Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Građanima BiH koji žive u Kataru prvi put omogućeno da na izborima glasaju iz prostorija ambasade BiH!

0

Iako su građani BiH koji trenutno žive u Kataru iskazali nezadovoljstvo na prošlim lokalnim Izborima jer im je njihov glas propao, što je time bilo ugroženo i njihovo osnovno građansko demokratsko pravo odnosno pravo na glasanje.

Razlog tome bio je da su izborni materijali kasnili sa isporukom jer je BH pošta kasno poslala izborni materijal za Katar. Kako smo saznali putem svojih izvora materijal je poslan zakonski na vrijeme ali nije se uzelo u obzir da će vrijeme isporuke pošiljke izbornog materijala stići kasno do destinacije. No postavlja se i danas pitanje da li je to bilo slučajno ili namjerno?!

Prema tome građani BiH pošiljku sa izbornim materijalom dobili su skoro mjesec dana nakon održavanja lokalnih izbora u BiH. No iako su neki uputili žalbu povodom toga putem telefonskog poziva CIK-u tu se ništa nije moglo uraditi niti ispraviti dodaje naš izvor.

Shodno lošem iskustvu neformalna grupa građana BiH koja živi u Kataru, odlučila se da ovaj put uzme stvar u svoje ruke kako bi se ovaj veliki propust BiH,CIK-a i BH pošte izbjegao. Oni su poslali zahtjev iz Katara adresiran CIK-u da se građanima BiH koji žive u Kataru od sada omogući glasanje iz prostorija ambasade BiH u Kataru.

No kako saznajemo CIK je odgovorio i udovolji na zahtjev građana BiH koji žive u Kataru te donešenom odlukom omogućio glasanje iz prostorija ambasade BiH u Kataru odnosno iz DKP BiH Ambasada BiH u Dohi.

Odluka Centralne izborne komisije BiH

Ovo je još jedan uspjeh gdje su se građani sami izborili za svoja osnovna prava dok država vjerovatno i ne zna za ove osnovne problematike sa kojim se suočavaju i susreću građani koji žive van Bosne i Hercegovine.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version