Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Demanti Mensura Kadrić 23.03.2023

0

Na E-mail adresue redakcije portala “TIMES.BA” stigao je Demanti gospođe Mensure Kadrić koji prenosimo u cijelosti:

Poštovano uredništvo,

Na web portalu times.ba dana 16.3.2023. godine objavljen je tekst po nazivom: Da li je Esed Kadrić usmjeravao finansijska sredstva budžeta Brčko distrikta BiH kako bi se plaćali tajni crni fondovi osumnjičenog teroriste Jasmina Mulahusića i botovske mreže preko Osmana Mehmedagića Osmice i SDA? Na osnovu ovog e-maila tražim objavu demantija koji se nalazi u prilogu e-maila.

Demanti dostavljam u word verziji, sa ciljem lakše objave.

Predmetni tekst je objavljen suprotno članu 7. Kodeksa za štampane i online medije BiH. Navedeni Kodeks jasno propisuje da su novinari i urednici dužni izvještati samo na osnovu činjenica čiju su tačnost i istinitost utvrdili učinivši legitiman napor kontaktiranja s više od jednog izvora. Novinari i urednici imaju pravo da objave tekst bez stava ili mišljenja druge strane samo ako u razumnom roku nisu dobili odgovor na svoj upit. Međutim, uredništvo portala dozvolilo je objavu jednostrano zaprimljenih informacija zasnovanih na ličnom kazivanju, bez da je učinilo i jedan napor da kontaktira mene i traži stav ili mišljenje o tekstu koji namjeravaju objaviti. Na ovaj način je prekršeno jedno od osnovnih načela objektivnog novinarskog izvještavanja, grubo povrijeđen Kodeks za štampane i online medije i meni nanesena ozbiljna šteta po poslovanje i reputacioni ugled.

Uzimajući u obzir naprijed navedeno, a sa ciljem umanjenja nastalih štetnih posljedica i djelovanja u skladu sa principima novinarske etike, pozivamo vas da demanti objavite u što kraćem roku, a najkasnije u roku od 72 sata od prijema ovog emaila.

Ljubazno molimo da link objavljenog demantija dostavite na ovaj e-mail.

S poštovanjem,

Mensura Kadrić, dipl.ing.arh.

DEMANTI

DEMANTI NA TEKST

Da li je Esed Kadrić usmjeravao finansijska sredstva budžeta Brčko distrikta BiH kako bi se plaćali tajni crni fondovi osumnjičenog teroriste Jasmina Mulahusića i botovske mreže preko Osmana Mehmedagića Osmice i SDA?

Poštovano neimenovano uredništvo i novinari portala Times.ba,

Kontinuirani medijski pritisak koji trpim od novinara, urednika i izdavača Vašeg portala, koji suprotno Kodeksu za štampu i online medije odbijaju da javno iznesu svoja imena, kulminirao je dana 16.3.2023. godine kada ste na internetskom portalu objavili tekst gore navedenog naziva. Pritisak koji moja porodica i ja mjesecima podnosimo u tišini, doveo je do toga da se naša imena na portalu pominju gotovo svakodnevno, bez da ste u skladu sa novinarskom etikom, ikada tražili provjeru informacija koje objavljujete i javnosti servirate kao istinite.

S obzirom da sa punom slobodom govorite o mom radu i pravilima moje struke, sa jednakom slobodom vas pozivam da analizirate Kodeks za štampu i online medije, prije objave bilo kog narednog teksta na portalu. Vjerujem da bi onda i sam način izvještavanja javnosti izgledao puno drugačije i da biste bili svjesni da istraživačko novinarstvo nije samo puko prenošenje rekla – kazala, nego ozbiljna profesija koja ima jasno normirana pravila i etičke standarde. Iako ste na osnovu člana 7. Kodeksa imali jasnu obavezu da tražite i drugu stranu priče i provjeru informacija koje iznosite javnosti, do moje porodice ovaj zahtjev nikada nije došao. I ne samo za ovaj tekst, već i svaki tekst koji ste objavili na vašem interenetskom portalu u prethodnih nekoliko godina…

Pored navedenog, svaki tekst je objavljen anonimno, bez naznake imena novinara, urednika, izdavača, a što je Kodeksom normirano kao obaveza svakog internetskog portala u BiH. Sloboda govora je, pretpostavljam, jača kada dolazi u velu anonimnosti i kada autor prepostavlja da za nju neće snositi nikakvu odgovornost?

E sada mi dozvolite da imenom i prezimenom, bez skrivanja iza monitora, zaista odgovorim na navode koje stavljate na teret mom profesionalnom angažmanu, kada tu obavezu niste ispoštovali prije objave teksta.

„Ko usmjerava i ko preusmjerava dionice a tko crta?”

Kada je riječ o projektu autoputa, nakon donošenja odluke od strane Skupštine, imenovan je tim za praćenje i operativni tim za implementaciju projekta. Prvi tim činili su rukovodioci izvršne vlasti i JP Putevi, dok je operativni tim bio sačinjen od inženjera iz odjela i institucija čija se djelatnost se vezuje za puteve. Uredništvo portala, na zahtjev, može dobiti sva imena lica koja usmjeravaju i preusmjeravaju projekte, sve u skladu sa važećim zakonima Brčko distrikta. Na sastancima koji su održavani sedmično su zajednički utvrđivani svi koraci koji prethode izradi dokumenta, a koji su po metodologiji obvezujući, pa su tako određeni kriteriji, izvršeno vrednovanje kriterija, provedene ankete, utvrđene tri osnovne varijante koje će biti predmet analize. Nakon svih tih procedura i održanih prezentacija, kojima je prisustvovao i visoki predstavnik, o čemu postoje i tonski zapisi, Zavod je pristupio izradi prednacrta dokumenta u skladu sa zakonom definiranim procedurama.

