Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Otovrena ali ustvari “zatovrena” konferencija za medije Tužilaštva Brčko distirkta BiH, ni riječi o napadu na novinara i urednika Mirzu Derviševića!?

0

Juče dana 08.02.2024. godine u prostorijama Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH održana je PRESS konferencija za medije Tužilaštva Brčko distrikta BiH. No ono što je čudno bilo je da je sama konferencija najavljena samo 2. dana ranije i to putem društvene mreže “FACEBOOK” na stranici Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Također je čudno da nisu svi ili niko od lokalnih medija nije dobio poziv putem e-maila od strane Tužilaštva Brčko distrikta BiH. Još čudnije je bilo kako stoji na FB stranici Tužilaštva Brčko distrikta BiH da su svi oni koji su imali namjeru odazvati se pozivu, trebali su putem e-maila da potvrde svoje prisustvo te ukoliko nisu zadovoljni nabrojanim temama u najavi da sami u e-mailu radi efikasnosti naznače odnosno najave temu za koju su zainteresovani. Vrlo neprofesionalan zahtjev od Tužilaštva BD BIH prema novinarima i medijima da najave teme odnosno svoja pitanja radi navodne efikasnosti.

Upravo ova otvorena PRESS konferencija odnosno “zatvorena” konferencija samo zadovoljava statistiku gdje se izbacuje u šablonu da se kaže i prikaže nešto te zadovolji Proforma. U ostalom konferencija je sa svojim saopćenjima prošla u jednom mirnom tonu i promatrano sudeći po video materijalu sa konferencije, u suštini ova PRESS Konferencija nije ništa novo donijela osim što je Tužilaštvo Brčko distrikta BiH zadovoljilo svoju obavezu medijskog nastupa, odnosno suštinski ništa novo što javnost nije znala već do sada ili saznala putem medija kada su neke nove informacije u pitanju.

No kako će zastupnici u Skupštini prihvatiti ovaj i ovakav Izvještaj pokazat će sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH kada se na dnevnom redu nađe upravo ta tačaka na kojoj će pretpostavljamo taj isti izvještaj podnositi na sjednici Skupštine Glavni Tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH Zekerija Mujkanović.

No ono što je jako interesantno jeste činjenica da se može zaključiti iz izjava zamjenika glavnog tužioca odnosno Pave Radoša, da na kraju krajeva ispada da CIN (Centar za Istraživačko Novinarstvo) nije pokrenuo neka pitanja i priču oko granta, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH bi sigurno još uvijek bilo inertno te ne bi primijetili te aktivnosti korupcije i visoke korupcije koje su išle na štetu građana Brčko distrikta BiH.

Upravo ta konstatacija u izjavama zamjenika glavnog tužioca odnosno Pave Radoša, više se može shvatiti kao potez podilaženja medijima nego kao potrebu nekih aktivnosti koje su obaveza i to zakonska s ciljem da bi se prepoznale određene pojave koje dovode do inkriminiranih radnji ,što je Domen samog Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Same teme na konferenciji su bile s fokusom na predmete korupcije (grantovi NVO-u sektoru), predmete ratnih zločina (realizacija Državne strategije) i dva ne riješena ubistava. No ni traga ni glasa o predmetima napada na novinara i urednika portala “TIMES.BA” Mirzu Derviševića koji je fizički napadnut dva puta u samo 5. mjeseci, te sa ovim datumom uskoro se navršava i 6. mjeseci od prvog fizičkog napada ispred Derviševićeve zgrade za koji kao i za ovaj drugi koji se desio u sred ugostiteljskog objekta odnosno restorana u centru grada još uvijek nema tužilačke odluke.

Postavlja se pitanje da li Tužilaštvo Brčko distrikta BiH svojim neradom i nehitnom reakcijom kada je tužilačka odluka u pitanju pokušava išaretom dati znak i motivaciju kabadahijama, plaćenicima odnosno batinašima i ubojicama da nastave raditi svoj posao za koji su pretpostavljamo plaćeni od strane političara koji se rekreativno bave kriminalom u slobodno vrijeme.

