Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Da li SDA preko magazina “STAV” i “Filipa Mursela” vrši pritisak na Šefa Policije u Brčkom kako bi se zaustavile akcije suzbijanja visoke korupcije u Distriktu?!

0

Iako je opće poznata politička situacija u Brčko distriktu BiH , većini građana grada na sjeveru BiH u posebnoj jedinici koja se zove “Distrikt”. Građani ipak moraju da šute kao zaliveni jer su političkim strankama ucjenjeni ugovorom o djelu. Isti taj ugovor o djelu Supervizor za Brčko distrikt BiH je u martu ove godine kroz svoje medijske izjave na neki način usmeno zabranio. No ugovor o djelu i dalje narodno rečeno “fercera” u punom jeku. Logično jer je javna tajna da ugovor o djelu u Distriktu Brčko služi kao mašinerija koja koncentriše i osigurava glasačko tijelo političkih partija koje su u vlasti.

Nije ni čudo da se ugovor o djelu periodično mjenja i produžuje. Naravno sve ima svoj razlog ali interesantna je činjenica da ugovori ističu i obnavljaju se pred lokalne ili opće izbore. Slobodno tome možemo reći da se mnogi vodeći političari služe ucjenom građana.

“Ako ne glasaš za našu političku opciju nećemo produžiti ugovor tebi,tvojoj sestri,tvom bratu,tvom sinu,kćerci i sl.”

Time građani automatski bivaju ucjenjeni i uplašeni jer bi oni ili njihovi bližnji mogli ostati bez posla odnosno bez kore hljeba za preživljavanje. Treba biti realan ugovor o djelu služi za život da se preživi a ne za život da se živi jer su uslovi koje ugovor nudi gotovo pa nikakvi.

No da se vratimo na naslov prije nekoliko dana na portalu sedmičnog magazina “STAV” koji je BH javnosti poznat kao glavno glasilo “SDA” pojavio se članak sa naslovom “Kako prvi pendrek Distrikta dejstvuje po Bošnjacima”. Evidentno je da se preko urednika stava FIlipa Mursela koji je poznat po organizaciji političke turneje SDA odnosno Bakira Izetbegovića u Luxemburgu i ostatku BH dijaspore, pokušava patetično uticati na šefa policije i policiju u Brčko distriktu BiH koja uveliko u ovom gradu čisti velike i male ribe odnosno malu u ivsoku korupciju u Brčko distriktu BiH.

Sve što građani vide da se radi na suzbijanju korupcije kreće upravo od Policije koja radi svoj posao a ne od Tužilaštva koje na kraju pokupi trenutke slave. Iako optužnice za visoku korupciju izgledaju kao da se namjenski serviraju kao slabe bez čvrstih dokaza kako bi mogle lahko pasti na sudu. Time tužilaštvo oslobađa sebe kritike a vriuć kesten prebacuje na sud koji uredno radi svoj posao. Jedan od sličnih primejra je i optužnica protiv zastupnika skupštine Senada Osmanovića (SDA) gdje ga se teretilo za falsifiokovanje dokumenta a ne zbog otupuštanja profesora kako bi se oslobodila pozicija u njegovu korist.

Evidentno je da je pritisakna poliiju krenuo nakon akcije kodnog naziva “GRANT” i “SISTEM” u kojoj su bili privedeni i saslušani pojedini zastupnici vladajuće većine u Skupštini Brčko distirkta BiH ali i drugi visokopozicionirani političari.

Očigledno je da je pritisak krenuo obaranjem sa trona “ISMETA DEDEIĆA” dugogodišnjeg političara i funkcionera. Koji od funkcije nije odustao čak i u periodu kada je trebao biti penzionisan. Želja za vlasti ili funkcijom je izgleda prokletsvo ili pohlepa.

