Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

JP KOMUNALNO BRČKO U RALJAMA POLITIKE SDP-a: Trgovina utjecajem,flacifikovanje isprava i strah od nedostatka neakreditovanih visokoškolskih ustanova!?

1

Iako smo ranije u tekstovima vezanim za afere u “JAVNOM PREDUZEĆU KOMUNALNO” u Brčkom odnosno “JKP”, pisali kako je sumnjivo poništen konkurs za Direktora tog preduzeća zbog očiglednog namještanja istog konkursa političkom kandidatu Brčanskog SDP-a odnosno kandidatu gospodinu Kemalu Atiću bratiću Predsjendika ili povjerenika brčanskog SDP-a Esada Atića, zbog nedostatka radnog Iskustva u infrastrukturnim projektima. 

No također i nedostatku certifikata “B1” o znanju i poznavnaju stranih jezika (Engleski i Njemački) kao i neakreditovanoj visokoškolskoj ustanovi, gdje je Gospodin Kemal Atić uputio zahtjev da mu UO “JKP” Brčko dostavi određene dokumente kada je iskustvo u pitanju odnosno Infrastrukturni projekti kojih nema godinama u JKP a za što su izdvojena i uplaćena finasijska sredstva od Vlade BD BIH. 

No uzalud svemu u međuvremenu redakcija našeg portal “TIMES.BA” došla je do novih zabrinjavajućih podataka i informacija kada je UO JKP u pitanju kao i konkurs za direktora istog.

Naime u jednom od prethodnih tekstova pisali smo kako je raspisan novi Konkurs za poziciju direktora u JKP nakon poništenja starog te kako su neki od članova UO JKP pokušali svojim prijedlogom da iz novog konkursa izbace uslov o radnom iskustvu Infrastrukturnih projekata. No na naše opće iznenađenje to se nije desilo a novi Konkurs je objavljen kao identičan prethodnom bez bilo kakvih izmjena.

Međutim nakon detaljne analize saznali smo nevjerovatan podatak odnosno pokušaj podmetanja koji bi se mogao promatrati kao Trgovina utjecajem članova UO JKP.

Naime u prethodnom obrascu za prijavu na Konkurs za poziciju Direktora odnosno konkursa koji je sumnjivo poništen, jasno je bilo naglašeno pri unosu podataka pod tačkom 4. Obrazovanje kandidata da se u polje unese pored ostalih podataka i Institucija koja je akreditovala visokoškolsku ustanovu koju je kandidat završio, kao i datum i broj rješenja akreditacije.

Stari i prvi Obrazac prijave

No ono što se desilo prilikom raspisivanja konkursa odnosno nakon pisanja našeg portala “TIMES.BA” da Gospodin Kemal Atić nije u trenutku sticanja diplome godine 2016 imao diplomu akreditovane visoko školske ustanove koja je akreditovana tek godine 2021.  Odnosno Upravni Odbor JKP je pretpostavljamo s ciljem namještanja konkursa gospodinu Kemalu Atiću iz novog obrasca za prijavu na konkurs izbacio polje pod tačkom 4. Obrazovanje kandidata gdje je jasno bio pomenut podatak o akreditaciji.

Dakle UO JKP je iz novog obrasca prijave na konkurs za Direktora JKP izbacio podatak o akreditaciji visokoškolske ustanove koju je završio kandidat koji se prijavljuje na konkurs za direktora JKP.

Novi Obrazac prijave sa izmjenom eliminisanja podataka o akreditaciji visokoškolske ustanove

Ovdje je stvar vrlo jasna nakon svih naših pisanja slobodno se može reći i vidjeti da je ovo vjerovatno  pokušaj Trgovine Utjecajem. Jasno je da ovo sada već liči na nešto što podsjeća na udruživanje radi činjenja više krivičnih djela ukoliko bi uzeli u obzir da bi  JKP u zahtjevu kandidata Kemala Atića o iskustvu o Infrastrukturnim projektima kojih JKP nema mogao da izda falcifikovan dokument odnosno samo radi proforme ili nešto što bi ličilo na dokument koji zadovoljava uslove konkursa. 

Odnosno izdavanje lažnog uvjerenja ili potvrde za nešto što Kandidat nije imao u svom iskustvu. Te kasnije poslije toga prihvatanje iste takve falcifikovane potvrde kao validne u postupku Javnog konkursa pri izboru i odabiru novog Direktora JKP, Brčko.

Očito je da je ovo nešto što asocira na trgovinu utjecajem od strane članova UO prema zaposlenicima JKP, pri čemu im je dat zadatak da pripreme lažnu potvrdu i predstave je članovima UO s ciljem ispunjavanja posebnih uvjeta za konkretnog kandidata odnosno za kandidata gospodina Kemala Atića (SDP)  trenutnog Direktora JKP!

