Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

DERVIŠEVIĆ: Neprihvatljivo je da Milorad Dodik traži smjenu Duške Jurišić, ona i više nego profesionalno radi svoj posao i pomaže građanima BiH!

0

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i entiteta republika Srpska, u aprilu ove godine, gostujući u emisiji “Telering” na RTRS-u rekao je kako je Duška Jurišić “greška.” Jedna od tačaka današnjeg dnevnog reda na sastanku koalicionih partnera na nivou BiH je zahtjev SNSD-a za smjenu zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice Duške Jurišić.

Mirza Dervišević Novinar i Urednik portal “TIMES.BA”, koji je nedavno fizički napadnut hladnim oružjem (metalnim boskerom) 19.08.2023. godine u Brčkom od strane maskirane osobe gdje su mu nanešene tjelesne povrede, osvrnuo se na izjavu gospodina Milorada Dodika kada je u pitanju njegova inicijativa smjene zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice gospođe Duške Jurišić.

Informacija da će Milorad Dodik Predsjedndik Republike Srpske BiH tražiti smjenu Duške Jurišić je pogrešna ili vjerovatno neka tehnička greška nadam se, odnosno greška u koracima gospodina Milorada Dodika. Gospođa Jurišić je definitivno svojim profesionalnim i marljivim radom na terenu dokazala da zaslužuje i više nego funkciju zamjenice Ministra za Ljudska prava i Izbjeglice BiH. Pored mene koji sam sam to osjetio u svom slučaju tu su i druge kolege novinar, povratnici i ostali građani. 

Duška Jurišič – zamjenica Ministra za Ljudska prava i izbjeglice BiH

Na kraj krajeva Duška Jurišić je jedan od velikih boraca za prava Novinara i koja se snažno bez straha protivila krivičnom zakonu o kleveti u Republici Srpskoj što bi svakome to trebalo biti i normalnao jer time se otežava posao novinara koji hrane tim poslom svoje porodice. Novinarstvo nije jednostavan posao prema tom zakonu jedna mala greška bi vas mogla kostati krivične odgovornosti što je naravno ne prihvatljivo.

Iako pretpostalvjam da većina građana BiH iz reda naroda Bošnjaka ne simpatiše gospodina Dodika zbog nacionalnih interesa i sličnih izjava koje Bošnjake uvijek opravdano povrijede ipak je pitanje da li su ove stvari Milorada Dodika “PARAVAN” za njegovo bahato ponašanje ili u Miloradu Dodiku ipak ima ljudskosti jer i lično mi je poznato da je pored Srba pomagao Bošnjacima,Hrvatima i drugima u Brčko distirktu i ostatku BiH.

Pored svih zamjerki i sam zamjerim Dodiku što je kolegica novinarka Kadira Šakić sa svojom porodicom kao povratnik i uposlenik “RTV SREBRENICA” zbog riječi “GENOCID” morala napustit svoju državu Bosnu i Hercegovinu.Iako je cijeli svoj život bila žrtva rata gdje je bila ranjena kao devetogodišnjakinja 2 puta jednom u rebro drugi put u stomak dok je sa majkom pokušavala spasiti brata od granatiranja da bi na kraju njen sedamnaestogodišnji brat bio ubijen. Neprihvatljivo mi je kao čovjeku da osobi koja je psihički i fizički prošla sve te traume neko mobingom i pritiskom primora cijelu porodicu da napuste svoju državu i to u miru nakon rata i muke koje su preživjeli.

Zamjerim kao i većina građana BiH i regije što još uvijek nije rasvjetljeno ubistvo nevinog Davida Dragičevića.

Ruku na srce i iskreno govoreći Milorad Dodik je imao u moru katastrofalnih izjava i one neke koje su bile realne i dobre, te koje zaista istinito oslikavaju našu državu u kojoj živimo Bosnu i Hercegovinu. 

Milorad Dodik – Predjsendik SNSD-a i entiteta Republike Srpske BiH

S obzirom da živim u Brčko distriktu BiH multietničkoj sredini i gradu poznato mi je da je Milorad Dodik nekim ljudima koji su bili u lošeg materijalnog stanja pomogao. Prema tome prvenstvneo kao Bošnjak smatram da Milorad Dodik i nije toliko loš čovjek ostalo je hologram Dodika kao politike. Korupcija i nepotizam su posebna tema tu smatram da ni sam ne trebam biti pođteđen ako sam kriv. 

No kada je Dodik u pitanju to što se naša mišljenja ne podudaraju ne mora da znači da je neko loš i zao. S druge strane ne podržavam Dodikove oštre i neprihvatljive kritike prema strancima Visokom predstavniku i ambasadoru Sjedinjenih Američkih država u BiH ali i samom SAD-u kao što smatram da i krivični zakon o kleveti novinara je nedopustiv! Jer on u fizičkoj formi otima ljudima hljeb iz usta i novinare dovodi u rizik od potencijalnih fizičkih napada internet botova i ostalih nacionalnih i lsičnih fanatika i ekstremista. Vjerujem da Milorad Dodik voli svoju državu u kojoj živi odnosno Bosnu i Hercegovinu, ljubav prema jednom entitetu je nešto sasvim drugo, odnosno politika za mase.