Velika koncentracija pritiska se stvorila upravo na Šefa policije Gorana Pisića, i to upravo iz razloga jer je Policija uveliko počela da radi svoj posao u mandatu Pisića. Očigledno je da Bošnjaci u vlasti nisu zadvoljni novim šefom jer izgleda da nisu navikli na prijateljski odsnos gdje im se moglo ranije progledati kroz prste kada je u pitanju visoka korupcija. Jedan od primjera je da vrlo često u Brčkom možete vidjeti bivšeg šefa polcije Gorana Lujića kako javno pije kafe upravo sa Ismetom Dedeićem koji se još uvijek vodi kao osumnjičeni u akciji “SISTEM”.

S obzirom da je u akciji “SISTEM” u realizaciji učetovala i OSA čiji je direktor prvi čovjek Alije Izetbegovića a dnaas vrlo dobar prijatelj Bakira Izetbegovića. Prema našim saznanjima osumnjičenima u akciji “SISTEM” javila se sumnja da upravo iza pomenute akcije stoji gradonačelnik ESED KADRIĆ inače predsjendik brčanske SDA. Alibi je navodno bio jer je opče poznato da je njegova supruga Mensura Kadrić uposlenica zavoda za izgradnju i planiranje Brčko distrikta BiH, čiji je direktor bio upravo Ismet Dedeić.

Javna tajna je da je plan Kadrića bio da sa pomenute pozicije skine Dedeića kako bi vremenom svoju suprugu postavio na tu vrlo bitnu poziciju prije gradnje autoputa Beograd-Sarajevo. Jer upravo će biti zavod za izgradnju taj koji će crtati preko čije zemlje će proći autoput te ko će moći prodati zemlju. Dakle radi se o jako bitnoj informaciji na osnovu koje će se mnogi obogatiti jer su već uveliko krenuli da kupuju zemljište po niskoj cijeni koju će kasnije prodati državi po mnogo skupljoj. Upravo je tu nastao problem kojim je Kadrić očigledno htio nadmudriti Dedeića. Međutim očigledno je da je Kadrić imao sve potrebene resurse,pozicije i ljude ali nije imao jedno. Baš kao što je Njemačka u drugom svjetskom ratu pala na Rusiji odnosno na ruskoj zimi, Kadrić je pao na nečemu što nije posjedovao a to je “ISKUSTVO”.

Rzlika između Dedeića i Kadrića je u tome kao što je mladi zastupnik Iljazović nedavno na sjednici skupštine to fino i objasnio a to je parafraziramo da Kadrić nikada svojim rukama nije napravio niti jednu marku niti je umio to da uradi. On je dugo godina sjedao sa stolice na stolicu i raspolagao tuđim novcima odnosno novcima građana Brčko distrikta BiH a ne svojim. Što i nije slučaj sa Isemtom Dedeićem koji je radio malo jedno, a malo drugo tokom svog života.

No da se vratimo na suštinu. Za predpostaviti je da su obojica osjetila da nešto između njih ne štima te da su tenzije pojačane, e sada treba pokušati izgladiti odnose. Upravo tu nastupaju savjetnici i prijatelji Eseda Kadrića sa kojima ponekad zajedno ide na ljetovanje. Ti isti prijatleji su glavna spona sa gradom Sarajevo. Ti prijatleji Eseda Kadrića odnosno savjetnici vjertovatno pišu i serviraju tekstove Filipu Murselu za magazin “STAV”. Isti prijatelji očigledno obavljaju razgovore u Sarajevu sa Supervizorom gdje mu udbaskim metodama razvlače pamet. Ni to nije čudo jer postoje dokazi i saznanja da je taj krug pojedinaca radio za UDBU (UDBA, ZELENA KNJIGA MUSLIMANI).

