Kremasti kolači su vječni klasik i omiljena slastica mnogih generacija. Njihova bogata tekstura, sočnost i savršen spoj različitih okusa čine ih idealnim izborom za svaku prigodu, od obiteljskih okupljanja i blagdana do trenutaka kada se jednostavno želite počastiti nečim posebnim.
Bilo da ste ljubitelj čokolade, voća ili nježnih krema od vanilije, u svijetu kremastih kolača sigurno postoji recept koji će vas osvojiti na prvi zalogaj. Upravo zato, s Indexa prenosimo jedan od recepata koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca i koji su idealni za nadolazeći blagdanski vikend.
Kremasti kolač s čokoladom, vanilijom i kokosom
Ako volite deserte koji izgledaju kao iz fine slastičarnice – ovaj kolač je upravo to. Bogata čokoladna brownie podloga, sočan sloj kokosa i svileno nježna krema od vanilije slojevito se stapaju u savršeni balans okusa i teksture. Idealno za blagdane, rođendane ili kada jednostavno želite impresionirati svoje ukućane ili goste koji su vam se najavi
Sastojci
180 g čokolade za kuhanje
1 žličica ekstrakta vanilije
Sloj od kokosa
200 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka
1 žlica ruma ili ekstrakta ruma (po želji)
Krema od vanilije
2 žličice ekstrakta vanilije
200 ml slatkog vrhnja
Čokoladna podloga
Priprema:
-
Otopite čokoladu i maslac
Na pari ili vrlo laganoj vatri otopite čokoladu i maslac. -
Pomiješajte sastojke
Umiješajte šećer, potom jaja jedno po jedno i ekstrakt vanilije.
Dodajte brašno i sol te lagano umiješajte (ne miksati previše). -
Ispecite
Izlijte smjesu u kalup obložen papirom za pečenje.
Pecite na 170 °C oko 15–18 minuta – podloga treba ostati blago sočna.
Sloj od kokosa
Sastojci:
Priprema:
-
Pomiješajte kokos s kondenziranim mlijekom i po želji dodajte rum.
-
Nanesite smjesu na još mlaku čokoladnu podlogu i lagano poravnajte.
Krema od vanilije
Priprema:
-
Zagrijte vaniliju
U mlijeku zagrijte vaniliju do vrenja. -
Pomiješajte sastojke
U drugoj posudi umutite žumanjke, šećer i gustin.
Polako ulijte vruće mlijeko u smjesu žumanjaka uz stalno miješanje.
Vratite na vatru i kuhajte dok se krema ne zgusne.
Ohladite uz povremeno miješanje da se ne stvori kožica. -
Napravite šlag
Istucite vrhnje za šlag i umiješajte ga u potpuno ohlađenu kremu.
Nježno rasporedite kremu preko sloja od kokosa.
Završni korak
-
Posipajte kolač naribanom čokoladom i mrvicama kokosa.
-
Ostavite da odstoji najmanje 4 sata u hladnjaku, idealno preko noći.





