Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

Samo u Brčko distirktu BiH: Za vrijeme procesa potvrde optužnice zamjenik predsjednika suda sjedi u centru grada sa optuženim iz predmeta “SISTEM” !

0

Jedan od najvećih apsurda u Brčko distriktu BiH jeste manipulacija polugama vlasti i institucija BiH. Otprilike kako stvari stoje tamo nema ništa veze s pravom i pravdom. Izgleda da je bitno da možeš biti pošteđen samo ukoliko si politički utjecajan ili ako si imućni tajkun.

Gdje tajkuni zagaze tamo pravde nema. Kako iskustvo pokazuje svako sebi štima onako kako mu odgovara, dok neki zloupotrebljavaju svoju funkciju zbog lične koristi a neki i zaista rade svoj posao. No posao se ne može časno ni raditi tamo gdje prevladavaju lični interesi pojedinaca.

Stoga nedavno smo pisali kako je Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo optužnicu u predmetu “SISTEM”, ta ista optužnica je prema proceduri dostavljena u Osnovni sud na potvrdu te je ista u fazi potvrđivanja. Sada se čeka da Osnovni Sud potvrdi optužnicu u predmetu “SISTEM” u kojem se terete za zloupotrebu službenog položaja funkcioneri Zavoda za planiranje, projektovanje i izgradnju Brčko distrikta BiH. Odnosno da budemo precizniji čeka se da Osnovni Sud potvrdi optužnicu protive Ismeta Dedeića, Ante Ilića, Bojana Delića i Azura Mustafića.

No da stvari znaju biti vrlo čudne i jednostavne ogleda se u činjenici da je u Petak 31.03.2023. godine u poslijepodnevnim satima zamjenik predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH u strogom centru grada sjedio na kafi sa Prvooptuženim u predmetu “SISTEM” odnosno sa Ismetom Dedeićem direktorom zavoda za Planiranje, projektovanje i izgradnju Brčko distrikta BiH. I to za vrijeme dok se već optužnica nalazi u Osnovnom sudu i čeka potvrdu suda.

Da se to desilo u bilo kojoj drugoj zemlji osim Bosne i Hercegovine to bi bio veliki skandal. No očigledno je da to nikome ne smeta te se svaki optuženi bio kriv ili nevin može zajedno sa predstavnicima institucija smijati građanima Brčko distrikta BiH direktno u njihovo lice.

Svaki normalan građanin koji ima dostojanstveno razmišljanje može pretpostaviti da se u tom susretu može očekivati samo jedno a to je da zamjenik predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH pokuša suzbiti ili vremenski razvući odnosno osporiti potvrdu optužnice. No da stvar bude još interesantnija kako smo nezvanično saznali optužnica u predmetu “SISTEM” stigla je na potvrdu Bošnjačkom sudiji koji je zajedno sa zamjenikom predsjednika suda u slobodno vrijeme član planinarskog društva Brčko distrikta BiH, što ukazuje na bliskost sudija što je kolegijalno i uredu na koncu. No ono što nije uredu je činjenica da je van pameti sjediti s prvooptuženim pogotovo u strogom centru grada dok u isto vrijeme optužnica u sudu čeka svoju potvrdu osnovnog suda kao institucije odnosn odokj je optužnicas protiv istog u fazi potvrđivanja.

Dakle da ponovimo jasno, u fazi potvrde optužnice zamjenik predsjednika Osnovnog suda sjedi s optuženim. Nije nikakvo čudo da bi krajnja sumnja trebala biti hoće li na kraju optužnica biti potvrđena ili ne. No šlag na tortu na to sve je i činjenica da je opšte poznato o kojoj i kakvoj se aferi radi kada je sam predmet u pitanju. A to je afera odnosno velika akcija policije Brčko distrikta BiH kodnog naziva “SISTEM” koja je bila popraćena medijski širom BiH u posljednjoj godini.

No interesantna činjenica je a koju smo ranije i pisali u prethodnim tekstovima a to je da je prije podizanja optužnice u predmetu “SISTEM” u našim tekstovima pisalo o interesantnim kombinacijama suda i tužilaštva odnosno tko bi u krajnjem slučaju trebao dobiti predmet “SISTEM” kao postupajući sudija.

No nezvanično saznajemo a što se vodi kao javna tajna je da optuženi iz predmeta “SISTEM” pokušavaju preko pojedinih tužilaca i “zavičajnom linijom” da izlobiraju kombinacijama da predmet zaobiđe neke određene sudije kako bi u krajnjem slučaju taj isti predmet na kraju pao u ruke postupajućem sudiji odnosno sutkinji gospođi Sanji Ević te se već šuška kako bi ta kombinacija bila dobitna jer bi neki akteri iz predmeta “SISTEM” tom kombinacijom mogli biti oslobođeni.

