Zašto je palenta odlična namirnica
Palenta je zapravo najjednostavniji oblik obrađenog kukuruza – ništa više od usitnjenog zrna, pa ju smatramo minimalno procesuiranom namirnicom. 100 grama palente sadrži 345 kalorija, 8 g proteina (što je dosta za namirnicu biljnog porijekla), 4 g vlakana, samo gram masti te je odličan izvor složenih ugljikohidrata. Prosječna porcija palente iznosi između 50 i 70 grama. Palenta je također bogata vitaminom B i antioksidansima, te je povoljna za osobe s dijabetesom.
Budući da je napravljena od kukuruznog brašna, ne sadrži gluten te je idealna za djecu i osobe s osjetljivim želucem.
Instant palenta ili klasična?
Klasična palenta poznata je po tome da se kuha satima, zbog čega nije najbolje rješenje u modernom, ubrzanom stilu života. Puno su jednostavnije instant opcije, koje su gotove u svega nekoliko minuta. No je li instant palenta jednako zdrava kao “prava”?
Ukratko – razlike su male. Instant palenta je samo finije mljevena i prethodno termički obrađena, kako bi se brže skuhala. Zbog toga nešto brže povisuje šećer u krvi (ima viši glikemijski indeks), ali ta je razlika u praksi mala. U pogledu nutritivnih vrijednosti – obje imaju sličan udio kalorija, vlakana, vitamina i minerala. Instant verzija ponekad ima malo manje vlakana ako je jako fino mljevena.
FOTO: Pinterest




