Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Distrikt se vraća na pravi put, uspješna realizacija akcije “SISTEM” odlična suradnja Policije,Tužilaštva i Osnovnog suda Brčko distrikta BiH !

0

Posmatrajući stvari iz nekog drugog ugla kada je Brčko distrikta BiH u pitanju slobodno možemo zaključiti da su se počele dešavati neke interesantne stvari. Prije nekoliko dana uspješno je realizovana akcija Policije Brčko distrika BiH kodnog naziva “SISTEM” u kojoj su tri osobe lišene slobode jer se sumnjiče za zloupotrebu položaja. Radi se o visoko pozicioniranim uposlenicima takozvanog Zavoda za planiranje i projektovanje Brčko distrikta BiH koji je ne toliko davno počeo sa radom.

U uspješnoj policijskoj akciji “SISTEM” slobode su lišeni direktor zavoda Ismet Dedeć i dva visokopozicionirana službenika zavoda Anto Ilić i Bojan Delić. Nekoliko dana nakon lišenja slobode osumnjičenih Tužilaštvo Brčko distrikta BiH za Ismeta Dedeića i Antu Ilića predložilo je pritvor u trajanju od 30 dana dok je za Bojana Delića Tužilaštvo predložilo mjere zabrane.

Nakon što su osumnjičeni dovedeni pred osnovni sud došlo je do komplikacije jer je kako nezvanično saznajemo jedan od osumnjičenih tražio izuzeće sudije Muhameda Avdića nakon čega je usljedila pauza. Nakon što je ustanovljeno da se ne ispunjavaju kriteriji za izuzeće sudije Avdića, suđenje je nastavljeno a sudija Avdić je odbio prijedlog Tužilaštva te je osumnjičene pustio da se brane sa slobode uz mjere zabrane i obavljanje javnih funkcija.

Shodno tome s obzirom da se radi o visokopozicioniranim političarima od kojih su neki imali par optužnica od ranije od kojih su oslobođeni uz plaćanje novčane kazne, slobodno možemo reći da stvari polahko krenule da se mjenjaju u Brčko distriktu BiH a sve narravno zahvaljujući odličnom aktivnom radu u poslednje vrijeme Policije,Tužilaštva i Osnovnog suda Brčko distrikta BiH.

U zadnju godinu dana rad ovih institucija je neprepoznatljiv, podsjećamo da je u zadnju godinu dana bilo više policijskih akcija pretresa,hapšenja skupštinskih zastupnika i podizanje optužnica protiv bivših šefova odjeljenja vlade Brčko distrikta BiH a današnjih zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH.

Jedna od afera koja je najviše privukla pažnje javnosti Brčko distrikta BiH bila je Policijska akcija kodnog naziva “GRANT” politička afera koju su razotkrili novinari CIN-a. Nedavno Policija BD je takođe realizovala akciju u nastavku afere “GRANT” gdje su se osumnjičenim iz te afere vršili pretresi objekata i motornih vozila.

Akcija “GRANT” privukla je pažnju jer je jedan od osumnjičenih takođe zastupnik skupštine Brčko distrikta BiH a koji dolazi iz reda nacionalnih manjina. Riječ je o skupštinskom zastupniku ispred turske nacionalne manjine Aliji Denjagiću.

Osnovni sud u Brčkom takođe je izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od 4 godine bivšem skupštinskom zastupniku ispred Albanske nacionalne manjine Ćazimu Dačaju koji je sudjelovao u aferi dodjele grantova.

Međutim sve to je zasjenila poslednja akcija policije kodnog naziva “SISTEM” koja je iznenadila građane Brčko distrikta BiH i šire.

Iako mnogi građani sudeći po komentarima na društvenim mrežama nisu zadovoljni presudom sudije Avdića prema osumnjičenim u policijskoj akciji “SISTEM” jer su već od ranije poznati pomenutim Institucijama treba napomenuti da se zakoni i odluke suda moraju poštovati ma kakvi god da bili ishodi koje bilo koji sudija ili tužilac donese.

Takođe treba naglasiti da su svi osumnjičeni nevini dok se na sudu ne dokaže suprotno.

Prema svemu navedenom slobodno možemo reći da su ove tri pomenute institucije Brčko distrikta BiH uveliko počele da rade svoj posao u zadnjih godinu dana te da im zaista treba dati veliku podršku u naporima rada kako bi se pravda zadovoljila.

I na kraju možemo slobodno kazati da se Brčko Distrikt BiH konačno laganim korakom vraća na pravi put, a to je put pravde i dostojanstva.

Redakcija portala “TIMES.BA” takođe pozdravlja uspješan rad Policije,Tužilaštva i Osnovnog suda Brčko distrikta BiH uz poruku da se samo zajedničkim i profesionalnim radom i suradnjom ove tri institucije Brčko distrikta kao i ostatka države, Bosnu i Hercegovinu može približiti vratima Europske Unije.

Borba protiv korupcije,zloupotrebe položaja, terorizma,trgovine ljudima, govora mržnje i nacionalne i vjerske netrepeljivosti i sl. treba biti prioritet svakoj državnoj instituciji jer od toga zavisi budućnost naše države Bosne i Hercegovine.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version