Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

U Brčko distriktu BiH osnovano Udruženje za djecu s autizmom “PLAVI SVIJET”

0

U Brčko distriktu BiH osnovano je udruženje koje će pomoći djeci sa stanjem Autizma. Formiranjem ovog udruženja napravljen je veliki korak u Brčko distriktu BiH koji bi trebao biti od koristi pored djece sa stanjem autizma i njihovim roditeljima, kako bi zajedničkim pristupom i grupnim druženjem mališana kroz igru prevazišli puno brže i lakše ovaj problem sa kojim se suočavamo kako u Brčko distirktu BiH tako i u cijelom svijetu.

Udruženje Plavi Svijet u Brčko distriktu zvanično je osnovan 29.12.2022 godine. Naš prvi projekt planiran je na Svjetski dan svjesnosti o autizmu 02.04.2023 godine, kazali su nam osnivači ovog udruženja.

Udruženje “PLAVI SVIJET” Brčko distrikt BiH

Cilj obilježavanja ovog dana je prenijeti poruku o potrebi prebacivanja fokusa sa “svjesnosti” na “prihvatanje” autizma te promicanja daljnjeg uključivanja u društvo, kao i podizanje svijesti javnosti. Ideja je da se prenese pozitivna i optimistična poruka o autizmu. Autizam nije bolest,nego stanje.

Udruženje je osnovano kao nevladina i neprofitna organizacija, sa jasnom vizijom. Maksimalno se angažovati na rješavanju mnogih problema sa kojima se suočavamo svakodnevno. Živjeti sa autizmom vrlo je specifičan i zahtjevan način života, pun izazova. S obzirom na to da je autizam vrlo kompleksan, često to nije ni malo lak posao.

Spoznati i prihvatiti činjenicu da imamo dijete sa određenim odstupanjima u razvoju suočava nas sa novom ulogom roditeljstva, novom nepoznatom situacijom, razvojem briga, očaja, mnoštvom pitanja, a vrlo malo odgovora: Šta raditi?

Želimo prenijeti poruku roditeljima koji prolaze kroz isti proces: Niste sami. Ima razloga za nadu.

Od izuzetne je važnosti da donosioci odluka, kao i društvo u cjelini, steknu bolje razumijevanje autizma, i da djeluju u smjeru uklanjanja postojećih prepreka koje sprječavaju punu inkluziju i učešće osoba iz autističnog spektra u društvu i njihovih porodica.

Imamo velike ciljeve ali sa podrškom i razumijevanjem ćemo lako doći do njih, dodaje jedan od osnivača ovog udruženja.

Svi zainteresovani koji žele biti dio Udruženja za djecu s autizmom “PLAVI SVIJET” mogu kontaktirati osnivače na priloženom linku:

FACEBOOK

INSTAGRAM

Hvala donatorima na paketićima za našu djecu i Dječija igraonica "Sportina" jos jednom na gostoprimstvu 💙

Posted by Udruženje Plavi Svijet on Friday, December 16, 2022

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version