Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

LJUBLJANA: Ministar Vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković sastao se sa Predsjednikom Slovenskog Akademskog društva “BADS” Prof.dr. Edvinom Derviševićem i ostalim rukovodiocima Bosanskog društva!?

0

Dana 21.06.2023 u Ljubljani Republike Slovenije u prostorijama Ambasade Bosne i Hercegovine, održao se sastanak Ministra Vanjskih Poslova Bosne i Hercegovine  gospodina Elmedina Konakovića s predstavnicima Bosanskog akademskog društva u Sloveniji (BADS-a) i društva BKS.

Ministar Vanjskih poslova BiH Gospodin Elmedin Konaković naglasio je da je zainteresovan za soluciju realizacije zbližavanja i suradnje uređenja odnosa građana Bosne i Hercegovine koji žive van BiH sa državnim institucijama BiH, jer su prema riječima Predsjednika BADS-a Slovenije Prof.dr. Edvina Derviševića građani van BiH još od ranije zbog nemara prethodnih vlasti u BiH godinama bili nepravedno zapostavljeni, te da je želja da se stvore uslovi da što više Bosanaca i Herecegovaca koji žive i rade u inostranstvu, nađu svoje mjesto u Bosanskom društvu odnosno društvu Bosne i Hercegovine.

Predsjednik BADS-a Prof.dr. Edvin Dervišević, dodao je, da je ovo Akademsko društvo “BADS”,u vrlo kratkom vremenskom razdoblju, učinilio puno stvari na održavanju identiteta Bosanaca u Republici Sloveniji odnosno građana BiH koji žive u Sloveniji.

Prvo je naveo primjer uvođenja Bosanskog jezika u slovenske osnovne škole, gdje 12 profesora Bosanskog jezika volonterski,predano i plemenito prenosi svoja znanja ne samo jezika,nego i kulture, historije,geografijei tradicije BiH. Dok primjerice države Srbija i Hrvatska stoje iza svojih profesora koji predaju Srpski i Hrvatski jezik.

Primjerice Bosansko akademsko društvo Slovenije “BADS” pokušava da održi Bosanski jezik kao dodatni predmet u slovenskim školama, bez pomoći  države BiH. Ministar Vanjskih poslova BiH Gospodin Elmedin Konaković obećao je pomoći i kod literature koja bi se podijelila učenicima i profesorima u školama u Sloveniji.

Predsjednik BADS-a prof.dr.Edvin Dervišević  naveo je da se “BADS” bori, da u Sloveniji, Bosanci i Hercegovci, kojih je negdje oko 110.000 gdje je sigurno jedna od najvećih populacija stranaca, u Sloveniji dobiju naziv Nacionalne manjine, ako ne u Ustavu Republike Slovenije, onda za početak barem kao zakonski regularni status u Republici Sloveniji.

Bosansko akademsko društvo Slovenije (BADS) je kao član Bosanskog akademskog društva Europske unije (BADEU) aktivno uključeno u promociji rođendana Bosne i Herecegovine odnosno Povelje Kulina Bana.

Ove godine u mjesecu  Oktobru u kinoteci Ljubljana, biti će održan Festival kratkometražnih dokumentarnih filmova reditelja  BiH sa temom «Uloga žene u Bosanskom društvu«. Selektor je prof.Miroslav Čiro Mandić, a pored BADS-a organizatori su udruženje filmskih umjetnika Slovenije i Kinoteka Ljubljana.

BADEU je u Ujedinjene Nacije (UN) poslala prijedlog da se 29. August ,dan kada je Kulin Ban potpisao povelju sa Dubrovačkom Republikom o slobodnoj trgovini između Bosne i Dubrovnika 1189.godine, proglasi Svjetskim Danom dobrosusjedskih odnosa, te je upravo taj prijedlog podržao Ministar Vanjskih poslova BiH Gospodin Elmedin Konaković.

Akademik gospodin Ismar Mujezinović, potpredsjednik BADS-a, govorio je o ulozi kulture i umjetnosti i sporta  u razvoju države Bosne i Hercegovine i njenoj ulozi u Imidžu i promociji BiH u cijelom svijetu, te o ljudima koji u tim oblastima ne smiju biti zaboravljeni, kao ni njihova djela.

Dipl.ecc.g. Senahil Arslanagić Predsjednik gospodarske sekcije i član UO BADS-a, osvrnuo se na važnost obrazovanja Bosanske djece u Sloveniji, sa naglaskom na jeziku kao vodećem faktoru identiteta Bosanaca i Herecegovaca, ne zaboravljajući historiju,geografiju,kulturu i umjetnost, kojom sva ta djeca dobijaju širinu u obrazovanju, koje je do sada bilo deficitarno našoj djeci upravo u tim oblastima.

Ministar Vanjskih poslova BiH Gospodin Elmedin Konaković, prema riječima Derviševića istakao je da je on Ministar svih Bosanaca i Hercegovaca, te da želi da se stvari pokrenu sa mrtve tačke te da dijaspora  BiH dobije mjesto koje joj I pripada u svojoj matičnoj državi i da kao važan čimbenik Bosanskog društva ima sigurno obavezu i odgovornost  da  je dolično predstavlja u inostranstvu a i da u budućnosti bude još aktivnija i u izgradnji bolje države naše Bosne i Hercegovine.

U razgovoru su aktivno učestvovala i dva člana BKS društva ,Gospodin Kerim Dizdar i Gospodin Gutić.

Izvor:
Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version