Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Brčko grade moj “Znate li gdje je nestao dobri brčak Marko Majo Maglov?!”

0

Dragi moji brčaci, danima prežvakavam jednu informaciju i fotografiju koju sam dobio al nikako da krene. Zastala ko kost u grlu,pa se popriječila i ni naprijed ni nazad.Stoji i ne mrda.I teško mi. Ostavlja opor ukus gorčine u ustima i stvara pomutnju u razumu.Da li ili ipak ne?Ali ne mogoh a da je ne podijelim s vama.Opšte je poznato da je u Brčkom najgore biti brčak.Nahebo si ga brale.Odmah u startu si osudjen u svom rodnom gradu na mnoge nedaće,a nemaš povlastice.

Marko Majo Maglov, Brčko – 2013

Dodjoše divlji i otjeraše pitome.Prva stavka života je posao.Nema posla,nema egzistencije,umri goljo ko te hebe.A kad je zapošljavanje brčaka u svom rodnom gradu u pitanju,mrka kapa.Lipši magare do zelene trave,rekli bi naši stari.Greška upisana u jmbg i rodne listove brčaka.Kadar se dovlači sa tri strane svijeta i to po partijskoj liniji.Il preko kreveta.Linija manjeg otpora.
Nego moram malo da se vratim u prošlost.Sa dolaskom populacije čeha u brčko,dolazi i istaknuti doktorski par Maglov.

Doktor Marko Maglov i njegova supruga su bili vrsni ljekari i dali značajan doprinos u razvoju zdravstvenog sistema u Brčkom,pa su čak liječili besplatno brčansku sirotinju,o svom trošku te ih zahvalni brčaci prozvaše NARODNIM DOKTORIMA.

Njihov sin,Mladen Maglov,istaknuti brčanski sportista imao je mnogo udijela u razvoju sportske kulture u gradu i u organizovanju sportskog života i aktivnosti brčaka.Zbog toga će,valjda,ostati zapamćen kao izuzetan čovjek i sportski radnik te tome u spomen,zahvalni brčaci dadoše ime jednoj ulici po njemu.

Kada je njegova kćerka Jasna,tada direktorica brčanske biblioteke iznenada preminula,gledao sam kako gomila brčaka izražava saučešće i saosjeća s bolom njenog brata Maje.

A da li znate gdje se sad nalazi Marko Majo Maglov?

Da li se ikad iko zapitao tada od čega će taj brčak da živi? Kako da preživi?Jer sestra je bila jedini donosioc prihoda u porodici.

DA LI STE PRIMJETILI DA U OVOM GRADU FALI MAJO MAGLOV?

Da li smo mi kao društvo zakazali?Da li nam je čovjek kao jedinka i socijalno biće nebitan da kad ga nema ni ne fali nam?

E pa dragi moji brčaci,informacija koja mi danima kida dušu i razbija misli je da se Majo Maglov našao u veoma teškoj i nezavidnoj situaciji i da se trenutno nalazi u Domu za stare “Zlatno doba”u Grbavici.Ako već nije kao naš drug,prijatelj,brčak zaslužio da mu se pomogne finansijski(on to ne bi nikada tražio) onda je zaslužio da ga pokušamo posjetiti u domu.Ali mislim da možemo naći neko rješenje za njega,zajednički.A koliko je još ovakvih brčaka u gradu?I ne kažem ja da nema tu i malo njegove krivice ali…

Mako Majo Maglov, Domu za stare “Zlatno doba” u Grbavici – 2022

Sava će i dalje teći sporo i tromo,Brčko će i dalje da spava snom pravednika ne obazirući se na dešavanja i ljude u sebi a vrijeme će učiniti svoje.

Samo nas više biti neće. 

Klašnić P. Milan

Dragi moji brčaci,
danima prežvakavam jednu informaciju i fotografiju koju sam dobio al nikako da krene…Zastala ko…

Posted by Klašnić P. Milan on Friday, September 2, 2022

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version