Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Odluka o zaduženju Brčko distrikta BiH po projektu “Luka Brčko”!

0

Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovien početkom marta 2019 godine usvojila je Odluku o zaduženju Brčko distrikta Bosne i Hercegovine za projekat “Luka Brčko” u iznosu od 10 miliona u dvije tranše. Zaduženje se prije svega koristi za finansiranje obnovu i optimiziranje cestovnog i željezničkog pristupa Luci Brčko I pripadajuće infrastructure unutar same Luke Brčko.

Ostaje nepoznanica, hoće li biti dovoljna prva tranša u iznosu od 7 miliona eura ili će se iskoristi i druga tranša ili će troškovi za ovaj projekat ići i preko odobrenog iznosa.
Svakako da u fokusu trošenja kreditnih sredstava u cilju što transparentnijeg uključile su se i istražne institucije Brčkog ali Bosne i Hercegovine.

Vlada i Skupština Brčko distrikta BiH su 2009. godine angažovali konsultantsku firmu koja je provela preglede institucionalnog okvira i koja je identifikovala i ocijenila alternativne strukture rukovođenja „Lukom“ Brčko, kao i model vlasništva nad „Lukom“. Rezultat ove studije je Nacrt Zakona o lučkoj upravi kojeg Skupština Brčko distrikta BiH na redovnoj sjednici održanoj u utorak, 10. 7. 2012. godine, nije usvojila.

Ova studija je bila urađena na zahtjev Brčko distrikta BiH i Vijeća ministara BiH, administrirala ju je Svjetska banka, a platio ju je OHR. Studija je ponudila pet koncepata, od kojih je jedan preporučila, a to je razdvajanje lučkog operatera od onog koji upravlja „Lukom“. Ovako ne bi došlo do privatizacije, već bi „Luka“ ostala u vlasništvu Brčko distrikta BiH. Jedan od uslova realizacije ovog projekta jeste donošenje Zakona o lučkoj upravi.

Smisao studije i ove reforme upravljanja „Lukom“ leži u činjenici da je Svjetska banka pripremila 8,5 miliona dolara za rekonstrukciju plovnog puta „Luke“, rekonstrukciju željezničkog kolosijeka i izmještanje kolosijeka iz centra grada. Taj kredit bi se vraćao nakon što bi „Luka“ bila osposobljena i stavljena na tržište i od trenutka kada bi se od koncesione naknade mogao vraćati kredit. Šire gledano, projekat rekonstrukcije „Luke“ Brčko je u sklopu projekta restorizacije rijeke Save, za kojeg je Svjetska banka izdvojila 30 miliona dolara.

Kredit koji je Brčko diglo kod EBRD podijeljen je u 4 faze i to: 

Plan korporativnog razvoja

Planirana vrijednost ugovora (EUR).250.000,00 €

Stvarna vrijednost ugovora (EUR)-210.360,00 €

Rekonstrukcija pristupnog puta, rekonstrukcija industrijske željezničke pruge od Luke Brčko do Željezničke stanice Brčko Novo i izgradnja željezničke pruge na dionici kranske staze
Planirana vrijednost ugovora (EUR)5.640.000,00 €
Stvarna vrijednost ugovora (EUR)-5.986.000,66 €
Dodatni radovi:

Vezani tekst: JOSIĆ: UGOVOROM DEFINISANO DA SU PODACI POVJERLJIVI, TUŽILAŠTVO SE UKLJUČILO!?

U SMEĆU SU PARE: KAKO SU SE POVEZALI ODJELJENJE, KOMUNALNO I LUKA BRČKO!?

Potpisan ugovor o opremi za rukovanje lukama
Planirana vrijednost ugovora (EUR)-3.000.000,00 €
Stvarna vrijednost ugovora (EUR)-2.580.000,00 €
Dodatni troškovi za dizalicu 650.000,00 eura.

Odobren grand u iznosu od 3 miliona eura, ostalo će se platiti opet iz kredita, a na teret budžeta distrikta.

Izgradnja Asfaltnog platoa sa odvodnjom padavina
-Planirana vrijednost ugovora (EUR)960.000,00 €
Stvarna vrijednost ugovora (EUR)-803.501,05 €

Konsultantske usluge za nabavku, procjenu trase pruge, podršku u realizaciji projekta i nadzor nad izvođenjem radova
-Planirana vrijednost ugovora (EUR) 550.000,00 €
Stvarna vrijednost ugovora (EUR)- 499.550,00 €
Dodatni troškovi za annex: 400.000,00 Eura

vezani tekst: KOLIKO ĆE NAPLATIT SVOJ RAD MJESEČNO KONSULTANTI JP “LUKA BRČKO”!?KOLIKO ĆE NAPLATIT SVOJ RAD MJESEČNO KONSULTANTI JP “LUKA BRČKO”!?

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version