Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

SLOŽNA BRAĆA PO “SISTEMU” drugi dio – Italijnski posao!

0

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine zadnjeg dana u mjesecu marta ove godine nije dala suglasnost da se produži ugovor sa konsultantima i nadzorom za projekat revitalizacija „Luke Brčko“ firmi Technikal-PPG. Nakon toga uslijedio je stampedo poziva, mailova, samo da ostanu isti konsultani/nadzor.

No prema odobrenom kreditu i već odabranim konsultantima Technikal-PPG do sada je urađeno nešto manje od 6% projekta čija je vrijednost oko 20 miliona KM a isplaćeno je preko 1.000.000,00 KM za konsultante i nadzor firmi Technikal-PPG koji sada traže dodanih 800.000 KM za narednih 12 mjeseci.

Prema prijedlogu predsjednika PIU tima Pere Gudeljevića od Vlade distrikta zatraženo je pruduženje ugovora isključivo sa postojećim konsultantima i nadzorom iako je sam ugovor istekao prije par mjeseci.

Novi prijedlog je da se ugovor sa konsultantima/nadzorom firmom Technikal-PPG produži za novu cijenu od 800.000,00 KM za 12 mjeseci.

Dok na području Brčko distrikta BiH skoro pa svakodneno se pojavljuju novi štrajkovi i traži se povečanje plata Luka Brčko preko kredita EBRD-a plaća konsultante mjesečno preko 5000,00 KM dok neki od njih rade samo „online“ i vjerovatno nikad nisu ni bili u Brčkom.

Pravi apsurd počinje kada se umiješao novoformirani Zavod za planiranje, projektovanje i izgradnju Brčko distrikta BiH, na čelu sa direktorom Ismetom Dedeićem koji preko svog zamjenika Ante Ilića, a koji je vjerovatno u dogovoru sa trenutnim direktorom Perom Gudeljevićem angažuju zaposlenika takozvanog Zavoda za izgradnju kako bi projekat išao lakše, zaposlenici bi radili  za Zavod i za konsultante posao nadzora u isto radno vrijeme.

Kao vođa tima uzet je stalni inženjer Plamen Tanev.

Konsultanti zajednička firma Italija-Bosna i Hercegovina odlučila se da kao glavnog projektanta uzme Plamen Taneva koji već radi u blizni Osijeka isti ovaj projekat također on radi dva posla u isto radno vrijeme te je mjesečno plaćen oko 10.000 eura.

Kao zamjena vođe tima zadužen je Radoslav Mićanović. Koji je već poznat bračnskoj javnosti kroz projekat obilaznice gdje je također bio uključen u pomenuti projekat.

Mićanmović je navodno mjesečno plaćen oko 3.250 eura ili 39.000 eura godišnje.

Brčanska dizalica

Alessio Rossin– inženjer lučke infraskture i opreme će za svoj jedan mjesec uzeti skromnih 22.000 eura. Prema planu oni će iz brčanske Luke od dvije postojeće dizalice jednu prodati kako bi je „popravili“ a Brčko će sebi „kupiti” novu. Dizalica je prvobitno trebala biti plaćena 2,5 miliona eura ali zbog svega pa i rata u Rusiji trebat će dodatnih 600.000,00 eura.

Poznato ime u BiH i Hrvatskoj – Sve je dobro ali trebaju nam i šine- Bešir Karkelja. I u ovaj projekat revitalizacija Luka Brčko umiješao se i Bešir Karkelja direktor firme Bau GLAJZ doo Sarajevo, inače kako izvori tvrde a što se vodi kao javna tajna gospodin Bešir Karkelja je navodno veliki prijatelj direktora Zavoda za izgradnju Ismeta Dedeića. Ovaj iskusni inženjer se već pokazao kao uspiješan u republici Hrvatskoj gdje je imao firmu Bau Glajz Zagreb ali je završila u stečaju. Inače odličan organizator odlaska u Tursku na trošak izvođaća gdje trebaju da se kupe „šine“,u svoj tim na preporuku izabrao predsjednika PIU tima Peru Gudeljevića i direktora Luke Brčko, Pericu Josića.