Dakle slična situacija kao i s Premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem a to je da mediji već šuškaju o ishodu presude prije nego što je presuda saopćena i objavljena.

No da bi sve ovo moglo biti kako smo naveli u tekstu ukazuje i činjenica daj e portal “TIMES.BA” unaprijed predvidio i pogodio inicijativu postupajućeg tužioca Pave Radoša koji je nakon samo par dana od objave našeg teksta podigao optužnicu u predmetu “sistem” te istu odma proslijedio u Osnovni sud na potvrđivanje gdje na potvrdi predmet je ipak zaobišao žensku osobu odnosno sutkinju Sanju Ević. Gdje se naravno i ostvario glavni cilj a to je da se otvori mogućnost da ista sutkinja odnosno sutkinja Sanja Ević dobije predmet “SISTEM” u samoj konačnici kao glavni postupajući sudija.

No tko je sve ovo iskombinirao vrijeme će pokazati ali interesantno je da je to vrlo lahka činjenica i stvar koja se može provjeriti i utvrditi preko nadležnih koji očigledno od toga okreću glavu i ne žele da znaju ništa o tome te se pretvaraju da je sve uredu i sve pod kontrolom dok ustvari sve je u brčko distriktu BiH van kontrole.

No kako smo nezvnaično saznali ni bivši Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić (SDA) nije zaobiđen u nekim kombinacijama kao ni zamjenik Predsjednika Skupštine BD BIH gospodin Ivo Filipović (HDZ). Ovaj dvojac se spominje u istragama jedan lično adrugi preko seba ali i svoje supruge koja je takođe bila saslušana zbog ovog predmeta u fazi istrage. Bivšeg Gradonačelnika BD BIH Eseda Kadrića najviše brinu presretnuti Polciije Brčo distrikta BiH odnosno razgovori na telefon između Eseda Kadrića i Ante Ilića jednog od aktera iz predmeta “SISTEM”. Navodno kako nezvaničo saznajemo uskoro bi trebao biti pokrenut proces i zbog toga jer se radilo od diktiranju preko telefona koga i gdje treba na koje pozicije zaposliti bez obzira na konkursne procedure. Stoga nije ni čudo da ovih dana bivši gradonačelnk Esed Kadrić najviše vremena provodi upravo u Zavodu za planiranje, projektovanje i igradnju Brčko distrikta BiH kako bi kod svoje supruge Mensure Kadrić koja obnaša šefovksu poizciju u istom zavodu pokušali zajedno prije svih tih istraga barem malo na trasi auto puta ispraviti krive drine odnosno krivudave linije i lukove te skratiti kilomteražu trase.

No očigledno je da ta činjenica uopće ne interesuje Glavnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta BiH odnosno gospodina Zekeriju Mujkanovića koji bi da ima imalo reda,etike i kodeksa u Brčko distriktu BiH već davno po službenoj dužnosti trebao voditi računa između ostalog i o javnom mnijenju. Ili će ponovo gospodin Zekerija Mujkanović za svoj neuspjeh i zbog svog ne rada i čuvanja optužnica i predmeta u ladicama okriviti Policiju Brčko distrikta BiH koja je jedina koliko toliko pokušala raditi svoj posao kako treba bez obzira štu u policiju Brčko distrikta BiH vladaju tri struje a to je da jedna radi kako treba svoj posao, dok druga kombinuje i gladi odnose a dok treća surađuje sa mračnom stranom političkog “lobia” Brčko distrikta BiH.

No na kraju manifestacija prediznenadnih činjenica ne znači da će se desiti ali za sada izgleda i djeluje u većem procentu da bi se vjerovatno stvari mogle odviti i desiti kako smo naveli u tekstu ili da se ipak na kraju teži ka tome da se upravo to desi kako smo i naveli, no vrijeme će sve pokazati kao što uvijek i pokaže.

No na kraju postavlja se ključno pitanje da li bi u tom slučaju ako bi sve bilo ovako kako smo i pisali, Šef policije Brčko distrikta BiH gospodin Goran Pisić, trebao odstupiti sa svoje funkcije i svoju značku konvertirati u šerifsku odnosno u značku Šerifa. Te istu dodijeliti gospodinu Ismetu Dedeiću jednom od glavnih aktera iz predmeta “SISTEM” da Ismet Dedeić bude glavni “Šerif grada” i ostatka Brčko distrikta BiH koji definitivno svojom dugogodišnjom dominacijom to definitivno i zaslužuje.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version