Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Pravosudna komisija BD BiH sutra na sjednici odlučuje o prijevremenom razrješenju člana pravosudne komisije iz reda građana Envera Tursunovića!

0

Prema podacima sa službene stranice pravosuđa Brčko distrikta BiH pod kategorijom Pravosudna komisija, objavljen je datum i dnevni red sjednice pravosudne komisije Brčko distrikta BiH koja bi trebala biti održana sutra 29.04.2022 godine sa početkom u 8:30 sati.

Na dnevnom redu između ostalog nalazi se tačka pod rednim brojem 6. “Utvrđivanje postojanja okolnosti za prijevremeno razrješenje Envera Tursunovića, člana Pravosudne komisije iz reda građana”

To u prevodu znači da bi pravosudna komisija sutra trebala odlučiti da li će razrješiti člana pravosudne komisije iz reda građana gospodina Envera Tursunovića, zbog postojanja sumnje da je kao član pravosudne komisije bio prisutan na političkom sastanku građana odnosno mještana mjesne zajdenice Kolobara sa rukovodstvom političke stranke SDA.

Dnevni red 235. sjednice Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH
Sporna objava facebook stranice SDA Brčko

Prema pisanju i objavi posta na zvaničnoj stranici političke stranke SDA Brčko na društvenoj mreži Facebook objavljena je fotografija sa sastanka gdje je bila istaknuta zastava SDA odnosno obilježja političke stranke SDA i gdje su kao govornici ispred stranačke zastave (SDA) na stolu prisutnima se obraćali rukovodioci političke stranke SDA Brčko. Jedan od govornika bio je takođe i sam Predsjednik stranke odnosno gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić. No ono što je sporno na fotografiji je da je među prisutnima bio takođe gospodin Enver Tursunović koji ne bi smio po zakonu i kodeksu biti uopšte prisutan na skupu koji ima “bilo kakve” veze sa političkim strankama i politikom uopšteno, a pogotovo na sastancima poput ovoga gdje je istaknuta zastava stranke na stolu za kojim su sjedili rukovodioci stranke koji su se obraćali građanima i članovima isključivo ispred političke stranke SDA. Zakon je dovoljno jasan i precizan po ovom pitanju. Očigledno je da je gospodin Tursunović bio pristuan sastanku na kojem ne bi trebalo da bude prisutan.

Sporna fotografija člana pravosudne komisije Envera Tursunovića na sastanku članova i građana koji je organizovala politička stranka SDA Brčko
Obraćanje prisutnima od strane Predsjednika političke strnake SDA ujedno i Gradonačelnika Brčko distrikta BiH Eseda Kadrića
Član 5

Ovu aferu naša redakcija portala “TIMES.BA” otkrila je prva i objavila istu, iako smo i ranije upozoravali objavama prije i prilikom imenovanja za člana pravosudne komisije ispred građana da gospodin Tursunović je u ranijem periodu za vrijeme predizborne kampanje lokalnih izbora 2020 lobirao sa pozicije direktora obdaništa EVLAD da roditelji ukoliko su u mogućnosti svoj glas daju odgajateljici obdaništa čijeg je isti direktor a koja se nalazila na kandidatskoj listi političke stranke SDA u Brčkom. Više o tome možete pogledati u video prilogu naše redakcije pod nazivom “ZELENA HOBOTNICA BRČKO DISTRIKTA”.

Međutim prilikom imenovanja pored upozorenja nas odnosno našega portala i pojedinih opozicionih političkih skupštinskih zastupnika na ove propuste. Skupštinska komisija na čelu sa presdjenikom skupštinske komisije zastupnikom Dr. Zijadom Nišićem ispred stranke Za BiH kao i zastupnici većinom iz vladajuće većine skupštine uprkos svemu ipak su podržali imenovanje gospodina Envera Tursunovića za člana pravosudne komisije ispred građana Brčko distrikta BiH.

No međutim nedugo nakon toga putem svojih izvora saznali smo da je u međuvremenu nakon naših objava na portalu Times.ba Tužilaštvo Brčko distrikta BiH pokrenulo istragu zbog sporne viber poruke gospodina Tursunovića tvrdi naš izvor. No u posjedu dokumenta koji prilažemo vidljivo je da je gospodin Tursunović ispitan od strane Tužilaštva Brčko distrikta BiH ili neke druge institucije gdje navodi da ne može da se sjeti te sporne poruke koju je davno poslao roditlejima obdaništa EVLAD. No kako saznajemo nedugo nakon toga Tužilaštvo Brčko distrikta BiH je obustavilo istragu iz nama nepoznatih razloga a javnost uopšte nije imala pojma ništa o tome dodaje naš izvor. Iako je sve to bilo vrlo bitno zbog imenovanja Tursunovića na poziciju za člana pravosudne komisije.

Interesantno je da to niko iz Tužilaštva nije napomenuo ili obavjestio Skupštinu kako bi se zaštitili interesi Brčko distrikta BiH prilikom imenovanja Tursunovića u pravosudnu komisiju.

Sporna Viber poruka iz godine 2020

No bilo kako bilo ostaje nam samo da vidimo kakvu će odluku sutra donjeti pravodsudna komisija na sjednici i hoće li se vratiti povjerneje građanima Brčko distrikta BiH tako da mogu više vjerovati svojim očima nego čudnim odlukama institucija.

No nakon našeg pisanja i otkrivanja afere koju smo nazvali brčanskom aferom “PARAVAN” redakcija našeg portala “TIMES.BA” pisala je upit pravosudnoj komisiji sa pitanjem da li če pravosudna komisija poduzeti neke mjere povodom našeg pisanja odnosno tvrdnjama o politizaciji člana pravosudne komsije ispred građana. Nakon kraćeg vremena pravosudna komisija nam je odgovorila jako ažurnim i profesionalnim odgovorom koji možete pročitati u prilogu:

I na kraju postavlja se pitanje svih pitanja, a to je da li je neko ispred političke stranke SDA namjerno ili slučajno uslikao gospodina Tursunovića na sastanku pa objavio na zvaničnoj Facebook stranici stranke SDA ili je to bila samo slučajnost ili je ipak gospodin Tursunović nekome iz stranke zasmetao na toj poziciji. I još bitnije pitanje ukoliko se ovo sve ispostavi tačnim a sudeći prema fotografijama i činjenicama to i tako trebalo i biti, zašto je onda Tužilaštvo Brčko distrikta BiH obustavilo istragu u vezi Envera Tursunovića i sporne viber poruke.

No takođe interesantno je kako tvrdi naš izvor a što se vodi kao javna tajna je da Tužilaštvo Brčko ditrikta BiH skoro godinu dana ako ne i duže nije formiralo predmet na osnovu izvještaja Policije Brčko distrikta BiH tvrdi naš izvor kada je u pitanju firma “DIOS” Brčko koja se povezuje sa zamjenikom predsednika SDA ujedno i skupštinskog zastupnika iz SDA Senada Osmanovića o čemu smo pisali nekada ranije,u kojem je iskazana sumnja prema tvrdnjama našeg izvora na poreskoj kartici same firme odnosno preduzeća DIOS Brčko, dodaje naš izvor. Tu se stiče dojam i postavlja pitanje da li prema ovakvim navodima i okolnostima Tužilaštvo BD BiH koristi neke druge aršine kada su u pitanju svi oni koji imaju bilo kakve veze sa političkom strankom SDA Brčko distrikta BiH…

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version