Kada su vidjeli da šali nema kraja te da niko ne može uticati na policiju i zaustaviti njihove zakonom propisane radnje i akcije, onda su se sjteili da upotrjebe preko magazina “STAV” metodu širenja Bošnjačko muslimanske patetike. A to je optuživati i stavljati na teret šefu policije i policiji da su oni spriječili i zaustavili gradnju džamije u centru grada te da se samo bošnjaci hapse a srbi,hrvati i ostali ne diraju. Što je naravno besmislica iz više razloga a to su:

  1. Akcija “GRANT” podrazujeva izmđu ostalog nacionalne manjine
  2. Zbog izbornih prevara podignuta optužnica po izvještaju policije protiv “Peje Mendeša” koji je po nacionalnosti Hrvat bivši političar.
  3. Akcija “Sistem” osumnjičeni su bili Bošnjak,Srbin i Hrvat.

Sve to smo nabrojali su činjenice a sve što se može pročitati u režimskim medijima su patetika i iskrivljene slike plaćenih autora.

Kada je u pitanju gradnja džamije u centru grada koja se nalazila na mjestu sadašnje “Pošte Srpske” ona nije zaustavljena od strane Srba niti Hrvata ili ostalih. Njenu gradnju su zaustavili Bošnjaci! Esed Kadrić je bio zamjenik gradonačelnika kada je ideja džamije u centru grada u pitanju. Ismet Dedeić je u tim periodima obnašao funkciju šefa odjeljenja za prostorno planiranje i urbanizma ali je sa te pozicije udaljen jer je protiv njega utom vremenu ponovo bila podignuta optužnica.

Na mjestu gdje je trebala biti džamija u centru grada umjesto nje Bošnjaci su izgradili privatnu zgradu “KVADAR” a potpisnici dozvola za gradnju su bili bošnjaci pomeuti u tekstu. Oni su koristili poslovne prostore u vlasnišvu Brčko distrikta za svoje privatne svrhe i na privatne račune ih isplaćivali sebi i djelili između ssebe umjesto na račune Brčko distrikta BiH.

Dakle bošnjaci su ti koji su prodali vjeru za večeru, ali očigledno je da Bošnjaci vole masama servirati patetične iskrivljene slike kako su Srbi i Hrvati protiv opstanka bošnjaka u distriktu BiH.

Realnost je drugačija od patetike kakva se servirau javnost.

Zbog čega je Gradonačelnik Esed Kadrić svojim prijateljima i savjetnicima nasrnuo na šefa policije patetikom je providno ali javnost to malo zna. No naša redakcija je došla i do tog saznanja.

Nakon pisanja našeg portala o razotkrivanju Brčanske Afere “KISEONIK” gdje je potpisnik tenderske dokumentacije brat Eseda Kadrića, Ševket Kadrić. Policija Brčko distrikta je otvorila predmet i saslušala upravo Ševketa Kadrića. Informacija koju smo dobili putem sovjih izvora je da je nakon toga javna je tajna da je Gradonačelnik Kadrić pozivima uposlenika Policije tražio da se zaustavi predmet istrage afere “BRČANSKI KISEONIK” tvrdi naš izvor. Naravno ono što je započeto zakonski ne može se ni zaustaviti.

Jedan od razloga pritiska na policiju je upravo i taj gdje Gradonačelnik pokušava pritiskom na šefa polcije spasiti svog brata od odgovornosti koju nije smio potpisati jer je mimo zakonske procedure jer lijek koji je nabavljen nije legalan a to je KISEONIK bez dozvole od strane agencije za lijekove BiH. Vjerovatno osumnjičeni iz akvije “SISTEM” nisu bili upoznati sa ovom informacijom koja će itekako uticati na političku scenu Brčko distrikta BiH.

I na kraju pitamo se kada se izvade mnoge istrage iz duboke tamne ladice tužilaštva i optužnica bude koverti servirana, hoće li i tada Gradonačelnik ESED KADRIĆ kada primi kovertu u ruke ali ovaj put plave boje stisnuti ruku pogledati u nebo i kazati “ALLAH ME POGLEDAO”….

Uskoro slijedi nastavak teksta…

Za TIMES.BA: Galileo Davnici

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version