Upravo jedan od takvih je pod optužnicom Tužilaštva BD BIH a kome se trenutno sudi sjedi u Skupštinskim klupama ispred Turske Nacionalne manjine odnosno Alija Denjagić kog je Dervišević stavio na svoju listu mogućih nalogodavaca na fizički napad i pokušaj ubistva novinara sa hladnim oružjem. Na toj istoj listi našao se još jedan zastupnik koji je bio pod optužnicom i koji je presuđeni narko diler. Radi se o nezavisnom zastupniku u Skupštini BD BIH Abdulahu Iljazoviću kao i njegovom ocu Faizu Iljazoviću koji je činio dio Derviševićeve liste potencijalnih nalogodavaca.

S obzirom na to da Dervišević smatra da je iza prvog kao i drugog napada stojala organizovana grupa ljudi i političara pored Denjagića i Iljazovića, Dervišević je kao glavnog odgovornog smatrao Eseda Kadrića Predsjednika brčanske SDA odnosno bivšeg gradonačelnika BD BIH.

No ovom spisku Dervišević je dodao još jedno lice za koje ima potvrdu da su viđeni sa napadačima iz prvog napada na parkingu bolnice u Brčkom. A radi se o Emiru Osmanoviću direktoru JZU BD BIH koji je viđen i zabilježen prije napada na pomenutom parkingu gdje je viđen sa osumnjičenim napadačem Miralemom Alićem, Mirzom Alićem i Safetom Selmanovićem zvanim “MORNAR” koji je imao ulogu vozača i pomagača odnosno sudionika u organiziranom grupnom napadu na novinara Mirzu Derviševića. Napominjemo da postoji zabilješka i saznanje da je Emir Osmanović nakon napada i puštanja iz pritvora Safeta Selmanovića, Osmanović lično kao Direktor JZU sprovodio doktorima u Bolnicu Brčko distrikta BiH.

No razlika između prvog i drugog fizičkog napada je bila što je prvi fizički napad bio napad s hladnim oružjem što Dervišević zbog snažnog udarca u blizini sljepoočnice smatra pokušajem ubistva. No Tužilaštvo je to malo drugačije promatralo naravno jer se nije nalazilo na licu mjesta ili im više odgovara da to bude tako.

Da li Tužilaštvo Brčko distrikta BiH čeka trenutak likvidacije odnosno ubistva Mirze Derivševića kako bi počelo malo ozbiljnije da radi ili jednostavno da pojedini Tužioci uključujući Zekeriju Mujkanovića, Pavu Radoša i Radmila Ivanovića priželjkuju likvidaciju novinara Derviševića te bi vjerovatno time bili sretni zajedno sa političkim krugom od kog se definitivno boje što je i pokazala konferencija za medije. Vjerovatno bi im smr novinara i urednika Mirze Derviševića išla u prilog zbog oštrih kritika upućenim na (NE)Rad Tužilaštva BD BIH što bi naravno dogovaralo i političarima.

Mirza Dervišević je u fizičkom napadu koji se desio na dan 12.01.2024. godine upravo Glavnog Tužioca Zekeriju Mujkanovića i i tužioca zaduženog za napad na novinare Radmila Ivanovića smatrao odgovornim i krivcima za drugi napad jer za prvi nisu apsolutno ništa poduzeli na suzbijanju istog niti su donijeli skoro već 6. mjeseci tužilačku odluku.

Glavni Tužilac Zekerija Mujkanović u društvu brčanske SDA, Esed Kadrić za vrijeme funkcije Gradonačelnika, Zastupnik Turske nacionalne manjine Alija Denjagić (u vremenu pripreme optužnice za predmet “Grant”), Edin Zaimović (SDA) tadašnji šef odjeljenja za Prostorno planiranje i Urbanizam BD BIH, i zastupnik Sead Softić (SDA) – 08.06.2023. godine

Dervišević dva mjeseca prije drugog fizičkog napada u e-mailu upozoravao Tužilaštvo Brčko distrikta BiH de bi se mogao uskoro desiti novi napad!

