipak podigne i potvrdi optužnica protiv Denjagića i afere aktera predmeta „GRANT“ uskoro bi mogla biti podignuta optužnica i za aktere predmeta „SISTEM“ ukoliko Tužilaštvo na kraju ipak pozove aktere pomenutog predmeta među kojima je Ismet Dedeić na saslušanje koje se još uvijek nije desilo.

5. PREDMET: Kvadar

Poslovni prostor koji je vlasništvu Brčko distrikta BiH iznajmljuje u zakup i ta zakupnina odnosno “kirija” cijelo to vrijeme ide u džepove fizičkih ili pravnih lica , a ne u kasu i korist Brčko distrikta BiH. Sve navedeno vodi se kao “Javna tajna”. Odgovorno tvrdimo da je taj prostor koji se nalazi u zgradi “KVADAR” vlasništvo Brčko distrikta BiH , jer smo saznali i došli do podataka da je prilikom zaključivanja Ugovora o prodaji prava građenja između Brčko distrikta BiH i tadašnjih kupaca u članu 4. Ugovora ugovoreno da se prodaje pravo građenja u cilju nadogradnje (k.č.br.15 / 125 upisano u zk.ul.br.605 k.o.Brčko ) na postojeći stambeno -poslovni objekt i da je prodavač (Brčko distrikt BiH ) saglasan da se kupci upišu kao sunosioci prava građenja i suposjeda, što će se regulisati posebnim Aneksom Ugovora,odnosno kao etažni vlasnici nadzidanog dijela zgrade, što znači da nisu suposjednici i sunosioci prava građenja ,a ni vlasnici poslovnog prostora u prizemlju, a obilato uživaju blagodati tog prostora.

U video prilogu ZELENA HOBOTNICA “KOLOVOĐA“ također smo govorili i prikazali kako je zataškana afera “KVADAR” koja je dokazana sa poveznicom Edina Zaimovića zvanog Beg a koji trenutno obnaša funkciju šefa Odjeljenja za Prostorno planiranje i Urbanizam vlade BD BiH. Dokumentirali smo kako firma “KVADAR” nikada nije etažirala prostor koji je u vlasništvu Brčko distrikta BiH te je isti izdavala i naplaćivala najamninu u iznosima od između 9.000 i 15.000KM koje nisu išle u kasu Brčko distrikta BiH već vjerovatno u privatne svrhe. U početku pomenuti prostor koji je u vlasništvu distrikta koristio je “BH TELECOM” godinama a nedavno nakon prelaska “BH TELECOMA” u novu zgradu, prostor kvadra u vlasništvu distrikta zauzela je „UNICREDIT BANKA“ u Brčkom. Redakcija portala “TIMES.BA” nezvanično na osnovu pomenutih cifri koje se pominju izračunala da je na osnovu prostora Brčko distrikta BiH koji nikada nije etažiran neko izvukao otprilike oko 1.700.000 KM (Milion i sedamsto hiljada KM) za samo 15 godina od najamnine odnosno naplaćene kirije od samog prostora.

Nakon našeg pisanja saznali smo da je SIPA BiH na osnovu anonimne prijave ovaj predmet proslijedila Policiji BD BIH te je u Tužilaštvu otvoren predmet afere „KVADAR“ no kako smo saznali trenutno se čeka procjena vještaka u vezi stečenih 1.700.000 KM na štetu Brčko distrikta BiH a koje su otišle u privatne svrhe pojedinaca. Pretpostavlja se da bi tužilaštvo na osnovu prikupljenih čvrstih dokaza trebalo podignuti optužnicu no kako saznajemo i ovaj predmet se prolongira kako obi se dobilo na vremenu te sudbina ovog predmeta još uvijek nije poznata. Ali u svakom slučaju građane ne bi trebalo iznenaditi da i ovaj predmet i istraga budu naglo obustavljena zbog političkih pritisaka jer su političari i trenutni funkcioneri iz reda Bošnjačkog naroda obuhvaćeni ovim predmetom.

6. PREDMET: Izbor

Iako je ova afera relativno ne toliko stara jer se desila nedavno kada je prva licitacija za prodaju zemljišta bivše tvornice obuće „IZBOR“ poništena zbog čudnih navoda odnosno kako smo saznali zbog toga što je sprovedena na nezakonit način gdje je pobjedni licitacije kupio izbor za 3.5 miliona KM.

Nedugo nakon toga licitacija je poništena te je uslijedila nova gdje je pobjednik nove licitacije sasvim druga firma odnosno „BELAMIONIX“, isto zemljište kupljeno je za samo 1.8 miliona KM. No najviše je privuklo pažnje istražnim organima kako saznajemo nelogičnost da je 25.000 kvadratnih metara pomenutih zemljišta procjenjeno na oko 3. milona KM tržišne vrijednosti a prodano je za samo 1.8 miliona KM dakle skoro duplo ispod tržišne vrijednosti čime je Brčko distrikt BiH oštećen sumnjivim odvijanjem samog procesa i toka licitacije. Kako saznajemo u tužilaštvu se navodno trenutno sprovodi istraga u vezi afere građanima poznate po pisanju medija pod nazivom afera „IZBOR“. No ovaj predmet bi također mogao biti prolongiran ili obustavljen no vrijeme je pred građanima i javnosti Brčko distrikta BiH.

Shodno svemu i navedenim tekstom kao i činjenicama možemo slobodno zaključiti da postoji veliki broj  jako bitnih predmeta koje Tužilaštvo Brčko distrikta BiH prolongira ili ne sprovodi ili čak u krajnjem slučaju naglo obustavlja. Upravo zbog ovih nekih pomenutih afera i ne rada tužilaštva BiH odnosno prolongiranja i obustava predmeta, u VSTV-u BiH pokrenuta je istraga za pokretanje disciplinskog postupka po prijavi protiv Javnog Tužioca  Tužilaštva Brčko distrikta BiH gospodina Zekerije Mujkanovića. No kako smo saznali pored ove prijave u VSTV-u se nalazi još par otvorenih istraga u vezi pokretanja disciplinskog postupka protiv Javnog tužioca Mujkanavića.

No pored svega redakcija portala „TIMES.BA“ imala je pristup u uvid u neke međunarodne izvještaje stranih zemaljaa i što se vodi kao javna tajna u kojima je naveden podatak da Javni Tužilac tužilaštva Brčko distrikta BiH gospodin Zekerija Mujkanović je blizak sa jednom od stranih ambasada koje se nalaze u BiH te je jednom ili nekoliko puta čak išao u posjete te zemlje. U izvještaju se također navodi da je Mujkanović vrlo rado viđen gost na nacionalnim praznicima koji se obilježavaju u Julu mjesecu unutar te iste ambasade u Sarajevu .

Prema tome i po tome bi se ustvari moglo i zaključiti da gospodin Mujkanović ne osjeća odgovornost il brigu zbog prolongiranja nekih predmeta i sl. iako se shodno svemu slobodno može i zaključiti da upravo zbog ovih navoda i izvještaja Mujkanović bez problema obnaša nesmetano poziciju Javnog tužioca tužilaštva Brčko distrikta BiH više od 20 godina. Prema tome sasvim je opravdano da se građani Brčko distrikta BiH pitaju kako može uopće doći do progresa i napretka u distriktu ukoliko bitni ljudi koji (NE)rade svoj posao na istoj bitnoj poziciji sjede već više od 20 godina odnosno od trenutka uspostavljanja distrikta Brčko Bosne i Hercegovine…

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version