Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Nakon emitovanja “ZELENBE HOBOTNICE” oglasilo se i VSTV te kritikovao gradonačelnika ESEDA Kadrića: Neprihvatljivo komentarisanje sudskih odluka!

0

Nakon što je u Utorak 06.09.2022 godine redakcija portala “Times.ba” prikazala prvi dio serijala “ZELENA HOBOTNICA BRČKO DISTRIKTA” pod nazivom “KOLOVOĐA” u kojem je detaljno prikazano uz komentar portala “Times.ba” kako Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić kao glavna i odgovorna osoba u ime BD BiH sa funkcijom Gradonačelnika javno kritiku je rad Pravosudnih Institcija BD BiH odnosno Aplelacionog suda, danas se oglasio i VSTV BiH.

Oni su za Agenciju FENA saopštili sledeće:

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) razmotrilo je, tokom sjednice 7. i 8. septembra, dopis predsjednika Apelacionog suda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine kojim je VSTV BiH obaviješten o pres konferenciji gradonačelnika Brčko distrikta BiH održanoj 20.07.2022. Gradonačelnik komentarisao dvije presude Apelacionog suda Brčko distrikta BiH navodeći, između ostalog, da su sudije prvostepenog i drugosepnog nivoa donijeli odluke u korist Brčko distrikta, dok su sudije po reviziji donijeli odluke u korist druge strane što je okarakterisano kao štetno po Distrikt, odnosno budžet Brčko distrikta.

– Razmatrajući dopis Apelacionog suda Brčko distrikta BiH, kao i transkript navedene sjednice Brčko distrikta BiH, Vijeće je zaključilo da je gradonačelnik Distrikta na neprimjeren način komentarisao rad i odluke Apelacionog suda Brčko distrikta BiH obzirom da je svako komentarisanje sudskih odluka od predstavnika političke vlasti neprihvatljivo i, u pravilu, predstavlja pritisak na rad suda i zadiranje u nezavisnost i samostalnost sudske vlasti.

Sudije su nezavisne u postupanju i donošenju odluka, te sude i presuđuju na osnovu Ustava i zakona. Oni su slobodni u zastupanju svog shvatanja, utvrđivanju činjenica i primjeni prava i dužni su svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje objasniti isljučivo u obrazloženju odluke. Ishode sudskih postupaka sudije ne mogu i ne smiju prilagođavati očekivanjima i shvatanjima zakonodavne i izvršne vlasti – saopćeno je iz VSTV BiH.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version