Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

NiP Brčko distrikta BiH: Održana tribina  “Bosna i Hercegovina na evropskom putu”

0

U subotu, 9.3.2024. godine, u Islahijjetu u Brčkom, održana je tribina na temu “Bosna i Hercegovina na evropskom putu”, koju je organizirala Narod i Pravda Brčko distrikta BiH, koji je izazvao veliku pažnju javnosti i izuzetan odziv građana.

Na tribini su kao govornici učestvovali Damir Bulčević predsjednik NiP-a Brčko distrikta kao domaćin skupa, zatim Elmedin Konaković predsjednik NiP-a BiH, Kemal Ademović prvi zamjenik predsjednika NiP-a BiH i Rusmir Pobrić, politički direktor NiP-a BiH. Uvodna izlaganja govornika izazvala su duboku raspravu o ključnim pitanjima koja se tiču budućnosti Bosne i Hercegovine u kontekstu njenog integriranja u Evropsku uniju.

1 / 9

Teme kao što su ekonomski razvoj, vladavina prava, politička stabilnost, politike razvoja i socijalne pravde bile su u središtu rasprave. Govornici su posebno naglasilu važnost reformi i izgradnje institucija, kako bi se ostvarila suštinska stabilnost države i napredak u kontekstu postizanja evropskih standarda u procesima u BiH.

Konaković je između ostalog poručio da je zadovoljan napretkom NiP-a u Brčkom i istakao dvije ključne stavke puta Naroda i Pravde.

“Narod i Pravda je unio dvije činjenice na političku scenu, kojih nije bilo baš u tako velikom omjeru prije našeg nastanka, one se zovu hrabrost i istina”, kazao je Konaković.

Nadalje, istakao je činjenicu o najboljem izvještaju Evropske komisije o BiH do sada.

“Uspjeli smo dobiti više evropskih zakona u jednoj godini nego ikad do sada”, dodao je Konaković.

Ademović je govorio o otvaranju pregovora sa EU, fokusirajući se na otvaranje pregovaračkog procesa sa Frontexom.

“Frontex je evropska policija za čuvanje granice, a to je jako važno Evropskoj uniji. Da bi nekog približili sebi oni moraju raditi na sigurnosti granice”, kazao je Ademović, te dodao da je to dobro “jer naša istočna granica je vrlo porozna i nedostaje joj oko 900 graničnih policajaca.”

Rusmir Pobrić je poručio da, iako postoji i primjetan euroskepticizam, građani BiH suštinski su opredjeljeni za EU, o čemu posebno svjedoče dvije stvari, a to su vanjskotrgovinska razmjena sa zemljama EU i migracije iz BiH u države EU.

Posted by Narod i Pravda Brčko on Saturday, March 9, 2024

“Gotovo 90% vanjskotrgovinske razmjene BiH realizira se sa zemljama Evropske unije”, kazao je Pobrić, te dodao ilustrativan primjer da smo samo u januaru 2024. godine u Austriju izvezli oko 120 miliona KM, a uvezli 65 miliona, što je rijedak primjer pozitivnog vanjskozrgovinskog odnosa BiH, s obzirom na činjnicu da je BiH generalno dvostruko veći uvoznik nego izvoznik.

Bulčević je istakao da je političko opredjeljenje NiP-a da jedna od državnih institucija bude smještena u Brčkom. Naglasio je i želju da proces priključivanja BiH Evropskoj uniji pomogne u vraćanju mladih ljudi u našu zemlju.

“Brčko distrikt BiH treba da bude mjesto spajanja ekonomskih i političkih interesa BiH, a približavanje EU treba da ojača naš status te da se uključimo u mnoge evropske programe koji će poboljšati kvalitet života svih građana Brčkog.”, kazao je Bulčević.

Ovaj događaj predstavlja važan korak u promociji javne rasprave o evropskom putu Bosne i Hercegovine, te pokazuje spremnost političke stranke Narod i Pravda da preuzme vodstvo u ostvarivanju ovog cilja.

Narod i Pravda zahvaljuje svima koji su sudjelovali na tribini i poziva sve građane da se aktivno uključe u ovu važnu raspravu o budućnosti naše zemlje u Evropi.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version