Možete me mrziti ili voljeti zbog ovih izjava o Miloradu Dodiku ali smatram da je to realnost samo pokušavam biti realan i objektivan koliko mogu iako je to danas u vremenu kakvom živimo najteže biti.

Mirza Dervišević – Osnivač i Urednik portala “TIMES.BA”

S obzirom na to sve vjerujem da je ovaj pokušaj smjene gospođe Duške Jurišić neka tehnička greška Milorada Dodika i njegovih savjetnika te se iskreno nadam da je bio pod utjecajem raznih pritiska zbog situacije u kojoj se trenutno nalazi i sl. te vjerujem da če Milorad Dodik promjeniti svoje mišljenje i povući taj prijedlog ukoliko ga je uopšte predložio.  Ako ne zbog sebe onda barem zbog svih građana Bosne i Hercegovine i entiteta Federacije BiH, Republike Srpske BiH i posebne jedinice koja se zove Brčko distrikt BiH, te se nadam da će i sam što prije povući neprihvatljivi krivični zakon o kleveti koji novinarima otežava posao.

“Milorade u ime građana,novinara,povratnika i sl. Kojima je Duška Jurišić moralno i na bilo koji drugi način pomogla i iskazala suosjećanje, povuci svoj nepromišljeni prijedlog iu dopusti gospođi Juričić da radi svoj posao na poziciji koju obnaša u ime svih naroda i religija” – Mirza Dervišević

Unastavku pročitajte objavu Derviševića na profilu društvene mreže “FACEBOOK”:

“Iako sam htio ostaviti za nešto kasnije ali evo odlučio sam upravo sada. Odgovorno tvrdim da gospođa Duska Jurisic je osoba koja ne da zaslužuje funkciju zamjenika Ministra za Ljudska prava BiH, već upravo funkciju samog Ministra BiH pogotovo kada su ljudska prava u pitanju. Odgovorno tvrdim i svjedočim da je upravo gospođa Jurišić jedan od najvećih boraca za ljudska prava u BiH. 

Gospođa Jurišić se brine o svakom incidentu u BiH da li je to bio napad na povratnike,novinare odnosno građane njihove probleme  i sl. gospođa Jurišić je uvijek prva ta koja pozove ponudi pomoć i iskaže brigu i istraje do kraja svim individuama. Kada se desio napad na novinara u Brčkom 19.08.2023. godine, odnosno pokušaj ubistva mene hladnim oružjem, Duška Jurišić je bila među prvih 7 osoba sa visokih državnih funkcija koje su me kontaktirale i to pozvale na telefon i pitali me kako sam pa čak i pozvala moju majku koja je bila svjedok pokušaja ubistva na mene i pitala je kako je i trebali joj bilo šta. 

No ja sam tu nebitan, istu stvar je uradila mojim kolegama kao npr. kolegici Kadira Šakić iz Srebrenice koja je novinar po struci, koja je ranjena kao devetogodišnjak 2 puta, jednom u rebro drugi put u stomak dok je sa majkom tražila brata kako bi ga sklonila na bezbjedno mjesto. Nažalost njen je brat kasnije ubijen od strane agresora 1995. godine a imao je samo 17 godina. Nepotpune posmrtne ostatke svog brata Kadira i njena porodica pronašli su godine 2019. Da bi godine 2021 našli i drugi dio tijela njenog brata. Upravo Kadira Šakić je bila pod nevjerovatnim mobingom jer je na godišnjici genocida u Srebrenici u programu kao novinar sa državnim fakultetom koristila riječ “GENOCID” koju su joj nakon toga zabranili da koristi u programu “RTV Srebrenica”. Kadira i njena porodica nakon toga su zbog mobinga sigurnije bezbjednosti bili prisiljeni da napuste Bosnu i Hercegovinu.  Jedina osoba koja joj je pružila ruku pomoći, brige i maksimalno se trudila da bude od pomoći bila je upravo gospođa Duska Jurisic. 

Kadira Šakić – Novinarka RTV Srebrenica

Nakon toga tu je ponovo i napad na Marka Mišića, povratnika u Derventu. Gospođa Jurišić je uvijek tu! Zato neka se stidi svako onaj koji pomisli da bi podržao ovakav pogrešan i nekorektan prijedlog Milorada Dodika o smjeni gospođe Duške Jurišić. Očigledno je da nekome smetaju osobe na poziciji koje žele biti od pomoći građanima Bosne i Hercegovine i samoj državi Bosni i Hercegovini bez obzira na ime prezime,nacionalnost,vjeru, humanost i trudu na što kvalitetnijem radu na poboljšanju međuljudskih odnosa. 

Gospođo Duska Jurišić zamjenice Miinistarstva za Ljudska prava BiH, hvala vam na svemu i podršci koja mnogo više znači nego što i sami mislite, u ime mene, moje porodice, kolega novinara i svih drugih poštenih građana BiH kojima ste pomogli i koji vas podržavaju. Jendo veliko hvala i zanjte dobri i pošteni ljudi su uz vas!”

Iako sam htio ostaviti za nešto kasnije ali evo odlučio sam upravo sada. Odgovorno tvrdim da gospođa Duska Jurisic je…

Posted by Mirza Dervišević on Monday, October 16, 2023

Izvor:
TIMES.BA
Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version