Prednacrt je prihvaćen od strane nosioca pripreme dokumenta, međutim kod predstavnika politike pojavili su se novi zahtjevi, te su inzistirali su da se uključe i entitetska resorna preduzeća. Zavod je u više navrata imao sastanke i usaglašavanja sa predstavnicima ovih preduzeća, da bi konačan dogovor oko zajedničkog dijela i koridora zaključen u septembru 2022. godine, kada su u Distrikt došli i ministar V. Mitrović, svi predstavnici Vlade Federacije i Republike Srpske, te entitetskih preduzeća. Usaglašeni stavovi su dostavljeni Zavodu i u skladu s tim su izvršene određene korekcije na dokumentu, koji je proslijeđen nadležnom Odjelu. Odjel je taj dokument, a sve kako je to Zakonom definirano, proslijedio svim Odjelima Vlade i institucijama na mišljenje, a nakon toga je organiziran javni uvid. Sve transparentno, u skladu sa zakonima… Nakon pismenog odgovora na sve primjedbe građana i zainteresiranih lica, nosilac pripreme je održao stručnu raspravu. Nakon obrazloženja izvršenih korekcija po primjedbama i održane rasprave, gdje su bili i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, vjerskih zajednica i predstavnici mjesnih zajednica, zaključak je bio da ovakav dokument može u dalju proceduru. Što znači da je cijeli postupak vođen vrlo transparentno, u dogovoru i uz izvještavanje svih zainteresiranih, uključivanje građana i uvažavanja svih prijedloga. Po prvi puta su građani imali priliku da vide i znaju šta se dešava i uz pismeno dostavljanje odgovora na sve primjedbe… Dakle, odgovor na pitanje ko usmjerava i preusmjerava dionice je vrlo širok i ne tako bombastičan – od nosioca sve tri grane vlasti, do građana.

U spornom tekstu dalje navodite da se crtanje planova vrši “…bez nekih posebnih građevinskih proračuna koji obično prate takve infrastrukture projekata.” U samoj pripremi, a sve kako bi se dobilo što više relevantnih podataka, izvršena je identifikacija zemljišta koje je u vlasništvu Distrikta, te okvirna procjena vrijednosti kako samog zemljišta za eksproprijaciju, tako i vrijednosti svih varijanti koje su bile predmet analize. Svi ovi podaci i dokumenti su bili dostavljeni članovima imenovanih timova i predstavnicima zakonodavne vlasti. O svakoj radnji postoji pismeni trag i dokaz i ništa ne odstupa od standardnih procedura koje prate infrastrukturne projekte.

I onda kao vrhunac neistina u tekstu, anonimni novinar navodi da sam u odsustvu direktora Dedeića potpisivala papire koje nisam smjela i da se, navodno, vodio i misteriozno završio disciplinski postupak o ovom pitanju. Sve navodno dolazi od još anonimnijeg, ali dobro upućenog izvora, bez i jednog dokaza za apsurdne tvrdnje. Ne samo da nemam ovlaštenje da potpisujem dokumente u odsustvu direktora, bez njegove saglasnosti, već disciplinski postupak protiv mene nije vođen, što se vrlo lako može provjeriti. Pretpostavljam da dobro upućen izvor ima dokaze za svoje tvrdnje koje može prezentovati javnosti? U protivnom, ovakvo pisanje ne predstavlja ništa više od „rekla – kazala“ i pokušaj diskreditiranja.

Nadalje navodite da sam dobijala instrukcije muža za crtanje projekata koji navodno neće biti brzo ili nikada završeni, bez provjere osnovnih činjenica. Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj (ne Zavod za izgradnju) je zadužen da radi plansku i projektnu dokumentaciju za Vladu Brčko distrikta. Skupština Distrikta je donijela odluku o izradi ovog projekta, broj: 01-02-3152/21 od 15.07.2021. Urbanistički projekt ‘’Ciglane’’ se radi za dio stambenog naselja ‘’Mujkići’’ u Brčko distriktu BiH, koji je prema ovom planu predviđen za izradu Urbanističkog projekta. Dakle, nijedan nalog ne može doći od pojedinca, niti se projekti crtaju po bilo čijim željama, već isključivo u javnom interesu, u skladu sa utvrđenim procedurama.

Sva dokumentacija i svi planovi, koliko god se pokušavalo demonizirati i kriminalizirati rad, nalaze se na službenoj stranici Zavoda i građani uvijek mogu da se informišu o svemu što se radi u ovoj instituciji. Ova informacije su dostupne i novinarima, koji rade u skladu sa Kodeksom i razumiju pojam istraživačkog novinarstva. U konačnici, kao neko ko radi za građane Brčko distrikta, uvijek sam dostupna za provjeru svih informacija prije njihove medijske objave i biće mi zadovoljstvo da zajedničkom saradnjom doprinesemo pluralizmu mišljenja, kako bi javnost dobila tačne i provjerene informacije i zauzela kritičko mišljenje zasnovano na stvarnom istraživačkom pristupu.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version