Iako još uvijek ne postoji lijek za demenciju, postoji sve veći spisak faktora koji mogu utjecati na rizik – uključujući fizičku aktivnost, ishranu, društvene kontakte, pa čak i način na koji slušate muziku – a sada se na tom spisku našlo i jedenje sira.
U studiji koju je naručila japanska prehrambena kompanija Meiji Co., istraživači u Japanu analizirali su podatke 7.914 ljudi starosti 65 i više godina. Polovina je izjavila da jede sir barem jednom sedmično, dok je druga polovina rekla da ga uopće ne jede.
Zdravlje ovih učesnika praćeno je tri godine. U grupi koja je jela sir, 134 osobe su razvile demenciju (3,4%), dok je među onima koji nisu konzumirali sir 176 osoba razvilo demenciju (4,5%). To je razlika od oko 10 do 11 dodatnih slučajeva na svakih 1.000 ljudi.
Iako to nije velika razlika i pokazuje povezanost, a ne uzrok i posljedicu, ovo doprinosi onome što već znamo o ishrani i demenciji – i tome kako su prehrambene navike povezane sa fizičkim i mentalnim zdravljem uopšte.
„Ovi nalazi su u skladu sa prethodnim opservacionim dokazima koji povezuju unos mliječnih proizvoda sa kognitivnim zdravljem“, pišu Seungvon Jeong, gerijatrijska istraživačica na Univerzitetu Niimi u Japanu, i njene kolege u svom objavljenom radu. „Iako je efekat za svaku osobu mali, na nivou populacije, posebno u zemljama poput Japana sa niskim unosom sira, takve razlike mogle bi značajno doprineti strategijama prevencije demencije.“
Faktori
Istraživači su uzeli u obzir nekoliko faktora koji mogu uticati na rizik od demencije, uključujući godine, pol, nivo obrazovanja i prihode. U sekundarnoj analizi kontrolisali su i ishranu: oni koji su izbjegavali sir hranili su se manje zdravo, što bi moglo doprinijeti toj vezi. Povezanost je u ovoj analizi bila slabija, ali i dalje značajna.
Drugim riječima, čini se da postoji nešto posebno u siru što može pomoći u sprečavanju razvoja demencije, osim blagotvornih efekata zdrave ishrane. To nije nešto što su istraživači posebno proučavali, ali ranije studije nude određene naznake.
Sir sadrži hranjive materije za koje se zna da pomažu zdravlju mozga, uključujući vitamin K. Također je bogat korisnim bakterijama u crijevima, a mnoga ranija istraživanja pronašla su vezu između zdravlja crijeva i demencije. Postoje i jaki dokazi da su fermentisani mliječni proizvodi, poput sira, dobri za srce, a zdravlje srca već se dugo smatra važnim faktorom u riziku od demencije.
Povezanost
Kao i obično kod demencije, vjerovatno postoji mnogo različitih činilaca koji djeluju zajedno. „Iako ova studija nije uključivala biomarkere ili mehanističke procjene, nekoliko nutritivnih karakteristika sira moglo bi pružiti uvjerljivo objašnjenje za uočenu povezanost“, pišu istraživači.
Ujedinjene nacije su proglasile demenciju ključnim prioritetom javnog zdravlja, a smatra se da najmanje 50 miliona ljudi širom svijeta trenutno živi s tim stanjem. Taj broj će se vjerovatno povećavati sa starenjem populacije, što je posebno zabrinjavajuće u Japanu, gdje je istraživanje sprovedeno.
Statistike svakako nisu dovoljno jake da bi sugerisale da redovna konzumacija sira zagarantovano sprečava demenciju, ali indikacije ukazuju na to da bi mogla pomoći. Istraživači žele proširiti svoj rad kako bi saznali više. „Potrebna su dalja istraživanja kako bi se razjasnili odnosi doze i odgovora, podtipovi sira i osnovni mehanizmi“, dodaju istraživači.
Datum i vrijeme objave: 29.11.2025 – 15:00 sati





