Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

NOVI KOALICIONI SPORAZUM U BRČKO DISTRIKTU BIH: Siniša Milić (SNSD) vrlo jasan i precizan, Senad Osmanović (SDA) u zabludi!

0

Na temu političke krize u Brčko distriktu BiH kod naroda bošnjaka u javnosti pojavljuju se razne špekulacije. Jedni su uvjereni da će doći do promjena a drugi ipak ne vjeruju u iste.

No kako smo saznali od izvora bliskih brčanskoj SDA kada je u piutanju smjena Grdaonačelnika Eseda Kadrića (SDA)i izbacivanje SDA iz vlasti u Brčko distriktu BiH, oni su potpuno sigurni da neće doći do toga jer su dobili navodno kako izvor tvrdi garancije od Ive Filipovića iz brčanskog HDZ-a da do toga neće doći. Dodatnu potvrdu pored Hrvata iz HDZ-a, SDA je navodno dobila i od predstavnika Srpskog naroda tvrdi izvor, te dodaje kako oni (SDA) misle da im je to glavni adut u ovoj cjeloj priči oko koje je SBIH digao frku jer smatraju da je to već blokirano.

Jedan od jasnih pokazatelja da je ta informacija tačna kako nam je kazao izvor jeste video izjava zastupnoika Senada Osmanovića (SDA) za brčanski portal Plural. Osmanović je u toj izjavi sasvim siguran spomenuo kako koalicioni dogovor između bošnjaka,srba, hrvata i ostalih nije prkršen te kako smatra da nema nikakve krize vlasti u brčko distriktu BiH te da će kako smo iz njegove izjave zaključili ostati sve isto sa SDA na čelu vlasti u Brčko distriktu BiH.

Drugi čovjek SDA Brčko distrikta BiH Senad Osmanović, bez obzira na prekid dugogodišnje saradnje sa SBiH, smatra da i dalje imaju podršku koalicionih partnera iz reda hrvatskog i srpskog naroda. Govorio je za #PluralTV.

Posted by Plural.ba on Saturday, February 25, 2023

No međutim ono što demantuje njegovu izjavu je izjava na brčanskom portalu Nula49 predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH gospodina Siniše Milića (SNSD) odnosno glavnog predstavnika srpskog naroda u vlasti koji je kazao sve suprotno od izjave Osmanovića koji je tvrdio da se ništa ne mjenja te da nije prekršen koalicioni sporazum iz godine 2020.

Milić je izjavio sljedeće:

“Naša podrška nijednom političkom bloku, koji pokušava da okupi, odnosno zadrži, bošnjačku većinu, ne može se podrazumijevati bez prethodnog dogovora o principima i programu rada skupštinske većine, odnosno bez zaključivanja novog koalicionog sporazuma”, rekao je Milić.

On tvrdi da je izbacivanjem iz vlasti Stranke za BiH od strane gradonačelnika, koalicioni sporazum, kojim je formirana vlast nakon lokalnih izbora 2020. godine, faktički postao upitan i zahtjeva redefinisanje piše portal Nula49 a prenosi Srna.

Koalicioni sporazum, kojim je formirana vlast nakon lokalnih izbora 2020. godine, faktički je postao upitan, kaže Milić.

Posted by nula49.com on Saturday, February 25, 2023

Ova izjava gospodina Siniše Milića (SNSD) dokaz je da sudeći prema izjavi Osmanovića SDA ni ne zna šta im se sprema. No kada je brčanski HDZ u pitanju nezvanično smo saznali putem izvora da jeste bilo nekih trzavica između zamjenika gradonačelnika BD BIH Ante Domića (HDZ) i Ive Filipovića (HDZ) zamjenika predsjednika skupštine BD BIH kada je u pitanju podrška za SDA. Gdje je navodno Filipović na sve načine pokušavao da podrži i zadrži Eseda Kadrića odnosno SDA u vlasti.

Međutim izvor tvrdi da je na kraju presudila odluka centrale HDZ-a odnosno gospodina Dragana Čovića koji je Domiću dao signal da se ide u izbacivanje SDA iz vlasti po državnom principu vlasti odnosno Osmoreke, HDZ-a, SNSD-a i ostlaih partnera sa njima.

Napominjemo da bi večeras u Brčko distriktu BiH trebao biti zvanično predstavljen novi bošnjački blok koji će čuiniti novi dio vladajuće Skupštineske većine bez SDA i sa novim prijedlogom Gradonačelnika odnosno Dr. Zijada Nišića (SBIH).

Nsakon toga predstavnici Srba i Hrvata su spremni da uz novi bošnjački blok sklope novi sporazum koji je Predsjednik skupštine BD BIH gospodin Siniša Milić i najavio u svojoj izjavi za portal Nul49 odnosno SRNU.

No također smo saznali da Dr. Zijad Nišić je pristao da obnaša funkciju gradonačelnika BD BIH mimo svoje iskrene volje te da je to uradio jer je centrala to od njega insistirala. Navodno SBIH na čelu sa Semirom Efendićem odlučila je da na državnom nivou promjeni politiku i tok ove stranke te su kako izvor tvrdi u Sarajevu odlučili da Nišić bude Gradonačelnik BD BIH kako bi se oslobodilo mjesto predsjednika brčanske SBIH za nove snage koje su produktivne i populistički u trendu. Upravo je to i bio razlog zbog kog je najpoipularniji političar i zastupnik u Brčko distriktu BiH i šire, dobio poziv u SBIH koju bi kasnije uz svoje kolege predvodio na lokalne i opće izbore umjesto Dr. Zijada Nišića.

Uskoro više detalja…

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version