Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Srbija sudi bivšem pripadniku RMUP-a slobodne teritorije RBiH za zločine nad zatvorenicima

0

Osman Osmanović, optužen za ratni zločin nad zatvorenicima u zatvoru MUP-a u Gornjem Rahiću na području Brčkog Bosne i Hercegovine 1992., Osman Osmanovic se izjasnio se da nije kriv, dok je njegovo suđenje u Beogradu otvoreno.

Suđenje bivšem pripadniku RMUP-a slobodne teritorije RBiH, Osmanu Osmanoviću, počelo je u ponedjeljak na Višem sudu u Beogradu, pri čemu se optuženi izjasnio da nije kriv za optužbe za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika, smještenih u zatvoru Rasadnik u Gornjem Rahiću, na brčanskom području Bosne i Hercegovine, u ljeto 1992. godine.

Osmanovićev advokat Đorđe Dozet rekao je za BIRN da je njegov klijent „vrlo opširno govorio o navodima iz optužnice“ i da je negirao da je počinjeno bilo koje krivično djelo.

U optužnici se tvrdi da je Osmanović bio član Hrvatskog vijeća obrane, a kasnije i Armije BiH.

Osmanović, državljanin Bosne i Hercegovine, uhapšen je u novembru 2019. godine na granici između Srbije i Bosne, te mu je određen pritvor. Bosna je tražila njegovo izručenje, ali Srbija je odbila.

Njegov drugi advokat, Mirsad Crnovršanin, tvrdio je prošle godine da nema osnova za to da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine bude zaduženo za provođenje istrage protiv Osmanovića s obzirom na to da se radi o bosanskom državljaninu, koji je, navodno, počinio zločin u Bosni i Hercegovini. Jedini svjedok i žrtva, također, živi u Bosni i Hercegovini.

„Zločin koji se istražuje u Srbiji isti je kao i onaj u Bosni i Hercegovini, tako da su ispunjeni svi uslovi za upućivanje predmeta protiv Osmana Osmanovića [u Bosnu],“ rekao je Crnovršanin.

Suđenje se nastavlja 1. jula.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version