Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Esed Kadrić ili Pero Gudeljević ? Pad vladajuće većine ili smjena šefa Odjeljenja za privredni razvoj,sport i kulturu ?

0

Na 11. redovnoj sjednici skupštine Brčko distrikta BiH Gradonačelnik Esed Kadrić se pronašao u nezgodnoj “pat” poziciji gdje mu ni funkcija gradonačelnika koju obnaša nije mogla biti od koristi kada je podjela grantova u pitanju odnosno izvlačenje grantova iz Odjeljenja za privredni razvoj,sport i kulturu Brčko distrikta BiH.

Evidentno je da se svi boje raspodjele grantova pa tako i šef pomenutog odjeljenja Pero Gudeljević koji je očigledno Kadriću rekao “NE” kada je raspodjela grantova u pitanju. Predpostavljamo da su političke partije u Brčko distriktu BiH navikle na rasipanje grantova kako bi sebi ostvarili što povoljnjiji izborni rezultat ali a i dobar dio izvukli u svoje džepove. A da smo u pravu u predpostavkama govori i nedavna akcija pretresa policije Brčko distrikta BiH kodnog naziva “GRANT” gdje su izvršeni pretresi objektata više osoba među kojima je i jedan zastupnik iz vladajuće većine skupštine Brčko distrikta BiH iz reda narodnosti turske nacionalne manjine.

Međutim takođe se pojavila sumnjiva zabrinost gradonačelnika kada je sport u Brčko distrikta BiH u pitanju koji se evidentno uništava pogrešnom raspodjelom skupštinskih grantova odnosno zloupotrebom. Najbolji primjer uništavanja brčanskog sporta grantovima je F.K. JEDINSTVO Brčko ali i ostali mnogobrojni klubovi koji su zloupotrebljavali skupštinske grantove u privatne svrhe a najmanje u sport kom su granotvi bili i namjenjeni.

Esed Kadrić u ranijem periodu prije nego što mu je brčanski HDZ omogućio gradonačelničku poziciju odnosno u doba kada je obnašao funkciju predsjednika skupštine Brčko distrikta BiH, raspolagao je sa mnogo više novčanih sredstava namjenjenih za grantove, puno više od sadašnjih mizernih 140.000 KM. No predpostalvjamo da je Kadrić zbog malog novčanog iznosa došao na ideju da bi trebalo uzeti nove grantove ali ovaj put od Pere Gudeljevića odnosno iz Odjeljenja za Privredni razvoj,sport i kulturu Brčko distrikta BiH. Kako smo saznali radi se odprilike od oko 1.5 miliona KM koji bi bili usmjereni na nove grantove.

No kako saznajemo Gudeljević je to odbio još i ranije međutim Kadrić evidentno ne odustaje od svoje namjere. No ukoliko Gudeljević definitivno odbije instrukciju i zahtjev Gradonačelnika Kadrića onda predpostavljamo da slijedi inicijativa smjene Pere Gudeljevića koji obnaša funkciju šefa Odjeljenja za privredni razvoj,sport i kulturu Brčko distrikta BiH.

No u međuvremenu smo saznali da je i gospodin Pero Gudeljević okrenuo novu stranicu u svom mandatu. Predpostavljamo da je do toga došlo nakon naših ranijih pisanja i povezivanja dvije vlade među kojima i njegova supruga obnaša funkciju ministra. Prema navodima do kojih smo došli Gudeljević je ovaj put odlučio da po svaku cijenu radi svoj posao po zakonu te da štiti svoje uposlenike od upravne inspekcije kojoj ih je zabrinuti ili nemoćni Kadrić prijavio. No kada smo provjeravali upravnu inspekciju pronašli smo nezvaničnu infomaciju da inspektorica kojoj je sve prijavljeno dolazi iz redova SDA.

No ono što nas čudi i iznenađuje je činjenica da je Gradonačelnik Kadrić u svom izlaganju na skupštini tvrdio da su se u Odjeljenju za privredni, razvoj sport i kulturu u toku protekle godine dešavale čudne stvari te da će se to istraživati. No postavlja se pitanje da li je ovo dogovor zagrebačke linije HDZ-a Brčko sa nečim što nama još uvijek nije poznato ili je nešto drugo u pitanju kako bi se ipak smjenio gospodin Pero Gudeljević ostaje misterija.

Možda je to ipak bio blef ili loša gluma Gradonačelnika Kadrića s namjenom da se ukinue amaterski sport u Brčko distriktu BiH što je i sam predložio da se iz zakona o budžetu Brčko distrikta BiH briše riječ amaterski sport. No o čemu se tu radi ostaje da vidimo u narednom periodu.

U svakom slučaju Gradonačelnik je na skupštini Brčko distrikta BiH priredio svoj teatralni nastup koji služi predpostavljamo za zamazivanje očiju javnosti odnosno sportista za koje se evidentno neiskreno bori jer interesantna činjenica je da je samo par sati ranije prije skupštinskog zasjedanja usvojen rebalans budžeta Brčko distrikta BiH.

Javna tajna je da se tu oko 6,5 miliona KM takozvanog viška prihoda na rashodima raspodjeljelilo po bratskoj i stranačkoj liniji kroz sitne projekte koji iznose 3.000 do 5.000 KM kao što su poslovi izgradnje i saniranja kanalizacije kao i poslovi nasipanja puteva.


No koliko je stvar ozbiljna kada su u pitanju poljuljani odnosi između brčanske SDA i HDZ-a govori i činjenica da na šestoj redovnoj sjednici skupštine Brčko distrikta BiH Anto Domić zamjenik gradonačelnika nije bio prisutan. Prema informacijama sa kojim raspolažemo Domić nije bio prisutan upravo zbog pomenutih poljuljanih odnosa koje je zamjenik predsjednika skupštine Ivo Filipović pokušao da ublaži te da se u javnosti ne osjeti da se nešto događa unutar vladajuće većine.

No glasine koje kruže zadnjih mjesec dana u Brčko distriktu BiH nagovještavaju kako bi trenutna Vlada Brčko distrikta mogla zbog nezadovoljstva i krize vlasti ostati bez dovoljnog broja ruku odnosno skupštinske većine već do nove 2022 godine.

No građanima Brčko distrikta BiH koji su birali političare na općim izborima preostaje samo da nijemo posmatraju dešavanja na brčanskoj političkoj sceni.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version