Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

SAZNAJEMO: Jedan od zagovarača štrajka u pravosuđu distrikta je sestrić predsjednika pravosudne komisije Safeta Pizovića, inače zaposlen kao Kurir u pravosuđu Brčko distrikta BiH!

0

Iako su službenici pravosudnih institucija Brčko distrikta BiH 13. januara 2023. godine najavili su jednočasovni štrajk upozorenja koji je bio i održan. Član štrajkačkog odbora Samir Tursunović inače uposlenik Tužilaštva BD BIH rekao je da za vrijeme štrajka upozorenja nije bilo organizovanog okupljanja zaposlenika.

„Ovo je nepopularan način borbe za poboljšanje našeg statusa, ali naši zahtjevi upućeni poslodavcu, Pravosudnoj komisiji i Skupštini Brčko distrikta za povećanje plata i drugih prinadležnosti ostao je bez ikakvog rezultata“, rekao je još tada Tursunović za RTV HIT Brčko.

Navodni razlog štrajka je bio što službenici pravosudnih institucija sa platnim razredima od I do V traže povećanje plata u visini stope inflacije u prošloj godini, isplatu jednokratne novčane pomoći za kategorije sa najnižim primanjima u pravosuđu, i potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora, koji poslodavci i radnici nisu potpisali jedino u Brčko distriktu.

Nakon prvog štrajka najavljen je bio i drugi koji je kasnije odgođen. Interesantno je da je drugi štrajk upozorenja odgođen nakon burne sjednice Skupštine Brčko distrikta kada su opozicija i vladajuća većina oštro kritikovali predsjednika pravosudne komisije Brčko distrikta BiH odnosno gospodina Safeta Pizovića.

Shodno procedurama štrajka članovi štrajkačkog odbora trebali bi po proceduri pregovarati o uslovima koje traže sa Predsjednikom pravosudne komisije gospodinom Safetom Pizovićem.

No ono što smo nezvaničnim putem saznali a što se vodi kao javna tajna je činjenica da je jedan od aktivnih članova štrajkačkog odbora Goran Vasić inače zaposlen kao kurir u pravosuđu Brčko distrikta BiH. Goran Vasić je kako saznajemo sestrić od Predsjednika pravosudne komisije Safeta Pizovića.

Goran Vasić kao Kurir u pravosuđu Brčko Distrikta BiH poznat je po nedoličnom ponašanju i kao konfliktna osoba sa pojedinim sudijama. Sesttra Gorana Vasića odnosno sestrična Safeta Pizovića je također uposlenik pravosuđa u kao asistent u pravobranilaštvu Brčko distrikta BiH. Shodno tome izgleda da je i Predjsendik Pravosudne komisije Safet Pizović primjenjivao model po ugledu na Graodnačelnika Brčko distrikta BiH Eseda Kadrića, kada je zapošljavanje bliže rodbine u pitanju odnosno Nepotizam!

Kako saznajemo pojedine sudije u pravosuđu su se pokušale žaliti na Gorana Vasića zbog drskog ponašanja. No kako još nezvanično saznajemo a što se također vodi kao javna tajna Goran Vasić se još ranije dovodio također pod sumnju u vezi zloupotrebe Grantova Vlade Brčko distrikta BiH preko Rukometnog kluba “Akademija sporta Lokomotiva Brčko”.

Upravo činjenica leži u tome da postoji jedna vrlo neetična i nelogična stvar u ovome svemu a to je sljedeće. Da bi kao rezultat štrajka članovi štrajkačkog odbora među kojima je i Vasić trebali da pregovaraju o boljim uslovima sa predsjednikom pravosudne komisije Safetom Pizovićem.

To bi u prevodu značilo da bi Vasić pregovarao sa svojim ujakom ili dajdžom Safetom Pizovićem u cilju povećanja finansija uposlenicima pravosuđa što bi naravno predstavljalo veliki apsurd.

U samom startu može se zaključiti da bi se u ovom protestu mogli iskoristiti odnosno zloupotrijebiti radnici pravosuđa zbog nečijih ličnih interesa prepucavanja ili ucjena.

Nakon navedenog ponovo se pitamo da li je drugi protest odgođen slučajno kao koincidencija nakon oštrih kritika na sjednici skupštine upućenih ka Safetu Pizoviću predsjedniku pravosudne komisije Brčko distrikta BiH.

S obzirom na to da je gospodin Safet Pizović pod velikim pritiskom javnosti i skupštine zbog nekih nelogičnosti koje je iznio javno na pomenutoj sjednici skupštine pitamo se da li upravo Safet Pizović svojom rodbinskom vezom stoji iza inicijative pokretanja štrajka u pravosuđu Brčko distrikta BiH!?

