Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Hoće li Policija Brčko distrikta BiH biti glavna meta političkog “Hladnog rata” lokalnih tajkuna i moćnika ?

0

Iako su građani Brčko distrikta BiH bili svjedoci odlično sporvedenih policijskih akcija kao što su akcija “GRANT” i akcija “SISTEM” uz odličnu suradnju sa Osnovnim sudom i Tužilaštvom Brčko distrikta BiH. Ipak smo vidjeli razne medijske ispade osumnjičenih pogotovo kada je u pitnaju poslednje sprovedena akcija kodnog naziva “SISTEM” gdje je jedan od osumnjičenih koga javnost BD smatra bivšim uticajnim političarem ili kontraverznom i sposobnom ličnošću, koji se slobodno možemo reći pokušao koristiti se metodom ucjene kako svjedoka tako i Policije Brčko distrikta BiH.

Treba napomenuti da je Policija Brčko distrikta BiH u zadnjih godinu dana uradila sjajan i jako profesionalan posao u smislu sprečavanja Korupcije i raznih drugih malverzacija gdje su osumnjičeni pretežno bili političari iz Skupštine Brčko distrikta BiH kao i razni šefovi odjeljenja vlade Brčko distrikta BiH. Takođe treba napomenuti da nijedan šef Policije od osnivanja distrikta nije uradio ovako veliki posao osim Gorana Pisića sadašnjeg šefa Policije BD bafrem kada je visoka korupcija u pitanju, pogotovo u samo jednoj godini dana.

Iako Tužilaštvo i Osnovni sud BD takođe vrijedno rade svoj posao profesionalno, traba imati na umu da upravo oni (Tužilaštvo i Sud) ipak na kraju donose svoje zakonske odluke koje se moraju poštovati i gledati kao stub pravde koji nam svima mora biti zvijezda vodilja ka poštenoj i zakonskoj odluci Institucija Brčko distrikta BiH. Upravo pored toga tu se ne smije zanemariti i bitna činjenica a to je, da je Policija Brčko distrikta BiH uradila profesionalno veliki dio posla te kao takva u zadnje vrijeme prateći lokalne medije biva izložena raznim političkim prepucavanjima ili slobodno možemo reći raznim političkim ucjenama.

Upravo tu možemo zaključiti da Policija Brčko distrikta BiH kao takva ostaje otvoreni front slobodno možemo reći novog političkog takozvanog “Hladnog rata” u kom razni političari ili lokalni tajkuni putem politike jurišaju u napad svim silama na pokušaj uticaja na rad Policije Brčko distrikta BiH sa ciljem samodbrane.

Naravno ne samoodbrane od poštenog i kvalitetnog rada već samoodbrane od sumnjivih,mutnih i netransparentnih poslova koji se odvijaju u distriktu preko mnogih varijacija kao što su tenderi,grantovi,privatizacije, i sl. a koji su obogaćeni nezasićenim nepotizmom i korupcijom koja aktivno prevladava u distriktu. Gdje smo dobili rezultat da npr. šefovske i stručno savjetničke poslove u Zavodu za planiranje izgradnju i razvoj BD obnaša supruga Gradonačelnika Brčko distrikta BiH zajedno sa muževima tužiteljica iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH i to sa jako dobrim i visokim platama dok za ostale građane čiji supružnici nisu pozicionirani nema mjesta na budžetu Brčko distrikta BiH.

