Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

POTVRĐENO: JZU Brčko nabavljala kiseonik od firme “KRAS” iz Laktaša koja je neovlašteno snadbjevala kiseonikom javne zdravstvene ustanove!

0

Transparency International u BiH zatražio je od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i entitetskih zdravstvenih inspekcija da pokrenu inspekcijski nadzor nad pet dobavljača koji su u proteklom periodu neovlašteno snabdijevali medicinskim kisikom javne zdravstvene ustanove.

Radi se o kompanijama Kras doo Laktaši, TGT Tehnogas, Istrabenz plin doo Breza, Tehnogas Kakmuž i Milojević Gilje Gas.

S obzirom da je Menadžment JZU Brčko distrikta BiH u jučerašnjem saopštenju za javnost izjavio da su poslali uzorak medicinskog kiseonika u “Inostranstvo” odnosno u Srbiju na analizu firmi LINDE iz Bečeja te da je utvđeno da je kiseonik medicinski sa izmjereneom referentnom vrijednosti od 99,97 % čistoće. Redakcija portala “TIMES.BA” kontaktirala je firmu LINDE GAS iz Srbije koja je radila analizu kvaliteta i čistoće kiseonika.

Direktor firme nije htio da razgovara previše o ovoj temi jer kako nam je kazao mora da dobije saglasnost firme za bilo kakvu zvaničnu izjavu. No na pitanje naše redakcije da li je uzorak koji je poslan na analizu iz brčkog medicinski ili industrijski kiseonik, nije mogao dati odgovor ali je kazao da je kiseonik koji je poslan kao uzorak iz Brčkog ne bitno bilo da se radilo o medicinskom ili industrijskom kiseoniku izosio 99,97% čistoće.

Takođe nam je kazao da su oni iz firme LINDE odradili svoj dio posla kako je klijent kao i svaki zahtjevao što im je u opisu posla za koji su akreditovani, te da uopšte njih ne tiče niti žele da ulaze da li je taj kiseonik medicinski ili industrijski. Navodi da za te detalje je zadužena agencija zemlje odakle je poslan uzorak te oni treba da ustanove da li je kiseonik medicinski ili industrijski.

Takođe nam je u razgovoru kazao da treba da znamo da je Industrijski kiseonik čak čistiji od medicinskog po ref. vrijednosti.

Naša redakcija je istražila i ustanovila da firma LINDE ima sve potrebne akreditacije za analizu medicinskog kiseonika i drugih te smo zaključili da su oni svoj dio posla uradili uredno poštujući zakone bez obzira na izjave direktora ove firme.

No ono što je upitno je pitanje da li je menadžment JZU Brčko ispoštovao zakone pri analizi kiseonika u susjednoj državi bez saglasnosti i ovlaštenja agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Pitanje je da li su uopšte poslali upit agenciji i ako nisu zašto su to izbjegavali te obavjestili javnost Brčko distirkta ostatka BiH o nevlaštenoj analizi kiseonika odnosno bez saglasnosti i dozvole agencije.

Da li je JZU BRČKO svjesno zbjegavao agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH jer su znali da firma “KRAS” iz Laktaša od koje nabavljaju kiseonik nema takođe ovlaštenja za nabavku medicinskog kiseonika od pomenute agencije.

Ukoliko firma “KRAS” od koje JZU BRČKO nabavlja kiseonik nema zakonski urednu dokumentaciju odnosno dozvolu za nabavku medicinskog kiseonika da li to znači da nabavljaju i prodaju industrijski kiseonik?

Glavna komora za Kiseonik koju koristi JZU BRČKO

Ukoliko da onda bi to značilo da je JZU BRČO pacjente liječila indomustrijskim kiseonikom a ne medicinskim. Te da je u Srbiju na analizu poslan ustvari industrijski kiseonik čija je čistoća rezultirala sa 99,97% čistoće ref. vrijedsnosti.

