Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Štite li se u Brčko distriktu BiH građevisnki investitori ili Inspektori koji štite zakone!? Postoje li politički pritisci na građevinskog Inspektora Samira Kovačevića jer je radio časno svoj posao???

0

Zbog inspekcijskog nadzora na izgradnji stambeno-poslovog objekta „Tim Invest“ d.o.o. investitori „Tim Invest“ d.o.o. (Igor Radovanović, Bojan Radovanović, Srđan Radovanović, Nikola Stojišić i Aleksandar Čučić) kako nezvanično saznajemo  pokušavaju da vrše putem institucija pritisak da uklone urbanističko građevinskog inspektora Samira Kovačevića sa vršenja inspekcijskog nadzora na gradnji zgrade „Tim Invest“ d.o.o. 

Gore navedeni investitori su zajedno sa Sinišom Jovanovićem u Objavi na par lokalnih portala iznijeli niz netačnosti i uvreda na račun urbanističko-građevinskog inspektora koji vrši nadzor na gradnji objekta „Tim Invest“ d.o.o. Kao i o novinaru i uredniku portal “TIMES.BA”.

Napominjemo zbog tekstova o zaziđavanju zgrade bulevar od strane firme “TIM INVEST” jedan od suvlasnika i investiroa firme “TIME INVEST” fizički je napao u javnosti novinara i urednika portala “TIMES.BA” Mirzu Derviševića te mu zaprijetio smrću ukoliko bilo kakav tekst ponovo objavi čime mu je pokušao uskratiti slobodu govora jednog od osnovnih demokratakih prava. Nakon primitivnog fizičkog napada zbog tekstova i slobode govora policija je uhapsila bOJANA rADOVANOVIĆA KOJI JE BIO ZADRŽn 48 sati u pritvoru a nakon čega je Tužilaštvo BD BIH u roku od mjesec dana na čelu sa Zekerijom Mujkanovićem podiglo optužnicu protiv Bojana Radovanovća zbog napada na novinara i urednika mirzu Derviševića.

Pored toga navedeni investitori su kako saznajemo zatražili od nadležnih institucija dva puta izuzeće urbanističko-građevinskog inspekota, dva puta su zatražili disciplinsku odgovornost, uputili krivične prijave u Tužilaštvo BD BIH. 

Urbanističko-građevinski inspektor je u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima uputio nadležnim institucijama Obavjest i Prijavu da postoje uticaji na samostalnost inspektora kao i nazakoniti uticaji na rad inspekotra. Još uvijek se zvanično ne zna da li su su nadležne institucije uradile  nešto po prijavi urbanističko-građevinskog inspektora Samira Kovačevića!? 

Postavlja se pitanje da li institucije Brčko distrikta BiH štite investitore koji zazidavaju prozore susjedne zgrade “Bulevar”  ili možda treba da zaštite inspektora od takvih investitora? 

Subjekat nadzora prilikom sačinjavanja zapisika u prostorijama „Planinvest“ d.o.o bio je Izvođač radova, koji je ovlastio odgovornog rukovodioca radova Miodraga Simića, za izvođenje radova. Urbanističko-građevinski inspektor ima pravo i dužnosti da obavlja inspekcijski nadzor i da sačinjava zapisnik sa odgovormin rukovodiocem gradilišta, koji je takođe građevinske struke. 

Definitivno se može pretpostaviti da napadima preko institucija Brčko distrkita BiH na urbanističko-građevinskog inspektora Samira Kovačevića, štite se i oni koji su na nezakonint način izdali Rješenje o lokacijskim uslovima u Odjelu za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove, kao i oni iz Apelacione komisije, koji su svojim aktima dozvolili zaziđivanje prozora, gradnjom zgrade „Tim Invest“ d.o.o. na susjedoj zgradi „Bulevar“. 

Nije poznato da li su nadležne institucije uzele  izjave od članova Apelacione komisije, koji su uradili kako stvari stoje nezakonite radnje i dozvolili da se zazidaju prozori na susjednoj zgradi? 

Da li su Tužilaštvo i Policija i dr. uzeli izjave od rukovodioca Odjela za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove, koji je potpisao Rješenje o lokacijskim uslovima „Tim Invest“ d.o.o., kojim je određeno da se zazidaju prozori na susjednoj zgradi? 

Da li je reagovao neko iz Inspektorata (šef inspekotrata itd.) ili neko iz Odjela za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove, zato što su putem lokalnih portala, Igor Radovanović i drugi sa Sinišom Jovanovićem, verbalno napali urbanističko-građevinskog inspekotra? 

Da li su iz Insektorata reagovali, što su vršena ometanja i onemogućavanja vršenja inspekcijskog nadzora? 

Da li su  iz inspektorata i odjeljenja za prostorno planiranje Vlade BD BIH kao i predstavnici političkih stranaka BD BiH, zatražili od Apelacione komisije da ne ukine Rješenje o lokacijskim uslovima za objekat „Tim Invest“ d.o.o. i da poništi Rješenje kojim se obustavljaju radovi firme “Tim Invest” ? 

Da li će u vezi ovih pitanja Tužilaštvno Brčko distrikta BiH narediti da se učine istražne radnje i te prikupe izjave od ogovornih?!

Izvor:
TIMES.BA
Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version