Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

OSMANOVIĆ: Škole nisu epicentar pandemije, već su to ugostiteljski objekti, a prvenstveno kafići!

0

Šef odjeljenja za obrazovanje u Brčko distirktu BiH SENAD OSMANOVIĆ u izjavi za RADIO BRČKO izjavio je da škole nisu epicentar pandemije, već su to ugostiteljski objekti, a prvenstveno kafići!.

Portal TIMES.BA napominje da je u brčanskim kafićima prosjek primanja gostiju u periodu JESEN/ZIMA 30 do 100 osoba koje se smjenjuju u toku randog dana. No ponekad vrlo često zbog loše uređenog društvenog života u Brčko distirktu i nedostatka stanovništva te finansijske krize zbog nezaposlenosti kafići i ostali ugostiteljski objekti prime samo do 30% gostiju od maksimuma gdje se zadrže u prosjeku 60 do 120 minuta. Nakon odlaska gostiju vrši se dezinfekcija stolova i stolica sa kojima su gosti bili u kontaktu.

Kafići su u toku radnog dana polu prazni več zadnjih 8 godina od prvog vala odlaska stanovništva iz naše zemlje u neke druge zemlje. Proljetni i ljetni period su sasvim druga priča jer bašte ugostiteljskih objekata primaju dosta veći kapacitet gostiju što je i logično. Ali izlaskom napolje na svjež vazduh mnogo manje su mogućnosti zaraze virusom nego u zatvorenom prostoru.

Osnovne a pogotovo srednje škole primaju mnogo veći kapacitet osoba odnosno učenika što je sasvim druga priča. Učenici sjede u učionicama odnosno u zatvorenom prostoru 5 do 6 sati. Zatim se nakon toga mjenja smjena i dolaze novi učenici.

Kapacitet jedne smjene primjerice u srednjoj Ekonomskoj školi iznosi oko 350 učenika što znači da je ukupan kapacitet učenika u dvije smjene oko 600 do 750 učenika.

To je samo u jednoj školi a šta je sa drugih srednjih i osnovnih škola. Pored svega toga imate prosvjetne radnike koji pola radnog vremena rade u prvoj smjeni a drugu polovicu randog vremena provedu u drugoj smjeni.

Dakle prosvjetni radnici su u kontaktu sa obje smjene. Prema tome možemo zaključiti da je logično da su škole žarište i najbrži prenosilac virusa a to govore i podatci zaraženih u Brčko distirktu BiH.

Jedan prosvjetni radnik srednje škole GIMNAZIJE VASO PELAGIĆ preminuo je od posljedica infekcije virusa COVID-19. Stoga su učenici iste škole odlučili da bojkotuju nastavu i svojim potezom zaustave održavanje nastave barem na 5 dana. Više od 6 prosvjentih randika je zaraženo u ovom trenutku opasnim virusom a više od 3 školska odjeljenja su bila u izolaciji.

Takođe treba napomenuti da odjeljenje za obrazovanje nije nikada nabavilo za škole sredstva za dezinfekciju ruku,maske,rukaivce itd. Škole takođe nemaju osnovni dezinfekcijski materijal kojim bi se trebali prebrisati stolovi i stolice na kojima učenici sjede.

Ovakvo je bilo stanje dan prije prekida nastave u jednom od wc-a jedne SREDNJE ŠKOLE U BRČKO DISTIRKTU foto: čitalac

Shodno tome po kojoj logici su onda kafići i ugostiteljski objekti opasniji od škola koje se nalaze u ovakvim uslovima?

Unatoč svemu šef odjeljenja za obrazovanje i dalje tvrdi suprotno a to je da škole nisu epicentar zaraze. No da li je SENAD OSMANOVIĆ jedan od pristlaica teorija zavjere, politički igrač ili marioneta ostaje i dalje misterija.

U nastavku prenosimo članak preuzet sa portala RADIO BRČKO:

Sedmica koja je počela, neradna je za učenike osnovnih i srednjih škola u Distriktu. Usljed pogoršanja epidemiološke situacije Krizni štab je, minulog petka, donio odluku o obustavi nastave, koja će, kažu u Odjeljenju za obrazovanje brčanske Vlade, još jednom biti analizirana do kraja nedjelje koja je u toku.

„Nisam protiv rigoroznijih mjera, no istinskog sam uvjerenja da škole nisu epicentar pandemije, već da su to ugostiteljski objekti, a prvenstveno kafići. Ovako smo, zatvaranjem škola, omogućili da još više vremena, naši učenici, posebno srednjoškolci, provode u kafićima“, rekao je šef Odjeljenja za obrazovanje brčanske Vlade, Senad Osmanović.

Do kraja ove sedmice, epidemiološka situacija će biti još jednom izanalizirana, a u resornom odjeljenju, vjeruju da će, narednog ponedeljka, škole ponovo biti u funkciji.

„Jasno je da se svi mi, kao roditelji djece školskog uzrasta pribojavamo za njihovo zdravlje, no smatram da zajednički moramo više poraditi na poštovanju mjera samozaštite, pa i kod djeće. Pod rečenim, prije svega mislim na striktno nošenje zaštitnih maski ispravno na licu. Potom održavanje epidemiološke distance, te što češće pranje i dezinfekciju ruku, jer jednostavno pandemija neće proći za mjesec ili dva, te nam se valja naviknuti da radimo i živimo s koronavirusom“, naglasio je Osmanović.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version