Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Zelenski učesnike Doha Foruma pozdravio sa ‘Esselamu Alejkum’

0

‘Vaša ekselencijo, učesnici Doha Foruma, dame i gospodo, želim vam se obratiti tradicionalnim riječima Zaljevske regije – esselamu alejkum, što znači mir vama’, poručio ukrajinski predsjednik.

Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, obratio se učesnicima Doha foruma u Kataru iz glavnog grada Kijeva, koji je pod konstantnim napadima ruske vojske.

„Vaša ekselencijo, učesnici Doha Foruma, dame i gospodo, želim vam se obratiti tradicionalnim riječima Zaljevske regije – esselamu alejkum, što znači mir vama. Mir je temeljna vrijednost koja ujedinjuje sve ljude svijeta, a koja nije dostupna ljudima moje zemlje, jer je rukovodstvo Ruske Federacije odlučilo zauzeti Ukrajinu i od nje napraviti svoju koloniju“, rekao je Zelenski.

U Kataru je otvoren godišnji Doha forum. Lideri i donositelji odluka iz cijelog svijeta raspravljat će o nizu problema s kojima se svijet suočava. Među njima su rat u Ukrajini, ali i utjecaj korona virusa na svjetsku ekonomiju.

Skup otvorio katarski emir

Između ostalih, na Forumu će se obratiti i zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i saudijski šef diplomacije.

Skup je otvorio katarski emir, šejh Temim bin Hamed El Thani. U uvodnom obraćanju, govorio je o ratu u Ukrajini. Rekao je kako se Katar solidarizira sa žrtvama tog sukoba.  „Ističem čvrst stav Katara da odbacuje nasilje, zastrašivanje civila, napad na suverenu državu i druge akte koji čine kršenje ljudskih vrijednosti i međunarodnog prava. Solidariziramo se s milionima nevinih ljudi i izbjeglica koji su žrtve ovog nepravednog rata i geopolitičkih kalkulacija. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je zemlje proizođače nafte i plina da povećaju proizvodnju, da Rusija ne bi mogla, kako je rekao, „ucjenjivati“ druge države. Zelenski, koji se Doha Forumu obratio putem videolinka, rekao je da nijedna zemlja nije zaštićena od potresa na tržištu hrane do kojih je došlo zbog invazije Rusije na njegovu zemlju“, rekao je El Thani.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version