Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

“UNICREDIT BANKA” seli poslovnicu u objekat zgrade “KVADAR” koji zbog naplate “Kirije” pojedinaca nikada nije “legalizovan” iako je u vlasništvu Brčko distrikta BiH ?!

0

U posljednje vrijeme u Brčko distriktu BiH aktuelizirao se ,”problem” sa imovinom Brčko distrikta BiH, odnosno Čelnici Brčko distrikta BiH su odlučni u borbi da se sačuva imovina koja pripada Distriktu i sudeći po njihovim izjavama oni neće dozvoliti da niko „ arči “ tu imovinu i da će istrajati na tome da se prema toj imovini domaćinski postupa.

Nažalost, svjedoci smo zbivanja jendog od predhodnih Skupštinskih zasjedanja Skupštine Brčko distrikta BiH, kada je Gradonačelnik Esed Kadrić mladog nezavisnog zastupnika Iljazovića javno na sjednici skupštine nazvao pogrdnim i sramotnim nazivima “Gelipterom” i “Đubretom” dok je istovremeno svim sredstvima ubjeđivao druge skupštinske zastupnike da treba usvojiti Odluku kojom će se 87.941 m2 građevinskog zemljišta po neposrednoj pogodbi prodati firmi Hezz Aluminium d.o.o. iz Tuzle koja je u vlasništvu Azmira Husića koji je na osnivačkoj skupštini političke stranke PDA obnašao funkciju podpredsjednika stranke. No ono što je interesantno je činjenica da se gospodin Azmir Husić vodi milionski biznis u Sjedinjenim Američkim državama (SAD) koje su nedavno Predsjedniku PDA Mirsadu Kukiću uvele “sankcije” zbog koruptivnih radnji što je moralo na kraju rezultirati pored svega i njegovom ostavkom sa funkcije predsjednika PDA. No da li će se u najavljenom proširenju sankcija SAD-a naći i Azmir Husić i njegove firme kao što je Hezz Aluminium d.o.o. iz Tuzle vidjet ćemo u bliskoj budućnosti.

Da se vratimo na suštinu Gradonačelnik Esed Kadrić zemljište u ime Brčko distrikta BiH prodao je Husiću po cijeni od 4,69 KM po m2 i istakao na skupštinskom zasjedanju kako je to vrlo povoljno za Brčko distrikt BiH. No ono što želimo podsjetiti je da je to i slično zemljište Direkcija za finansije Brčko distrikta BiH za potrebe postupka eksproprijacije procijenjivala po 11,00 KM po m2, prema tome možemo i sami izvući zaključak koliko je to u startu povoljno za Brčko distrikt BiH i njegove građane .

No da bi naša redakcija portala “TIMES.BA” pomogla čelnicima Brčko distrikta BiH u njihovoj brizi za imovinom Brčko distrikta BiH, mi ispred redakcije odlučili smo dati jedan mali skromni doprinos i upoznati i njih, iako mislimo da oni to već znaju ili su morali znati, ali i naše čitaoce da se već dugi niz godina, najmanje barem 15 godina. Poslovni prostor koji je vlasništvu Brčko disrikta BiH iznajmljuje u zakup i da zakupnina odnosno “kirija” cijelo to vrijeme ide u džepove fizičkih ili pravnih lica , a ne u kasu i korist Brčko distrikta BiH. Sve navedeno vodi se kao “Javna tajna”.

Naime kao što smo i ranije najavljivali u prethodnim pisanjima radi se o poslovnom prostoru u zgradi “KVADAR” koji se nalazi u ulici Bosne Srebrene na pješačkoj zoni u Brčkom, u kojem je do nedavno bio smješten BH-Telecom, a sada imamo nezvanične informacije da će se uskoro u taj poslovni prostor useliti UniCredit banka.

Odgovorno tvrdimo da je taj prostor koji se nalazi u zgradi “KVADAR” vlasništvo Brčko distrikta BiH , jer smo saznali i došli do podataka da je prilikom zaključivanja Ugovora o prodaji prava građenja između Brčko distrikta BiH i tadašnjih kupaca u članu 4. Ugovora ugovoreno da se prodaje pravo građenja u cilju nadogradnje (k.č.br.15 / 125 upisano u zk.ul.br.605 k.o.Brčko ) na postojeći stambeno -poslovni objekat i da je prodavac (Brčko distrikt BiH ) saglasan da se kupci upišu kao sunosioci prava građenja i suposjeda, što će se regulisati posebnim Aneksom Ugovora,odnosno kao etažni vlasnici nadzidanog dijela zgrade, što znači da nisu suposjednici i sunosioci prava građenja ,a ni vlasnici poslovnog prostora u prizemlju, a obilato uživaju blagodeti tog prostora.

Prema svemu sudeći oni naplaćuju i zakupninu odnosno kirije jer je očigledno da ti poslovni objekti nisu nikada legalizovani što i odgovara pojedincima, jer sve dok pomenuti objekti nisu legalizovani zakupnina odnosno kirija ići će u džepove pojedinaca a ne u kasu građana odnosno Brčko distrikta BiH.

No kako smo nezvanično saznali a što se vodi kao javna tajna, cijena zakupnine odnosno kirije godinama iznosila negdje između 9.000 i 10.000 KM te da se i dalje kreće isto.

Pomenuta stambeno poslovna zgrada “KVADAR” naravno nije nikada uplanjena,odnosno nije etažirana. No i sami možete pretpostaviti zašto . Ovo nije usamljen primjer u „Ogledu za ugled“ Brčko distrikta BiH ima još puno toga o čemu se godinama šuti, ali istina kad tad izađe na vidjelo.

No očito sem glamurozno najavljene brige za imovinu Brčko distrikta BiH sve će biti kao prije. Ili jednostavno što bi se reklo “Ko jamio , jamio “.

Iako su pripadnici iz reda Bošnjaka, islmaske vjeroispovjesti imali priliku da na tom prostoru u samom centru grada izgrade “Džamiju” koju je Islamska zajednica srušila prije rata (1992-1995) a koja se nalazila u neposrednoj blizini gdje se sada nalazi zgrada Pošte Srpske. Pojedinci iz reda Bošnjaka u tadašnjoj vlasti ali i neki političari ipak su se odlučili da umjesto porušene Džamije izgrade zgradu “za opšte dobro građana Brčko distrtikta BiH” kada se i rodila ideja za gradnju zgrade “KVADAR”.

I na kraju svega nije na odmet navesti da je odavno prošlo vrijeme kada je Kancelarija za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta BiH trebala da ispuni svoju zakonsku obavezu i uspostavi Registar nekretnina na kojima Brčko distrikt BiH polaže neko stvarno pravo.

U nastavku pogledajte dokumentaciju zgrade “KVADAR” u koju bi uskoro trebala useliti UNICREDIT Banka sa poslovnicom u Brčko distirktu BiH.

Za “TIMES.BA”: Galileo Davinci

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version