Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Zvanično: Tužilaštvo podtvrdilo da nema elemenata krivičnog djela u aferi “MARKOVIĆ/KADRIĆ” za javno priznavanje korupcije Eseda Kadrića na sjednici skupštine Brčko distrikta BiH!

0

Na sjednici skupštine Brčko distirkta BiH u godini 2019 desila se jedna interesantna rasprava i polemika između predjsednika skupštine a današnjeg gradonačelnika Brčko distrikta BiH Eseda Kadrića (SDA) i zastupnika Branislava Markovića (PDP). Ujedno se takođe pojavio i snimak koji je dostupan javnosti na internetu u kom Esed Kadrić priznaje da je zajendo sa drugim nama nepoznatim zastupnicima pomagao pri zapošljavanju supruge zastupnika Branislava Markovića. U toj polemici iznešen je niz detalja i opisa koje aludiraju na korupciju odnosno manipulaciju pri zapošljavanju odrđenih selektovanih subjekata.

Afera Marković/Kadrić

Nedugo nakon toga pisali smo o ovom slučaju na našem portalu a u međuvremenu cijeli slučaj je prijavljen tužilaštvu Brčko distrikta BiH uz vieo materijal sa sporne sjendice Skupštine Brčko distrikta BiH.

U jednom od gostovanja Javnog tužioca Brčko distirkta BiH Zekerije Mujkanovića na RTV HIT Brčko na pitanje voditelja šta će se desiti sa slučajem javnog priznavanja korupcije na sjednici Skupštine u rasravi javnosti poznatoj pod nazivom afera Marković/Kadrić. Javni tužioc je odgovorio da je predmet formiran te da će tužilačka odluka biti uskoro donešena.

Nakon 6 mjeseci od pomenute izjave gospodina Mujkanovića redakcija našeg portala “TIMES.BA” poslala je upit Tužilaštvu Brčko distirkta BiH sa zahtjevom o informaicji odnosno šta se ustvari dešava sa poemuntog predmeta javnog priznavanja korupcije na sjednici skupštine kada su u pitanju navodi iz afere Marković/Kadrić.

Samo nekoliko dana nakon našeg upita stigao je i odgovor koji potpisuje javni tužilac gospodin Zekerija Mujkanović. U nastavku teksta pročitajte odgovor Tužilaštva:

PREDMET: Informacije na upit, dostavljaju se

Odgovor tužilaštva Brčko distrikta BiH

U vezi s Vašim upitom od 13.6.2021. godine obavještavamo Vas da je Tužilaštvo Brčko distrikta BiH u odnosu na navedeni slučaj dana 21.10.2019. godine formiralo predmet u okviru kojeg je provelo potrebne radnje. Tužilaštvo je u datom predmetu 11.11.2020. godine donijelo Naredbu da se istrage neće provoditi, jer je iz prijave i pratećih spisa očigledno da prijavljeno djelo nije krivično djelo. 

Naime, postupajući u cilju provjere da li prijavljeni događaj ima obilježja krivičnog djela, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH je u suradnji sa Policijom Brčko distrikta BiH realiziralo neophodne istražne radnje. Nakon analize navoda prijave, iskaza saslušanih svjedoka, te pribavljene dokumentacije u spisu utvrđeno je da nema osnova za sumnju da su se u prijavljenom događaju stekla obilježja krivičnog djela podmićivanja i krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (Glava XXXI Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

Tužilačka odluka dostavljena je podnosiocu prijave uz obavijest o pravu na podnošenje pritužbe Uredu glavnog tužioca. Podnosilac prijave nije izjavio pritužbu na odluku tužioca.

 S poštovanjem!

Glavni Tužilac
Zekerija Mujkanović

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version