Ako volite sarmu, a obožavate i lazanje, ovaj zapečeni sarma-složenac mogao bi postati vaš novi zimski favorit.
Znamo da klasičnu sarmu ništa ne može zamijeniti, ali ako želite poznate okuse pripremiti na malo drugačiji način, ovaj recept bi vas mogao oduševiti. Ovdje se slojevi kiselog kupusa, začinjenog mesa i slanine/suhog mesa slažu poput lazanja – rezultat je nevjerovatno sočno, mirisno i bogato jelo koje se peče u rerni dok ne dobije savršenu zapečenu koricu.
Priprema je jednostavnija nego što izgleda, a okus je fantastičan.
Zapečena sarma – sastojci:
- velika glavica kiselog kupusa
- 1 kg mljevenog miješanog mesa
- 2 glavice luka
- 2 čehna bijelog luka
- 100 g riže
- so, biber, crvena paprika (ljuta i slatka)
- slanina/suho meso
- 1 l temeljca
- 200 ml soka od paradajza
- masnoća
Priprema:
Na malo masnoće propržite sitno nasjeckan luk i bijeli luk dok ne omekšaju. Dodajte mljeveno meso i kratko propržite. Umiješajte rižu, so, biber te malo slatke i ljute crvene paprike. Pirjajte nekoliko minuta.
Vatrostalnu posudu ili dublji pleh obilno premažite masnoćom. Na dno posude rasporedite listove kiselog kupusa. Premažite ih dijelom mesnog nadjeva, pa dodajte tanke ploške slanine/suhog mesa. Zatim opet sloj kupusa, sloj mesa i suhog mesa. Nastavite dok ne potrošite sav nadjev. Završni sloj neka bude kupus, a po želji odozgo dodajte još malo slanine/suhog mesa.
Pomiješajte temeljac i sok od paradajza pa ravnomjerno prelijte preko složenca.
Posudu pokrijte aluminijskom folijom i pecite oko 45 minuta na 180 °C. Zatim uklonite foliju, po potrebi dodajte još malo temeljca i pecite još oko 20 minuta, dok se vrh lijepo ne zapeče.
Zapečenu sarmu poslužite uz topli pire krompir – kombinacija je savršena, piše zadovoljna.hr.
Datum i vrijeme objave: 17.11.2025 – 15:39 sati