Iako su Redakcija portala “TIMES.BA” i Urednik Mirza Dervišević još prije drugog fizičkog napada upozoravali Tužilaštvo BD BIH da će se desiti novi fizički napad ukoliko Tužilaštvo BD BIH ne poduzme ozbiljnije radnje po pitanju prvog napada, te da će ne rad i prolongiranje predmeta iz prvog fizičkog napada samo dati motivaciju napadačima za novi napad koji se na kraju desio od strane napadača Bojana Radovanovića i to od osobe osuđene za ubistvo iz godine 2003. sa zatvorskom kaznom odnosno javno. No Tužilaštvo je po običaju bilo gluho na ta upozorenja zbog svog nerada te se drugi napad desio upravo i iz tih razloga nemara i nerada Tužilatva po pitanju prvog fizičkog napada na Derviševića.

No Tužilaštvo BD BIH još uvijek nije odgovorilo Redakciji “TIMES.BA” na na neka vrlo osjetljiva pitanja koja su fotografijom prikazana a gdje se vide visoki dužnosnici, čak ni na drugi e-mail o upitu da li su zaprimili fotograski sadržaj u prethodnom e-mailu su zanemarili. Upravo taj upit i fotografiju objavljuejmo u jendo od narendih tekstova kako bi se prikazao što transparentniji (NE)Rad Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

U nastavku pročitajte objavu novinara i urednika portala “TIMES.BA” Mirze Derviševića koju je podijelio na društvenoj mreži “FACEBOOK” povodom PRESS konferencije Tužilaštva Brčko distrikta BiH koju čitaoci imaju priliku da vide zahvaljujući RTV HIT televiziji u Brčkom.

PRESS Konferencija Tužilaštva Brčko distrikta BiH – 08.02.2024. godine — Izvor video sasdržaja: RTV HIT TELEVIZIJA BRČKO YT

Danas je Tužilaštvo Brčko distrikta BiH održalo PRESS konferenciju za medije. Da bi se prisustvovalo istoj svaki novinar se morao prijaviti Tužilaštvu, te postaviti eventualno uz potvrdu dolaska neko pitanje na neku temu. Kao i u najavi ove konferencije od strane Tužilaštva BD BiH sudeći po video snimku konferencije, Tužilaštvo BD BiH nije ni u jednom trenutku spomenulo napad na Novinara koji se desio u Brčkom dana 19.08.2023. godine.

Podsjećam desila su se dva fizička napada na novinara od čega drugi 12. 1. 2024. godine. Dakle dva fizička napada na novinara zbog tekstova u samo pet mjeseci. Podsjećam da će 19. 2. 2024. godine navršiti de 6. mjeseci od prvog fizičkog napada na novinara bez bilo kakve tužilačke odluke.

Iako su tužiocima na ovoj konferenciji puna usta novinara odnosno istraživačkih novinara teme o napadu na novinara nije bilo. Izgleda da je Brčko distrikt BiH postao veliki grad poput “New York-a” pa nema mjesta za razgovor o nasilju u centru i oko centra grada.

Izgleda da za Tužilaštvo to nije nikakav problem iako vladaju još uvijek veliki interesi BH javnosti kao i javnosti iz regiona, stranih i ostalih međunarodnih faktora koji rade na očuvanju mira u BiH. Također je jako interesantno da niko u BD BiH od kolega novinara nije smio postaviti pitanje o napadu na novinara.

To dovoljno govori gdje živimo ili kako je jedan od Tužilaca u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine jednom primio pismo sa navodima da “MAFIJA IMA SVOJU POSEBNU DRŽAVU UNUTAR DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE”.

No postavlja se pitanje ima li Mafija u BiH svoj poseban Distrikt unutar Brčko distrikta BiH!?

Mirza Dervišević – Novinar i Urednik portala “TIMES.BA”
Izvor:
TIMES.BA
Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version