Napominjemo da je Trgovina utjecajem je nedostajala u Krivičnom zakonu Brčko distrikta BiH sve do 2017. godine. No o trgovini utjecajem u kontekstu pogodovanja jednom kandidatu na sve načine kao u primjeru JKP možete pogledati u opisu krivičnog zakona u prilogu:

Krivični zakon BD BIH
Krivični zakon BD BIH
Krivični zakon BD BIH

Ovako očigledan pokušaj grupnog krivičnog poduhvata članova UO JKP je definitivno nečuven. Nevjerovanto je da niko od Institucija ne želi da reaguje niti naredi istragu povodom ovoga. Zar mediji poput portala ”TIMES.BA” i sl.trebaju da Tužilaštvu i Policiji Brčko distrikta BiH  ukazuju na nezakonit rad gdje postoji očigledna sumnja u pokušaj trgovine utjecajem i sl. Kako bi oni počeli da rade svoj posao. Ako je to tako onda je Brčko distrikt BiH definitivno pod alarmantnim signalom za pomoć OHR-a i države BiH.

Vrlo je jasno kao što smo pisali i u ranijim tekstovima da Upravni Odbor JKP želi po svaku cijenu kršenjem zakona i sl. Naštimati konkurs kako bi Gospodin Kemal Atić ponovo bio odabran i selektiran kao najbolji kandidat te da mu se obnovi novi mandat direktora na bilo koji način. 

Ovo je jedan od dokaza da se Politika miješa i pita pri zapošljavanju u Brčko distriktu BiH ukoliko se uzme u obzir da je Kemal Atić član političke partije SDP koja se nalazi u vlasti odnosno vladajučoj večini i gdje se bez pardona priča da je pozicija direktora JP KOMUNALNO rezervisana samo za brčanski SDP. Stoga nas i ne čude naslovi u medijima i komentari građana da niko ne može dobiti posao na budžetu Brčko distrikta BiH ukoliko nije član političke stranke koja je u vlasti u Brčko distriktu BiH.

Javna je tajna da su članovi UO JKP dobili neređenje od trenutnog direktora JKP Kemala Atića kako nezvanično saznajemo odnosno roka od dva dana da osmisle dokument kao odgovor na njegov upućeni zahtjev, te da mu taj dokument na brzinu osmišljen izdaju kao potvrdu kojom bi pri konkursu dokazao da on ispunjava sve uslove konkursa kada je u pitanju iskustvo u Infrastrukturnim projektima. 

No postavlja se pitanje kako je onda Kemal Atić ispunio uslove u prošlom mandatu Direktora odnosno u prvom konkursu koji je zahtijevao iste uslove prije 4. Godine ukoliko nije imao n priložio potrebnu traženu dokumentaciju pri konkursu koju se nadamo da će Policija i Tužilaštvo BD BIH provjeriti u svojim istragama ukoliko do istih uopšte dođe!?

Treba napomenuti također da smo saznali da je UO JKP promijenio kao što smo u tekstu već napisali originalni obrazac za konkurs izbacivanjem podataka o akreditaciji visokoškolske ustanove odnosno izmijenili obrazac koji je važio ne samo u konkursu za direktora JKP već je važio i za sve konkurse u “JKP”!

Registar zaposlenih BD BIH
Rješenje o akreditaicji iz godine 2021
Rješenje o akreditaicji iz godine 2021
Rješenje o upisu u državni registar akreditovane ustanove iz godine 2021

No svim ovim nabrojanim i navedenim činjenicama u ovom ali i prethodnim tekstovima također se može zaključiti da se ovdje vjerovatno krši i krovni pravni akt, jer Brčko distrikt BiH nema nezavisnost Javnih Preduzeća kao npr. JKP a koju je imao namjenu nametnuti zakonodavac tim aktom odnosno statutom izmjene koji je već u ranaijem periodu  donio Supervizor za Brčko distrikta BiH gospodin Rafi Gregorijan.

Statut Brčko distrikta BiH

No pitamo se na osnovu toga gdje su sada Supervizor i OHR koji bi trebali da štite Statut BD BIH u djelu nezavisnosti rada Javnih Preduzeća koja pripadaju svim građanima Brčko distrikta BiH a ne samo političkim strankama. Ukoliko politika štiti svoje kadrove, kandidate,kapital i preduzeća ko onda štiti građane Brčko distrikta BiH od kriminala i korupcije!? Da li možda Policija ili Tužilaštvo BD BIH koji sve ovo mirno i nijemo promatraju bez bilo kakve reakcije. Dobro došli u Brčko distrikt BiH raj privrednog kriminala i korupcije…

Share.

1 Comment

  1. Pingback: BOSANSKI LONAC SDP-A U "JP KOMUNALNO" BRČKO: Bježi li Direktor Kemal Atić (SDP) od odgovornosti i prebacuje li Upravnom Odboru i ostalim uposlenicima vruć krompir u ruke!? ⋆ Times.ba

Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version