Dobrodošli na Političko Nezavisni Informativni Portal

SDP nije sastavio nijednu kantonalnu vlast sa SDA i HDZ-om!

0

Posljednje špekulacije kako će Socijaldemokratska partija (SDP) BiH koalirati na kantonalnom, a možda i višim nivoima sa HDZ-om, za Klix.ba prokomentarisao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.Medijski natpisi o uvođenju HDZ-a u Vladu Tuzlanskog kantona nevješt je spin SDA-DF-SD mašinerije, smatra Nikšić.

“Očito postoji potreba da se objasni osnovna politička abeceda. Naime, prema uobičajenoj praksi formiraju se skupštinske većine koje onda imenuju ministre u vladu. HDZ ne samo da nije dio većine u TK, nego nije ni dio skupštine. Drugim riječima, davanje ministarstva stranci koja ne može obezbijediti ruku pri glasanju je besmislen potez i očita laž, koja se pokušava podmetnuti jer je navedeni ministar nekad bio dio HDZ-a”, kaže on.

Također, čovjek koji je napustio HDZ, a postoji i javna ispisnica nije predložen od strane SDP-a, dodaje.

“Sumirano, niti je čovjek dio HDZ-a, niti je HDZ dio većine, niti je SDP predložio ministra. Mislim da sam jasan, kao što je i jasno iz čije kuhinje je došla ova laž”, kazao je.

To naravno ne smeta da se na osnovu laži prema kojoj je HDZ dio vlasti u TK iskonstruiše cijela paleta novih laži, nastavlja lider SDP-a, maštovitih ideja, kombinacija i preslagivanja kako kažu, “niza kantonalnih vlada”.

“Odgovorit ću dobro poznatom istinom. SDP nije sastavio nijednu kantonalnu vlast sa SDA i HDZ-om, niti je dio koalicije na federalnom i državnom nivou sa tim strankama. Upravo su te stranke zarobile Vladu FBiH, koja bi u narednom periodu mogla raditi u sudskim klupama zbog optužnice o krađi pri kupovini respiratora. SDP nije u tome, a vjerujem da i ptice na grani znaju da smo donijeli odluku na Glavnom odboru da takve koalicije neće ni biti”, kaže on.

U strahu su velike oči, misli Nikšić, a SDA strahuje da ne izgube voljenog partnera Čovića, zbog čega uvijek unaprijed optužuje SDP za nepostojeće koalicije.

“Ideja je jasna, samo je njima dopušteno da budu zajedno sa HDZ-om, sve drugo je izdaja. S druge strane ni HDZ ne bježi od tih spinova. Oni na taj način poskupljuju svoju pregovaračku poziciju prema SDA jer znaju da će SDA izdati sve principe kako bi ostali u vlasti”, navodi on.Nikšić kaže kako je SDP jasno rekao, nakon što je SDA svojim glasom u Skupštini ZDK isporučila sudbinu federalne Vlade u ruke HDZ-a, da će ta vlada ostati u tehničkom mandatu do sljedećih izbora.

“Nije bilo nikakvih razgovora oko saradnje na federalnom nivou, da bih sada ja to komentarisao i odbijao nešto što nam niko nije ni nudio. To samo potkrepljuje tvrdnju kako SDA optužbama na račun SDP priprema teren da HDZ- u napravi neki veliki ustupak. Saznat ćemo uskoro je li u pitanju popuštanje za poziciju gradonačelnika Mostara ili izborni zakon, a možda i jedno i drugo. Živi bili pa vidjeli”, zaključio je Nikšić.

Share.
Leave A Reply

KONTAKT

Adresa: Abdulaha Bukvice bb, Brčko distrikt BiH
E-mail: redakcija@times.ba
Telefon: +387 70 330 097
Web: www.times.ba

Političko Nezavisni Informativni Portal Times.ba Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, osnovan je dana 25.05.2020. godine…

WWW.TIMES.BA

Exit mobile version