To bi bilo lahko i dokazivo kroz tendersku dokumentaciju, jer u dokumentima koje prilažemo JZU nije definisala koji kiseonik naručuju od firme “KRAS” iz Laktaša, da li je u pitanju medicinski ili industrijski kiseonik jer kao što je vidljivo u dokumentu stoji šifra naručene stavke a u opisu piše “KISEONIK” bez opisa o kojem se kiseoniku radi.

Takođe je upitno da li su mobilne boce sa kiseonikom koje se koriste u bolnici i domu zdravlja tehnički ispravne za medicinski kiseonik ili su to stare boce za industrijski kiseonik a u koje su pune medicinski kiseonikom što opet nije medicinski ispravno i dozvoljeno!

Obavijest o dodjeli ugovora izmđu firme KRAS,Laktaši i JZU BRČKO distrikta BiH

Prema svemu sudeći Policija Brčko distrikta BiH će imati pune ruke posla no postavlja se pitanje da li će Tužilaštvo Brčko distrikta pokrenuti istragu o misteriji kiseonika koji se koristio na pacjentima JZU Brčko distrika BiH kao što je to uradilo Tužilaštvo u Zenici vidjet ćemo u skoroj budućnosti.

Redakcija portala apeluje vlastima Brčko distrikta,Gradonačelniku i Policiji i Tužilaštvu Brčko distrikta da se aktivno uključe u ispitivanje ovih navoda u tekstu.

Napominjemo da je juče na press konferenciji za medije politička stranka NAROD I PRAVDA BRČKO koja se jedina od svih političkih partija o ovom problemu oglasila iznjela podatake da je od posljedica Kovida po zvaničnim podacima u BiH umrlo 10.502 osobe, a od toga u Brčko distriktu BiH 367 osoba što je daleko iznad prosječne stope smrtnosti u odnosu na broj stanovnika u BiH što dovoljno pokazuje sama činjenica da u Brčko distriktu BiH živi oko 2 % stanovnika, a stopa smrtnosti stanovništva od posljedica Kovida 19 je iznad 3% ili za 50 % veća od prosjeka u BiH.

Postavlja se takođe pitanje da li su pacjenti u Brčko distriktu BiH zaraženi virusom COVID-19 umirali od posljedica virusa korona ili od nepravilnog liječenja industrijskim kiseonikom ?

No ono što je takođe interesantno je činjenica da je JZU BRČKO u svom saopštenju takođe pomenuo lokalne portale koji su podigli prašinu u vezi ispravnosti kiseonika te da time pokusavaju da diskredituju naporan rad menadžmenta JZU BRČKO.

S obzirom da je portal TIMES.BA jedini portal u Brčko distriktu BiH koji je javno u naslovu teksta postavio pitanje da li pacjenti u BD umiru zbog posljedica zaraze virusa COVID-19 ili indusrijskog kiseonika, osjećamo potrebu da kažemo jednu interesantnu činjenicu a to je da je portal TIMES.BA objavio pomenuti tekst 28.09.2021 godine u 17:45h a da je uzorak kiseonika preuzet iz JZU BRČKO 28.09.2021 u 15:00h.

Postavlja se pitanje kako naš portal “TIMES.BA” pokušava diskreditovati JZU Brčko kada smo tekst napisali par sati prije nego što je JZU Brčko naručila da se uzme uzorak kiseonika. S obzirom da je predstavniku firme LINDE iz Srbije trebalo najmanje par sati da dođu do Brčko distrikta BiH to znači da je JZU Brčko puno ranije pripremao pokriće ukoliko dođe do medijskih navoda o ovom problemu kako bi se ogradio od ostalih BH medija koji su ovu priču pokrenuli još par dana ranije.

Prema tome možemo zaključiti da JZU Brčko pokušava napadom da se odbrani od sredstava za informisanje kao što je portal TIMES.BA. Na kraj krajeva neetično je optuživati novinare i portale koji rade svoj posao. Nisu portali i novinari krivi ukoliko neko pokušava da sakrije neku sumnjivu malverzaciju kao što je ova.

I na kraju s obzirom da nam je Republika Srbija uvijek bila susjedna država, za Menadžment JZU BRČKO Srbija je ipak samo “INOSTRANSTVO”.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version