Registar zaposlenih Brčko distrikta BiH

Kao argument bi slobodno mogli da uzimamo za primjer javne istupe pretežno osumnjičenih političara iz pomeutih akcija. Tako je npr. Ismet Dedeić Šef Zavoda za planiranje,projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH koji ima status osumnjičenog u policijskoj akciji “SISTEM” nakon puštanja da se brani sa slobode u medijima kao što su Federalna televizija -FTV izjavljuje kako je pomenuta akcija “SISTEM” i afera njemu politički namještena. Upravo u toj izjavi Dedeić je u startu policiju BD okarakterisao kao instrument kojim političari manipulišu te diskreditovao njeno izvorno i namjensko značenje institucije koja se bavi istragom i pravdom kao i čuvanjem javnog reda i mira. No samo par dana kasnije nakon sporne izjave, Dedeić je lokalne medije pozvao na svoju press konferenciju u kojoj je najavio da će informisati brčansku i širu javnost o kontinuiranom političko-policijskom progonu i režiranju politički montiranih procesa koji se vode protiv njega. Gdje je vidljivo da je ponovo najveći pritisak usmjeren na Policiju Brčko distrikta BiH koja radi svoj posao profesionalno. No na žalost Dedeića on na svojoj Press konferenciji nije mogao da prisustvuje zbog novo izrečene proširene mjere suda o istupu u javnosti. Tako je Dedeić morao otkazati svoju Press konferenciju kako bi izbjegao kršenje zabrane koje bi ga moglo odvesti u jednomjesečni pritvor.

Poziv na Press konferenciju

No Dedeić nije bio jedini zvaničnik koji je pokušao pritiskom zaustaviti rad Policije ili neke druge Institucije. Sličan primjer se desio ne samo sa policijom već i sa lokalnim portalima poput našeg “times.ba” kada je na nedavnoj sjednici skupštine zastupnik Turske nacionalne manjine Alija Denjagić promašio temu rasprave pa pokušao iskoristiti priliku ušutkivanja tako što je neke lokalne portale pokušao okarakterisati kao opasnost za političare no mi predpostavljamo da se radilo upravo o našem poprtalu koji jedini javno kritikuje rad političara Brčko distrikta BiH NO Denjagić je tada kazao sledeće, citiramo:

Ovo što se “dešaje”, smatra Denjagić, može se spriječiti “pozabljavnjem elektronskim medijima”.

“Mi u elektronskim medijima koje svaki dan slušamo, gledamo, gledamo ko proziva predsjednika Skupštine, dopredsjednika, šefa Policije, zastupnike, imenom i prezimenom, da izvinete od A do Ž nam… I? Ja još nikad nisam vidio da je iko procesuiran na osnovu toga. Ja jesam za slobodno mišljenje, ali nisam za slobodno javno vrijeđanje”, istakao je Denjagić.

Sve navedeno je samo jedan mali primjer gdje je evidentno da se u oba navedena slučaja radi o zvaničnicima ili političarima koji su osumnjičeni ili predmet istrage u policijskim akcijama kodnog naziva “GRANT” i “SISTEM”.

Postavlja se pitanje postoji li Institucija u Brčko distriktu BiH koja će zaštiti rad Policije kako kao organa vlasti tako i kao policijskih službenika koji evidentno trpe najveći politički pritisak na svojoj koži.

Glavno pitanje je hoće li se oglasiti OHR i supervizor za Brčko distrikta BiH Michael Scanlan kako bi barem malo dao motivacije za nastavak profesionalnog rada Policije Brčko distrikta BiH. Ili će jednostavno oni biti nijemi a političarima prepustiti moć uticaja gdje se funkcijama i Skupštinom Brčko distrikta BiH manipuliše pritiskom i ucjenama gdje se direktno nameće politička volja nad radom Policije Brčko distrikta BiH.

Nije čak ni tajna da se šuti o činjenici da političar koji je jedan od glavnih osumnjičenih u akciji “GRANT” i dalje obavlja funkciju člana komisije za Bezbjednost i nadzor rada Policije Brčko distrikta BiH.

Skupštinska Komisija za javnu bezbjednost i nadzor nad radom Policije

Shodno svemu ukoliko uzmemo u obzir političke ispade u medijima bivših zvaničnika i političara onda slobodno možemo da se zapitamo hoće li Policija Brčko distrikta BiH koja svoj posao radi profesionalno i temeljno biti glavna meta političkog takozvanog “Hladnog rata” lokalnih političkih tajkuna i moćnika ?

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version