No kada je pomenuti štrajk u pitanju treba se također zapitati sljedeće a to je, da li je uošte štrajkački odbor kao organizator štrajka registrovan u sindikatu suda u trenutku kada su počeli preuzimati određene radnje oko same organizacije štrajka. Ukoliko nisu onda slobodno možemo zaključiti da oni kao organizatori štrajka nisu u startu poduzeli zakonske korake i procedure, te se time postavlja i pitanje da li je uopšte sindikat radnika pravosuđa registrovan kao takav, te ukoliko jeste ko ga onda zastupa!?

Ako uzmemo u obzir sve ove nelogičnosti i apsurde po pitanju pomenutog štrajka onda se slobodno možemo i zapitati da li je cilj ovog štrajka zaista povećanja plata ili je to samo pokušaj izazivanja pometnje u pravosuđu Brčko distrikta BiH nakon bezuspješne misije sudije Nedeljka Tabakovića koji je imao slične namjere kada su u pitanju pometnje u Pravosuđu Brčko distrikta BiH.

No kako smo saznali putem svojih izvora povećanje plata radnika je zatraženo od pravosudne komisije već par mjeseci prije pomenutog štrajka ali je odbijeno.

No prema svemu sudeći ovaj štrajk bi mogao imati također za cilj pokušaj kako bi neko iz politike pokušao izazvati konflikt kako bi se radnici suprotstavili sudijama iz osnovnog suda BD BIH. Posljedice ovog konflikta bi itekako bile poznate, a sve vjerovatno vodi do pokušaja urušavanja pravosuđa i njegovog slabljenja. Kako izvori tvrde javna je tajna da iza ovoga stoji jedna uticajna bošnjačka politička partija iz vladajuće većine, čiji predsjednik pokušava da ostvari svoj lični interes kako bi pritiskom na pravosuđe uspio zaposliti svoju rođenu sestru kao sudiju u osnovnom sudu Brčko distrikta.

Ovaj bahati i sebični čin zbog ličnog interesa imao bi za cilj da se ostvare još neke sulude stvari. Upravo iz razloga jer je na mjesto Predsjednika osnovnog suda postavljen gospodin Dragan Tomaš koji zbog svojih čvrstih i pozitivnih stavova u cilju zaštite zakona nepodoban političkoj eliti.  S obzirom na to da je gospodin Dragan Tomaš izborom za novog Predsjednika osnovnog suda u BD BIH poremetio kompletnu mrežu političke elite koja pokušava da vlada iz sjene, cilj ovih zloupotreba pobuna i izazivanje kolapsa u pravosuđu je da se zbog navedenih razloga uspostavi novo odjeljenje u Vladi Brčko distrikta BiH koje bi sadržajem izgledalo poput Ministarstva pravde. Time bi politika I vladari uz sjene imali direktan uticaj na neke stvari koje se tiču pravosuđa što bi bilo naravno i apsurdno.

Da bi se to uradilo morao bi se izmijeniti Statut Brčko distrikta BiH a time i povrijediti Arbitražna odluka Brčko distrikta BiH. Ukoliko bi se sve to ostvarilo i preko Skupštine uspio izmijeniti Statut BD BIH onda bi to otvaralo mogućnost da se Brčko distrikt BiH pripoji entitetu Republika Srpska odnosno odcjepi.

Trojanski Konj

No s obzirom da se politika na državnom nivou mijenja te su na Bošnjačke državne funkcije došli drugi bošnjaci, do ovoga ne bi moglo doći jer upravo po modelu državne vlasti i osmorke uskoro će biti prekonponovanje vlasti kako saznajemo a o čemu smo pislai još prije 2 mjeseca i u Brčko distriktu BiH. Gdje bi prethodni bošnjački zagovarači ovih pomenutih radnji trebali biti odstranjeni iz vladajuće većine Brčko distrikta BiH.

Shodno svemu treba zaključiti da se plate službenicima pravosudnih institucija sa platnim razredima od I do V zaista trebaju povećati kako bi se poboljšali uslovi življenja u trenutku svih poskupljenja u BiH, ali naravno na pravi način putem zakona I skupštine a ne dopustiti pojedincima I političke elite Brčko distirkta BiH da poput vladara iz sjene s ciljem svojih ličnih interesa radnike ovakvim vrstama štrajka zloupotrebljavaju I ujedno u konflikt dovode  sa ostalim uposlenicima poput sudija kako bi se izazvao nemir u pravosuđu BD BiH.

No još interesantnije je da se sva ova afera diže poput bacanja pijeska nekome u oči baš u trenutku kada bi Tužilaštvo Brčko distrikta BiH trebalo da podigne nekoliko optužnica kada je visoka korupcija u pitanju odnosno predmeti “GRANT” i “SISTEM”…

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version