Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Država Katar gradi stotine kuća za Rohingya muslimane!

0

Qatar Charity (QC), ugledna humanitarna organizacija iz Katara koja djeluje širom svijeta, započela je obnovu 326 domova za Rohingya muslimane, izbjeglice iz Mijanmara, u kampu Balukhali u susjednom Bangladešu, prenosi katarska državna agencija QNA.

Domovi ovih ljudi uništeni su uslijed požara koji je izbio u izbjegličkom kampu početkom marta ove godine. Čak 12.000 izbjeglica je tada ponovo raseljeno. Vatrena stihija je uništila 2.000 domova, a pričinjena je šteta na bolnicama i obrazovnim centrima u regiji.

Qatar Charity je otpočeo proces izgradnje kuća po projektu kojeg je prethodno odobrio Ured za izbjeglice, pomoć i povratak Vlade Bangladeša. Svaki dom će imati najmanje dvije sobe za svaku porodicu koja je ostala bez krova nad glavom.

Katar je ranije obnovio još 537 domova za Rohingya muslimane i u kampu Kutupalong koji je pogođen velikim požarom 2021., dok su hiljade izbjeglica evakuirane u privremene kampove.

Lokalne vlasti su zahvalne Kataru i organizaciji Qatar Charity na pružanju pomoći Rohingya izbjeglicama, ali i za kontinuirane humanitarne napore koje pružaju u izbjegličkim kampovima u Bangladešu.

Rohingya muslimani su, također, snažno pozdravili akcije Katara, jer je većina njih poslije požara bila prinuđena nastaviti život u drugim izbjegličkim kampovima.

Izbjeglice iz ove zajednice, koju su Ujedinjene nacije (UN) opisale kao najugroženiju nacionalnu manjinu u svijetu, godinama žive u često neuslovnim i pretrpanim kampovima.

U međuvremenu Mijanmar, domovina Rohingya muslimana,  pogođena je smrtonosnim valom nasilja otkako je vojna hunta svrgnula vladu Aung San Suu Kyi prije više od dvije godine i krenula u obračunavanje sa neistomišljenicima.

Mijanmar pod vlašću hunte trebao zato bi biti jedna od glavnih tema sastanka zemalja jugoistočne Azije u Indoneziji koji je započeo u utorak, nakon što je prošlog mjeseca u zračnom napadu na selo navodno ubijeno najmanje 170 ljudi.

Podsjetimo, Rohingya muslimani se suočavaju sa sve većim progonima od napada iz 2012. godine. Događaji koji su dramu arakanskih muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta 2017.

Kako je ranije izvještavala Anadolija (AA), pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohingye u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine. Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela. Prema podacima UN-a, od augusta 2017. godine iz te regije je više od 900.000 muslimana izbjeglo u susjedni Bangladeš.

Gambija je 11. novembra 2019. podnijela tužbu za genocid protiv Mijanmara. Međunarodni sud pravde 23. januara 2020. zatražio je od Mijanmara da preduzme mjere prevencije ubistava i zlostavljanja Rohingya muslimana.

Share.

Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version