Specijalista nabavke/ugovor potraživanja „online“ Goran Kurtović, koji mjesečno svoj online rad naplaćuje skomnih 4000 eura što se građani distrikta vraćati kroz kredit od 15 godina.

U tim za dogovor uključen i Kemal Husika koji za nepuna četiri mjeseca bi trebao naplatiti skoro oko 15.000 eura.

S obzirom da  je engleski jezik težak, konsultanti su se potrudili i angažovali Asmiru Sarajlić koja mjesečno za vođenje zapisnika uzme skromnih 1250 eura ili godišnje oko 15.000 eura.

I za kraj ostaje Emina Ramćić direktorica firme PPG, čiji je navodni vlasnik ali jeste upisan kao  prokurista Tanović Senad, za kog izvori također tvrde da je javna tajna da je isti u prošlosti blizak sa direktorom Zavoda za izgradnju Brčko distrikta BiH Ismetom Dedeićem.

PPG je jedna od najuspiješnih firmi koji su samo u 2021 godini imali prihoda preko 8.000.000,00 (Osam miliona) KM od toga su od distrikta naplatili za dvije godine  oko 1.000.000,00 KM. Oni skupa navodno iimaju oko 30-tak zaposlenika tvrde izvori.  Firma je inače osnovana početkom godine 2012 i većinom radi projekte nadzora oko pruga/željeznica sa bratskim firmama iz Italije.

Gospodin Irem Silajdžić je konsultant koji je bio na prvom spisku (skromnih 4.000 eura) ali sad u novom prijedlogu za produžetak preskoćena zbog navodnog sukoba interesa. Navodno preko svoje firme ima u planu da radi na Korporativnom planu za Luku Brčko gdje su ilicitirali ovaj posao za nekih 210.000 eura dok će ona biti plaćena skromnih 48.000 eura.

S obzirom da  trenutni Konsultantski Ugovor broj C44885/7440/91049_C44886/7440/38005 ne prati Ugovor Izvođača do kraja završetka radova, bilo bi potrebno napraviti i formalizirati Aneks Konsultantskog Ugovora u cilju obuhvatanja novog roka za pružanje usluga zajedno sa novim troškovnikom.

S tim u vezi, Konsultant je, na osnovu iskustva i saznanja o obimu radova koje treba obuhvatiti, napravio prognozni tabelarni prikaz u kojem je jasno naznačen raspored svakog nadzornog stručnjaka zajedno sa odgovorajućom naknadom i konačnim troškom za njegov/njen angažman (molimo pogledajte priloženu tabelu).- konsultanti pisali šefu projekta Peri Guedeljeviću.

Konsultanti si također napisali i sljedeće:

Željeli bismo vas podsjetiti i na okolnosti koje su dovele do potrebe za proširenje obima pružanja naših usloga u sklopu Ugovora, a posebno se odnose na:

  • kompleksnost samog Ugovora
  • lošu projektnu dokumentaciju
  • neuslađenost projektne dokumentacije sa
  • prilikama na terenu
  • povećanje obima radova (usko vezano za
  • neusklađenost projektne dokumentacije sa prilikama na terenu)

Vjerujemo – kao Konzultant – da smo ovdje pripremili i dali valjan i pošten prijedlog kako

bismo što adekvatnije odgovorili na potrebe Projekta i pružili najkvalitetniju uslugu primjerenu radovima koji će se izvoditi pri tome imajući u vidu važnost koji ovaj projekt ima za zajednicu u Brčkom.

Sve u svemu. Revitalizacija projekta Luka Brčko je podijeljena u nekoliko faza:

  1. Faza Dizalica nabavlja se iz Rusije za cijenu oko 2,5 miliona Eura + dodatnih 600.000 eura.
  2. Faza Lučki plato- završeno oko 1 milion eura
  3. Rekonstrukcija pruge Novo Brčko- Luka Brčko- 5,9 miliona Eura
  4. Korporativni plan – 210.000 eura
  5. Konsultanti nadzor 499.550 eura + dodatnih 400.000 eura

Nastavit će se….

Share.

Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version